1. Home
  2. Vesti
  3. Renault Clio 5 – hibridizacija kao ključna reč
Renault Clio 5 – hibridizacija kao ključna reč
5

Renault Clio 5 – hibridizacija kao ključna reč

1.30K
5
Podelite sa prijateljima:

Renault Clio pete generacije biće zvanično predstavljen naredne godine na Salonu automobila u Ženevi, a francuski proizvođač akcenat stavlja na hibridni pogon. 

Naredna godina biće veoma uzbudljiva za ljubitelje „trikolora“ u automobilskom svetu. Već na proleće u Ženevi biće prikazana dva takmaca u B segmentu: nove generacije modela Renault Clio i Peugeot 208.

Kako kažu u Renaulta, Clio 5 je spreman da napravi revoluciju na svim frontovima. Za početak, vizuelno, jer će nova iteracija biti jasno distancirana od četvrte generacije, što je više nego dobrodošla odluka, pogotovo ako se sagledaju konzervativne promene koje se dešavaju pri izmeni generacija kod nemačkih marki.

Renault navodi da će se velike promene odigrati unutar kabine, a pre svega povodom kvaliteta ugrađenih materijala. Ono što je često zamerano Cliu, to su bili upotrebljeni materijali u enterijeru, pre svega na vratima i ispod linije volana, koji su bili na nešto nižem stupnju nego što je to bio slučaj sa konkurencijom.

Dalje francuska marka ističe hibridizaciju kao rešenje za nastupajući problem sa proterivanjem dizel agregata. Renault, čiji su dizel motori jedni od najboljih na svetu, mora posebnu pažnju da posveti ovom izazovu. Odlučeno je da Clio 5 bude hibrid, ali bez mogućnosti spoljašnjeg punjenja.

Prema dostupnim informacijama hibridnu postavku činiće 1,6-litarski atmosferski benzinac i baterija od 1,2 kWh, a vozaču će na raspolaganju biti 128 konjskih snaga. Renaultovi inženjeri obećavaju smanjenje potrošnje goriva od čak 40%, a najavljeno je da i da će Clio 5 sa ovakvim pogonom biti u stanju da pređe oko 5 kilometara koristeći samo električnu energiju.

Ovakav hibridni Clio pete generacije trebalo bi da košta negde oko 20.000 evra. Što se čini kao pristojna, ali ipak znatno viša cena nego za model sa SUS agregatom. Što se tiče konkurenta, Peugeota 208, kompanija iz Sošoa odlučila je da ponudi i potpuno električnu varijantu ovog modela. Električna 208-ica trebalo bi da razvija 136 ks i da ima autonomiju od 300 kilometara. Prema prvim informacijama, cena će biti viša od 25.000 evra.

Čini se da je Renault mudro odabrao put hibrida bez spoljašnjeg punjenja. Na taj način smanjuje se i potrošnja goriva i emisija štetnih gasova,  a ni cena neće otići „nebu pod oblake“. Pametna odluka francuske marke, jer su električni automobili još uvek kategorija u razvoju, i definitivno nisu spremni da u potpunosti zamene vozila sa SUS motorom.

(1299)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

Nadam se da će i pored ovoga „zaludno skupog modela, sa viškom delova“ praviti i klasične varijante, od 11000 evra…

Renault Terminator

To je preskupo.

Rajko

Naprodavaće se

moron

Pa, zar nisu ranije pisali da će novi clio dolaziti i sa 0,9 TCe ?

Balkanboj

Sve imam utisak da se neko dobro najeo „gljiva ludara“ u svetu automobilizma, i da ih je sve više.