1. Home
  2. Industrija
  3. Karlos Tavareš misli da će kriza oko mikročipova da se završi krajem naredne godine
Karlos Tavareš misli da će kriza oko mikročipova da se završi krajem naredne godine

Karlos Tavareš misli da će kriza oko mikročipova da se završi krajem naredne godine

120
2
Podelite sa prijateljima:

Jedan od glavnih izazova sa kojima se automobilska industrija u Evropi suočava je globalna nestašica mikročipova i poluprovodnika. Nedostatak ovih komponenti, neophodnih za proizvodnju vozila, izaziva pravi haos. To je problem koji predugo traje. Ipak, neke izjave top-menadžera jednog od glavnih proizvođača pozivaju na optimizam.

Karlos Tavareš, izvršni direktor Stellantisa, iskoristio je svoje vreme na Salonu automobila u Parizu 2022. da izvrši analizu trenutne situacije i izgleda koji se naziru za automobilsku industriju. Tavarešova prognoza je u tom pogledu sasvim jasna. On predviđa da će se kriza oko mikročipova završiti pre 2024. godine. Štaviše, usuđuje se da navede konkretniji datum. Kraj sledeće godine.

Tavareš ističe da postoji razlog za optimizam u pogledu mogućnosti da se kompanija Stellantis vrati na nivoe proizvodnje vozila pre krize: „Situacija se popravlja“, prokomentarisao je generalni direktor Stellantisa. On je sugerisao da će se dug period neizvesnosti i nestabilnosti uzrokovan nedostupnošću ključnih komponenti uskoro okončati.

„Imamo ograničen broj dobavljača koji stvaraju probleme, recimo dva ili tri, i pokušavamo da ih podstaknemo da se poboljšaju“, rekao je Tavareš. Iako nije naveo imena, potvrdio je da su ovi dobavljači koji prave probleme evropski.

Prvi čovek Stellantisa je izjavio da će do kraja sledeće godine ova kriza biti završena: „Do kraja 2023. problem će biti gotov. To je ono što procenjujemo, s obzirom na trenutnu stopu poboljšanja. Mnogo zavisi od potražnje na tržištu, ali to je naša procena. Ovde će stvari obično predstavljati marginalni problem, ali za sada se još uvek poboljšavamo.“

Tavareš je dao zaključak ističući da i dalje ima zatvaranja proizvodnih centara zbog nedostatka mikročipova i upozorio da će u narednim mesecima, a dobar deo 2023. godine morati da se pozabave ovim problemom: „Još uvek postoji značajan broj zatvaranja pogona. Mislim da još uvek moramo da to rešimo do kraja 2022. i tokom 2023. godine.

AutoRepublika

(120)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Njemu je veći problem čip, od trocilindarskog bogalja, koji predstavlja okosnicu Stellantis grupe…

S mile

Ima jedna scena iz filma Peti element, gde monah odlazi kod biznismena, i ovaj mu objasnjava da haos i nered generisu radna mesta i poslove.

Nekako je nastupilo takvo vreme, naprave vestacku krizu. I niko ne pita koliko kosta, nego daj dok ima.

Srbija je izvoznik, šećera, zejtina, mlečnih proizvoda, i struje. Bila. Sada bas ti isti proizvodi su deficitarni kod nas.

Ludilo