1. Home
  2. Vesti
  3. Belorusi privremeno zaplenili šlepere pune luksuznih vozila namenjenih Rusima
Belorusi privremeno zaplenili šlepere pune luksuznih vozila namenjenih Rusima
4

Belorusi privremeno zaplenili šlepere pune luksuznih vozila namenjenih Rusima

404
4
Podelite sa prijateljima:

Šleper natovaren skupocenim automobilim inostrane proizvodnje čiji je promet pod režimom sankcija, zadržan je od strane vlasti Republike Belorusije. Sadržaj poluprikolice je uglavnom obuhvatao nemačka premijum vozila.

Beloruski carinski organi su zarad pokretanja daljih procedura zadržali čoveka koji je prevozio kontingent vozila inostrane proizvodnje a koji su pod režimom sankcija. Tovar je krenuo s teritorije Evropske unije ka Rusiji. Konvoj od tri kamiona je zaustavljen od strane relevantnih državnih organa, koji su pregledom poluprikolica ustanovili prisustvo šest automobila, i to modela BMW X5, Mercedes-AMG G 63, dva primerka s oznakama Rangea Rovera, kao i par Hyundaija s nalepnicom Staria.

Vozač je naveo da je nabavna vrednost vozila najmanje 25 miliona ruskih rubalja (malo više od 403 hiljade evra), ali je carinska uprava rešila da proveri izneti podatak. Na osnovu sprovedenog istraživanja, službenici su zaključili da je vrednost vozila oko tri puta viša, pa su zato svi primerci zadržani, dok je protiv transportnog preduzeća podneta prijava.

Inače, šema prevoza automobila preko teritorije Belorusije funkcioniše već poduže. Automobili su kupovani u Nemačkoj, voženi do Poljske da bi odatle bili prebacivani preko Lukašenkove prćije do Putinovog sultanata. Ovaj poslovni model se ispostavio profitabilnim za vozila koja su skuplja od 50 hiljada evra, što je sve postalo aktuelno nakon što je Evropska unija proletos zabranila izvoz skupe robe u Rusku Federaciju kao „odgovor na odgovor“ u svetlu natezanja vodećih geopolitičkih sila u svetu.

Sada je pak cela ideja pala u vodu. Zaplenjena vozila verovatno nikada neće dospeti u ruke potencijalnih kupaca, dok je protiv prevozničkog društva pokrenuta pravna procedura usled „neprijavljivanja, ili lažnog prijavljivanja robe koja podleže carini“. Kazna za ovaj prestup je do 30% vrednosti neprijavljene robe.

Belorusija je inače, krajem septembra uvela privremenu zabranu izvoza brojnih artikala, među kojima se nalaze i automobili. U isto vreme, zabrana se nije ticala proizvoda koji su poreklom beloruski ili ruski, što bi se potvrđivalo sertifikatom. U prevodu, to podrazumeva mogućnost izvoza proizvedenih u Belorusiji ka Ruskoj Federaciji.

AutoRepublika

(404)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Prćija i sultanat, kako prelijep automobilski riječnik… 🤔

Renault Terminator

Kamo sreće da je Srbija ko ta prćija…

Bungi

Da si nekad bio u lukašenkovoj „prćiji“ , poželio bi da i Srbija bude takav „sultanat“.Vjerovatno si informacije o toj zemlji dobio od Blumberga,BBC-a, CNN-a,…???

Renault Terminator

Ja sam bio nekoliko puta tamo i bio bi još da nije bilo corone ludila.Ovog ljeta je bio plan Kaljingrad,tu nisam bio nikada i svratiti do Bijelorusije ali izbi rat i jebaj ga sad.Opet sam sve odložio za sledeću godinu,nadam se da će do tada Putin sa Ruskim Carstvom izaći na granice Mađarske,Češke,Slovačke i Njemačke pa će biti mnogo lakše i brže putovati,neće biti toliko granica kao sada🇷🇺Z😎.