1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Jeftini klasični automobil – Opel Monza
Jeftini klasični automobil – Opel Monza

Jeftini klasični automobil – Opel Monza

1.67K
1
Podelite sa prijateljima:

Opel Monza je još jedan u nizu klasičnih modela sa pristupačnom cenom. 

Vraćamo se na kratko u sedamdesete godine prošlog veka kada je Opel bio možda i na vrhuncu svoje slave. Modeli poput Ascone, Rekorda i Cadetta donosili su proizvođaču iz Riselshajma veliki broj prodatih jedinica, ali je kruna ponude bio neki luksuzniji automobil. Tako je 1978. godine na scenu stupila Monza, kao krunski dragulj Opela.

Opel je tada u gami imao i Senatora, tradicionalnu limuzinu, dok je Monza bila predstavnik u kupe segmentu i imala je troje vrata. Potonji model bio je tada gotovo bez prave konkurencije. Samo je BMW nudio Seriju 6 E24, dok će drugi rival Mercedes SEC stići na tržište tek 1981. godine.

Senator i Monza bili su vrhunac ponude Opela. Ova dva automobila dobila su nezavisno vešanje na zadnjoj osovini, Monza se mogla pohvaliti tada sofisticiranim rednim šestocilindarskim agregatima. Ipak, motor 2,5 E nije bio naročito popularan, jer je njegovih 136 „grla“ bilo poprilično teško „napojiti“. Kao najsnažnija pogonska jedinica izdvajala se 3,0 E sa 180 ks i maksimalnom brzinom od 215 km/h.

Opelova perjanica mogla se pohvaliti i zavidnim spiskom opreme. Tahometar i podešavanje volana po visini dolazi su kao deo standardne opreme, dok su kao opcional mogli da se nabave automatski klima uređaj, ili kožna sedišta. Kad smo već kod sedišta zgodno je napomenuti da su ona presvučena velurom bila posebno popularna.

Nemački brend je 1983. godine unapredio i Monzu i Senatora. Oba vozila doživela su određene promene u eksterijeru, tako je Monza dobila jednodelnu svetlosnu grupu na zadnjem delu automobila. Ova promena zaradila je tada niz pohvala, a Opel je ponudio i bord kompjuter, kao i digitalni brzinometar, vrlo inovativne tehnologije u to doba.

Četvorocilindarski agregat koji je stigao iz Rekorda, upotpunio je ponudu motora kod Monze. Od 1985. godine Opel Monza je bila dostupna i sa 3,0i blokom koji je nudio 156 ks. No, već 1986. godine okončana je proizvodnja ovog modela. Naslednik se pojavio tri godine kasnije 1989, kada je ulogu stegonoše preuzela Calibra.

Istinski kupei su danas retka pojava u modernoj automobilskoj industriji. Ona često zloupotrebljava naziv kupe ubacujući ga u razne nove forme, poput Gran Coupe, pokušavajući da „ukradu“ malo stare slave nekadašnjih kupea. Monza je upravo jedan od takvih modela, izvorni i pravi kupe, bez kompromisa.

Monza i Senator su i dalje prisutni na oglasima polovnih automobila u Nemačkoj. Verovali ili ne, ali kupe je češća pojava na oglasima od limuzine, pre svega jer su brojni sedani iskorišćeni kao „donori“ za održavanje kupea. Naravno, to se sve odvijalo u skorije vreme, kada je postalo teško pronaći sve rezervne delove.

Kada je reč o rezervnim delovima, Monza profitira od zajedničkih komponenti upravo sa Senatorom ali i Rekordom. Naravno, kao i kod većine klasičnih vozila, glavni problem jeste pronalazak eventualnih delova „limarije“.

Kako se kreću cene zamenskih komponenti na nemačkom tržištu. Pa za auspuh sa „loncem“ potrebno je izdvojiti oko 200 evra, dok su stop svetla oko 100 evra…

Slabe tačke i cene

Opelove perjanice Monza i Senator imaju velikih problema sa rđom. Gotovo je nemoguće pronaći primerak koji bar na nekom mestu nema problema sa korozijom. Posebno su ranjiva uobičajena mesta – lukovi iznad točkova, pragovi, uglovi iza zadnjih svetala, donji deo vrata… U kabini je čest problem izbledela centralna konzola i instrumentalna tabla, usled posledica sunčeve svetlosti.

No, Opelov redni šestak je posebna priča jer se smatra za nepoderiv motor. Većina onih koji danas poseduju taj agregat navodi da bez problema prelati više stotina hiljada kilometara.

Monza je u poslednjih nekoliko godina ubeležila rast popularnosti. Primerci u voznom stanju mogu se pronaći već za 3.000 evra, dok je za automobile u nešto boljem stanju neophodno platiti oko 6.000 evra. Odlično očuvana vozila sa pomenutim trolitarskim motorom su izuzetno retka, pa samim tim i skupa jer je za takve četvorotočkaše potrebno platiti iznose veće od 10.000 evra.

AutoRepublika 

(1666)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Monza je lutka od auta.