1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Lancia želi da u poslovnom smislu bude apeninski Mercedes
Lancia želi da u poslovnom smislu bude apeninski Mercedes

Lancia želi da u poslovnom smislu bude apeninski Mercedes

1.11K
12
Podelite sa prijateljima:

Italijanska marka Lancia koja figurira kao jedan od četrnaest brendova pod kontrolom gigantske grupacije Stellantis će u želji da dostigne dugoročnu stabilnost, promovisati koncept u kom je profitabilnost poslovanja važnija od visine prihoda. Kompanija će u toj strategiji pokušati da oponaša sistem koji je primenio nemački proizvođač Daimler sa svojom markom Mercedes-Benz, kazao je Reutersu šef Lancije Luka Napolitano.

Lancia je tokom prethodnih godina dozvolila da doživi sudbinu ponude samo jednog-jedinog modela Ypsilon, i to na samo jednom (matičnom) tržištu, i to nakon silnih decenija slave i uspeha reflektovanih kroz brojne titule u reli šampionatu i lansiranjem kultnih modela poput Delte.

Nije mali broj ni analitičara koji Lanciju smatraju najmanje plodonosnim brendom iz portfolia Stellantisa kao četvrtog po veličini svetskog proizvođača automobila, koji je nastao u ranom delu ove godine tako što je navodno došlo do spajanja na ravnopravnim osnovama Fiat Chryslera i francuske grupacije PSA.

Kako bilo, Napolitano je sada Karlosu Tavarezu kao izvršnom direktoru Stellantisa predstavio desetogodišnji plan reanimacije marke Lancia, a koji je utemeljen na tri nova modela. Noviteti podrazumevaju narednu generaciju Ypsilona u hibridnom i baterijskom izdanju, a koja bi trebalo da dođe tokom 2024. godine, kao i kompaktni krosover planiran za 2026. Dodatno, u ponudi će se u 2028. godini naći i kompaktni heč, s tim da će oba kompakta biti čisto električni automobili.

„Naturalni pokazatelji, obim proizvodnje i prodaje su važni, ali će naši ciljevi biti vezani za profitabilnost,“ kazao je  Napolitano u intervjuu objavljenom juče.

U premijum marke Stellantisa će, pored Alfe Romeo i DS-a biti uključena i Lancia koja će tako nastaviti svoj put, dodao je on. „Međutim, i dalje ćemo morati da imamo neki uzor, nekog na kog ćemo se ugledati… To je za nas u ovom trenutku Mercedes,“ kaže Napolitano. „Ne mislim da ćemo da se nadmećemo s Mercedesom, to bi bilo naivno za pomisliti, ali možemo uzeti tu marku kao primer, model“.

Dok je ideja da Alfa Romeo i DS budu globalne marke, dotle je Lancijin cilj da se uspostavi luksuznim brendom u Evropi, ponajpre u Nemačkoj i Francuskoj gde se brže ide ka elektrifikaciji, da bi se potom proširila na tržita Španije Belgije, Austrije i nordijske države, dodao je on.

„U početku bismo bili zadovoljni da na izvozna tržišta otpadne 25-30% naših prodajnih rezultata, da bismo potom dostigli odnos 50-50,“ rekao je on. „U postizanju ciljeva će nam pomoći naša napadna strategija elektrifikacije i fokus na tržišne segmente, koji je inače veoma snažan u Evropi“.

Napolitano je govorio i o tome kako se planira da marka Lancia bude perjanica Stellantisa u oblasti oslanjanja u proizvodnji vozila na upotrebu materijala podložnih reciklaži. „Želja nam je da proizvodimo vozila s velikim udelom materijala podesnih za reciklažu,“ njegove su reči.

Desetogodišnji plan Lancije ne uključuje povratak auto-moto sportu, niti podrazumeva širenje mimo Starog kontinenta, iako je marka prinuđena da stiče kredibilitet u segmentu luksuznih vozila, ko i da se usredsredi na prioritete, nastavio je Napolitano.

„Ipak, zašto ne bismo pokušali da u narednoj godini, ako sve bude teklo kako treba, da dovedemo Lanciju i na tržište gde se vozi levom stranom druma. Tu mislim na Japan, Južnoafričku Republiku i Australiji?“ rekao je dalje Napolitano.

Evropski plan proširenja marke Lancia se zasniva na delikatnoj dilerskoj mreži, onoj koja bi bila fokusirana samo na najveće gradske centre, na koji način bi se troškovi održali skromnim, uz prateće jačanje profitabilnosti.

Napolitano je izjavio da je cilj da Lancia poseduje oko 100 prodajnih mesta u šezdesetak evropskih gradova, a ta mesta bi mogla biti i deljena sa ostalim markama kojim upravlja Stellantis. Pride, forsirala bi se i internet prodaja, kako bi se što je moguće više rasteretili prodajni savetnici u distributivnim centrima.

„Cilj mi je da omogućim pazar automobila u svega tri klika, narodski rečeno,“ zaokružio je priču Napolitano.

AutoRepublika

(1107)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Izjava sefa Lancie da je izabrao Mercedes kao svoj uzor je, blago receno, sasvim nejasna. Da bi se opisao Mercedes bilo bi potrebno bar stotinak atributa, dakle, pitanje je sta je od svega toga Luka izabrao? Ono sto je najbitnije u poslovnoj strategiji Mercedesa i ostalih nemackih proizvodjace jeste kontinuitet u razvoju programa: svaki njihov model izlozen je pazljivoj i kontinuiranoj evoluciji, svaka sledeca generacija je prepoznatljivo povezana sa predhodnom, tehnika a narocito dizajn, dozivljavaju strogo kontrolisan razvoj. To je glavno objasnjenje kvaliteta i zrelosti njihovih konstrukcija. A sta rade Italijani? Po pravilu, svi njihovi modeli zive u samo jednoj… Pročitaj više »

Matija
Laki

Odličan komentar!

Matija

Hvala! Steta sto Luka Napolitano i Karlos Tavares ne citaju „Autorepubliku“! (:-)

Laki

Horor scenario Alfa sa 3 cilindra 3 turbopunjača optimiran izduv i softver i ostale nebuloze. Gdje su te patriote žabari valjda će neko reagovati na skrnavljenje ovog brenda???

Iznogud Časni

Pa evo ja krekecem odavno, al džaba…

Renault Terminator

Srce hoće…ali bulja klepeće..

BB

Nadulo se govno pa misli da je srce…

Renault Terminator

🤣

Iznogud Časni

Nemoj tako titulirati francuza.