1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Alpina D5 Sportdiesel – poslastica za ljubitelje dizela (galerija)
Alpina D5 Sportdiesel – poslastica za ljubitelje dizela (galerija)

Alpina D5 Sportdiesel – poslastica za ljubitelje dizela (galerija)

528
0
Podelite sa prijateljima:

Ko želi BMW, ali u „superdizel“ izdanju, na raspolaganju ima Alpinu D5 S.

Mada se političari u Evropskoj uniji i SAD trude da „ocrne“ dizel pogon, on je i dalje veoma popularan kod kupaca na Starom kontinentu. Visok obrtni moment, dostupan pri niskim obrtajima, stavlja osmeh na lice mnogim vozačima, a u slučaju Alpine D5 S, ima ga na pretek.

Biturbo 3,0-litarski turbo dizel isporučuje 388 ks i čak 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta, koji se šalju na obe osovine standardno, po prvi put u D5 S. Reč je o BMW-ovom xDrive sistemu, ali adaptiranom za potrebe Alpine, optimizovanom za bolju isporuku obrtnog momenta. Menjač je osmostepeni automatski, takođe dorađen za ovu aplikaciju.

Alpina D5 Sportdiesel (pun naziv), opisana je kao jedan od najbržih svetskih automobila sa dizel pogonom. Do 100 km/h ubrzava za 4,4 sekunde a do 200 km/h za okruglo 20 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 286 km/h.

To ovaj model čini  bržim od standardnog 530d xDrive (sa 265 ks i 620 Nm), koji sprint do stotke obavlja za 5,1 sekundu, dok mu je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.

Dr5 S je dostupan kako u sedan tako i karavanskoj formi, a primio je i nekoliko kozmetičkih izmena, koje su u tipičnom Alpininom maniru prilično diskretne. Kovani naplaci od 20 cola ne samo što izgledaju elegantno, već skidaju 15 kilograma u odnosu na standardne alu felne. „Obuveni“ su u Pirelli pneumatike, što je prvi put na jednoj Alpini od 1985.

Da bi se nosio sa dodatnom dizel snagom, nemački tjuner iz Buhloa u Bavarskoj, odlučio je da instalira kočioni sistem iz snažnog B5 Bi-Turba, tako da treba očekivati odlične performanse po ovom pitanju, jer B5 poseduje maksimalnu brzinu od 330 km/h.

Modifikacije zaokružuju uobičajene Alpinine intervencije na dizajnu, uz već čuvene plave i zelene metalik boje. Sportski izduv se podrazumeva, sa parom završetaka izduvnih cevi sa svake strane.

Alpina već prima porudžbine za D5 S, a isporuke počinju početkom sledeće godine.

 

(528)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments