1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Ford Mustang Shelby GT500 popularnog tjunera
AR pijaca klasika: Ford Mustang Shelby GT500 popularnog tjunera

AR pijaca klasika: Ford Mustang Shelby GT500 popularnog tjunera

289
3
Podelite sa prijateljima:

Ford Mustang i Kerol Šelbi zajedno idu kao nijedan drugi tim u američkoj automobilskoj industriji. Iako su ovaj model tjunirale i neke druge legende, kao što su Boba Taska, Džek Rauš i Stiv Sejlin, ipak su Šelbi i njegova firma Shelby American ostali najpoznatiji po tom poduhvatu.

Sve je započelo još 1965. godine kada je Ford želeo da se takmiči u profesionalnom auto-moto sportu i u pomoć pozvao čuvenog tjunera. Kerol će kasnije reći da je uspeo da napravi „trkačkog konja od magarca koji će nadmašiti Porsche“.

Ponuda Mustanga se desila na Shelby GT350, Shelby GT500 i još neke specijalne konfiguracije. GT350 je služio za vožnju na stazi sa manjom snagom, ali bolje balansiranim pakovanjem, dok je GT500 imao veću snagu i palio gume na semaforima.

Najmanje popularna je ona poslednja generacija koju smo videli u izložbeno-prodajnim salonima tokom 1969. i 1970. godine. Zapravo, svi su napravljeni 1969. godine, ali kada nisu pronašli kupce, Ford je zamenio indentifikacioni broj neprodatih primeraka i prodavao ih kao modeli za 1970. godinu.

Daleko od toga da nemaju vrednost, ali su svakako manje zanimljivi kolekcionarima od svojih prethodnika. Razlog za tako nešto leži u podatku da je Ford u potpunosti preuzeo kontrolu nad Mustang Shelbyjem do 1969. godine i Kerol se zapravo ništa nije pitao sa izuzetkom da pokupi finansijsku nadonkadu za značku.

Ono što je poenta ove priče je to da je Šelbi posedovao jednog od njih koga možete da vidite na priloženim fotografijama, a sada stiže na aukciju.

Spomenute godine samo 1.872 primerka Shelbyja GT500 je napustilo fabriku, a primerak iz naše priče je još ređi. Reč je o jednom od svega 229 primeraka u crvenoj boji sa crvenim enterijerom. Pokreće ga legendarni benzinac sa osam cilindara radne zapremine 429 kubnih inča ili 7,0 litara. To je dovoljno za 335 konjskih snaga, ali kao što nam je poznato, kompanije su često lažirale brojku da bi održale cene osiguravajućih usluga pristupačnim, pa se nagađa da je prava snaga bliža cifri od 450 „konja“.

Menjač je trostepeni automatski (iako je u izboru bio i četvorotostepeni manuelni), a snaga se prenosi na zadnje točkove. Shelby GT500 ubrzava od nule do 100 km/h za manje od šest sekundi dok je maksimalna brzina 200 km/h. Spomenućemo da je ovo zadovoljstvo pre pedeset i kusur godina koštalo 4.709 dolara ili 38.080 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Iako je Kerol stvarno bio vlasnik ovog primerka, on zapravo nije bio prvi kupac. Tu čast je imao jedan član imućne familije Rotšild da bi ga zatim posedovao i holivudski glumac Džeki Kuper. Najviše vremena je proveo u rukama privatnog kolekcionara iz savezne države Ohajo pre nego što ga je kupio Šelbi početkom ovog veka i posedovao sve do svoje smrti 2012. godine. Tada je prošao i kroz proces restauracije, a automobil je od tada prešao tek 330 kilometara.

Realna cena za Shelby GT500 iz 1969. godine oko 134 hiljade zelembaća, a ovaj bi svakako treba da vredi više zahvaljujući svojim bivšim vlasnicima. Odgovor na pitanje vrednosti ćemo saznati posle nove godine kada ga vidimo na aukciji Mecum.

Zoran Tomasović

(289)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nisam najbolje razumeo, da li su ovi iz 1969. / 1970. po bilo čemu tehnički lošiji od istoimenih starijih, pa da bi bili manje vredni?

Yankee

Samo po dizajnu. 🙂

moron

😀