1. Home
  2. Vesti
  3. Još samo par dana prilike da naručite tri ikone američke automobilske industrije
Još samo par dana prilike da naručite tri ikone američke automobilske industrije
3

Još samo par dana prilike da naručite tri ikone američke automobilske industrije

790
3
Podelite sa prijateljima:

Ni sama korporacija Chrysler verovatno nije imala predstavu kakvu će revoluciju napraviti u američkoj automobilskoj industriji pre dvadesetak godina kada je krenula rad na četiri nova modela poznata i kao LX. Plan je bio preuzeti zastarelu platformu sa generacije W210 Mercedesove E Klase, i na njoj napraviti nekoliko relativno pristupačnih modela.

Prvo su stigli modeli Dodge Magnum i Chrysler 300 sada već davne 2005. godine, onda je ponuda proširena i sa modelom Dodge Charger godinu kasnije, a zatim i kupe Dodge Challenger 2009. godine. I evo nas u 2023. godini i dalje možete da kupite 300, Charger i Challenger i to uglavnom u originalnom izdanju.

Daleko od toga da nisu unapređeni tokom godina i sa izuzetkom par komponenata zadnjeg ogibljenja, jako malo je ostalo od originalne nemačke platforme. Postojale su i konfiguracije sa preko 800 „konja“ čime se ubrajaju u neke od najmoćnijih američkih četvorotočkaša u istoriji.

Razlog zašto su ostali u proizvodnji mnogo duže nego što se očekivalo leži u tom što su i dalje izuzetno popularni. Sva tri modela pružaju postavku one originalne američke škole, sa glomaznim dimenzijama, retro stilom, dosta snage i pristupačnom cenom, 300, Charger i Challenger privlače dosta onih tradicionalnih kupaca i verovatno bi mogli da nastave sa komercijalnim uspesima.

Ali Sjedinjene Američke Države imaju veoma oštre zakone na račun bezbednosti i izduvnih gasova i modeli razvijeni pre par decenija više ne mogu da ih zadovolje. Sigurni smo da će Chrysler ponovo iskoristiti takve značke i na nekim budućim adutima, ali će se oni razlikovati u velikoj meri pošto će najverovatnije biti na struju.

Bilo kako bilo, od ranije smo znali da će 2023. godina biti poslednja za njih, a sada znamo i zvanične datume. I potencijalni kupci imaju još nekoliko dana da naruče svoje ljubimce, pošto će narudžbe biti zatvorene poslednjeg dana jula. Ne sumnjamo da će izložbeno-prodajni saloni požuriti sa narudžbama da bi stekli dovoljnu zalihu pošto, kao što smo rekli, sva tri modela su i dalje izuzetno popularna.

Nismo sigurni koliko će proizvodnja trajati, ali će ona biti stopirana najkasnije 31. decembra ove godine. To je potvrdio prvi čovek brenda Dodge po imenu Tim Kuniskis, posle čega će fabrike mirovati neko vreme dok ne budu modernizovane za električne automobile.

Približava nam se kraj jednog velikog poglavlja američke automobilske industrije kada su ulicama dominirala imena kao što su Hemi, Hellcat, Demon, Redeye i mnogi drugi. Ne sumnjamo da ćemo ih još dugo vremena videti na ulicama pošto će nastaviti sa popularnošću kao polovnjaci, ali ostaje veliki žal što je nečemu lepom došao kraj.

AutoRepublika

(790)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Kako će ovi Dinosaurusi biti traženi u budućnosti…

Što kaže lik, Će me pravite od blata….

Matija

Sad je momenat da se kupuju, za par godina prodavace se po visestrukoj ceni!

MRN

Šta da se radi. Ni prvi, ni poslednji put da se ovo dešava u auto industriji. Koja je – samo industrija. I biznis. Profit, profit i samo profit. Što veći. Ali, ne samo danas, već i sutra. A da bi ga bilo i sutra, predmetni modeli su danas osudjeni na skorašnju smrt.