1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. BMW Motorrad zaštitio oznaku „M R“
BMW Motorrad zaštitio oznaku „M R“

BMW Motorrad zaštitio oznaku „M R“

143
0
Podelite sa prijateljima:

BMW se opredelio da kod lokalnog Zavoda za zaštitu intelektualne svojine zaštiti indeks „M R“. Duet slova je već iskorišćen tokom prethodne dve nedelje kada su svetlost dana ugledao „ogoljeni“ (naked) model M 1000 R. Zanimljivo bi moglo biti pozabaviti se temom za koje namene bi još mogla biti iskorišćena moćna odrednica?

Kako rekosmo, živ je bio oktobar u BMW Motorradu. Predstavljena su dva noviteta: M 1000 RR i potpuno novi M 1000 R. U pitanju su dve nabrijane, sportske verzije ionako sportskih modela s oznakama S 1000 RR i S 1000 R. Nekako tiho, ispod radara se provukla vest o zaštiti naziva MR.

Kombinacija moćnih slova je uključena u nemački registar zaštićenih imena na dan 14. oktobar. U materijalima podeljenim novinarima, rukovodilac projekta razvoja modela M 1000 R, kao i svih četvorocilindarskih motocikala BMW-a, Ralf Moleken, je nazvao taj motocikl predstavnikom klase „M R“. Dakle, sve indicije su tu da Bavarci pripremaju širenje game M, i to adutima na dva točka.

M sve rastvara

Uz nove modele s oznakom M, BMW Motorrad na neki način narušava sopstvenu nomenklaturu serija, pošto su modeli S, postali M 1000 RR i R. Proizilazi da bi ulični motocikli, kao što su na primer F 900 R ili R 1250 R mogli dobiti nalepnicu M, a uz nju i brojne dodatke. U slučaju bokser motora, tako nešto je već postojalo. Pričamo o seriji HP2 koja se izrađivala od 2005. do 2010. uz to da su Enduro,  Megamoto i Sport, u osnovi bili modeli M tog doba.  High Performance (HP) je transformisan u Motorsport (M), baš kao što se to desilo u segmentu putničkih automobila BMW-a, još 1972. godine.

BMW M 1250 R

HP2 Sport, sklapan od 2007. do 2010. godine je bio utemeljen na dugoprugašima trkačima od 2007. godine, a oni su pak bili na osnovi modela R 1200 S, koji je tada i dalje bio u proizvodnji. BMW bi danas mogao da odradi verziju M modela R 1250 R imajući u vidu savremenu konstrukciju bokser motora (sa shift camom), šasiju s obrnutom viljuškom Telefork umesto Telelevera. Mogli bismo da vidimo i sledeću razvojnu stepenicu bokser motora, a ona bi bila označena sa M 1300 R.

HP 2 Sport

BMW M 900 R

U Engleskoj ovo već postoji. Uz F 900 R Cup (fotografija ispod) kao standardni model motocikla za britanski kup, BMW želi da se dodvori ženskoj populaciji koja je sportski nastrojena. S hipotetičkim modelom M 900 R, BMW bi mogao da se posluži onim što je ponudio na evropskom ostrvu, pa čak i ako bi morali malo da se pomuče kako bi ovaj dvotočkaš dobio više od 105 konjskih snaga i opravdao atribut M.

M 1100 R

Čak i u poređenju sa spekulacijama koje smo već spomenuli, ideja o obezbeđivanju dodatnih kubika četvorocilindarskom jednolitarskom bloku je pomalo udaljena. Aktuelna tehnologija (shift cam) koja je primenjena na verzijama s 999 kubnih centimetara, već je najveća moguća radna zapremina agregata koja je podesna za ovo, i obezbeđuje masivan obrtni moment već pri niskim rpm. Kako bilo: ako bi M 1100 R postao realnost, onda bi BMW-ov četvorocilindraš prišao blizu Ducatiju s V4 jedinicom zapremine 1.103 cc.

Električni MR

Zamislite u katalogu naziv motocikla BMW MR. Nema reference za ugrađeni motor, nema ni numeričke oznake da otkrije zapreminu istog. Da, mogao bi to biti fini električni ogoljeni motocikl. Još početkom 2018. godine je BMW pokazao testnu mulu koja je demonstrirala napredna tehnološak rešenja, a nedavno smo videli i električni skuter CE 04. Najavljeni su i elektrifikovani modeli i klasične serije uz elektro ispomoć, što bi trebalo da se dogodi do 2025. godine. Kao model s najviše prestiža u gami, MR bi mogao biti pravi električni BMW.

Koncept BMW E Power

Sve u svemu, ne znamo šta će tačno uraditi BMW Motorrad sa zaštićenom skraćenicom, ali kao što vidimo, ultra zabavno je licitirati na ovu temu.

AutoRepublika

(143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments