1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. VW će odlučiti o novoj fabrici baterija do kraja godine, u igri Češka, Mađarska i Poljska
VW će odlučiti o novoj fabrici baterija do kraja godine, u igri Češka, Mađarska i Poljska

VW će odlučiti o novoj fabrici baterija do kraja godine, u igri Češka, Mađarska i Poljska

366
0
Podelite sa prijateljima:

Odluku o tome gde će biti podignuta nova fabrika baterija za vozila koja sklapa grupacija VW će najverovatnije biti doneta pre nego što nastupi nova godina. Trenutno je više lokacija u izboru, a ističu se one u Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj. Ovo je javnosti na češko-nemačkom ekonomskom forumu, ranije danas saopštio izvršni direktor firme Škoda Auto, Klaus Celmer.

Vest smo propratili preko medija iz Češke Republike pa je jasno da oni govore ponajviše o njihovom favoritu, a to je lokacija unutar industrijske zone Lini u blizini Plzenja. Ipak, Celmer navodi da bi pre odluke trebalo obaviti razgovore s predstavnicima lokalne samouprave i vlade, kako bi uslovi bili usaglašeni, ali nije o tome više detaljisao. Još dva su rivala u ovoj borbi, i to su takođe zemlje iz bivšeg istočnog bloka, kako smo sugerisali još od naslova, potvrdio je šef Škode.

Sudeći po onome što se zna od ranije, vlada Češke tek treba da se izjasni o eventualnoj neophodnosti rezervnog aerodroma koji je izgrađen u Lini i koji je u vlasništvu njihvoe vojske. Trenutno, vlasti te zemlje u ovoj geopolitičkoj situaciji, aerodrom smatraju važnim objektom i žele da ga zadrže. Ipak, Celmer gaji drugačije nade: „Nadam se da će vlada podržati ovaj važan projekat,“ kazao je on na konferenciji.

Volkswagen je nameran da izgradi šest gigafabrika za baterije električnih automobila, i to sve širom Evrope. Škoda Auto, koja je inače pod kontrolom koncerna, će biti jedan od vodećih kupaca. Oko 70% prodatih novih automobila na našem kontinentu bi, prema aktuelnim očekivanjima, do 2030. godine trebalo da budu iz segementa električnih, pa bi i kompanija većinu prihoda sticala proizvodnjom i realizacijom vozila te klase. Celmer je kazao da se nada da će firma, paralelno s bujanjem segmenta baterijskih vozila, razvijati (proizvoditi) i visoko efikasne motore s unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Škoda trenutno montira elektromobil Enyaq, ali bi do 2026. godine, trebalo da budu tri nova električna vozila u ponudi. Pričamo o mališanju, kompaktu i naposletku, o sedmosedu. Celmer navodi da želi da kompanija u narednih pet godina uloži oko 5,5 milijardi evra u oblast elektromobilnosti. To je za 78% više nego u prethodnim godinama. Još oko pola milijardi evra bi bilo izdvojeno za razvoj tehnologija budućnosti. Ova ideja je oročena na 2030.

Škoda trenutno proizvodi 12 modela u 40 različitih varijanti. Isporučuje svoje proizvode na četiri točka na oko stotinu svetskih tržišta. Vozila se montiraju u tri fabrike podignute u domovini marke, a sve one bi trebalo da postanu klimatski neutralnog uticaja, opet do pomenute 2030. godine.

AutoRepublika

(366)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments