1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Snaga snova
AR pijaca klasika: Snaga snova

AR pijaca klasika: Snaga snova

221
2
Podelite sa prijateljima:

Honda je jedan od onih automobilskih brendova koji za sebe sa ponosom kaže da se nikada ne zadovoljava postignutim, već da hoće da ode stepenicu dalje. Ruku na srce, gotovo svaka automobilska kompanija će tvrditi isto, ali Honda je ta koja nam to demonstrira i preko svojih četvorotočkaša, umesto da samo priča na sav glas. Retko kada ćete videti ovog japanskog giganta da predstavi neki model samo da bi popunio prazninu na tržištu već je uvek imperativ da nadmaši svakog rivala.

Honda je predstavila mnogo legendarnih automobila tokom svoje istorije i teško je pronaći samo jednog koji je najbolji.

Ipak, eksperti će se složiti da je model S2000 bio onaj koji je pokazao vrhunac japanskog inženjerstva (barem dok Lexus LFA nije debitovao) i predstavio ih u najboljem svetlu svetskoj javnosti. S2000 se proizvodio od 1999. do 2009. godine i u tom periodu je pronašao 110.673 kupaca.

Originalno je bio dostupan sa 2,0-litarskim atmosferskim benzincem sa 247 konjskih snaga da bi naslednik dobio i opcioni 2,2-litarski benzinac sa 240 „grla“ (doduše samo za one kupce u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu).

U oba slučaja snaga se prenosila na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača. Ono što je izdvajalo ovog sportistu, osim naravno ogromne snage po litru radne zapremine agregata, je i njegova masa od svega 1.274 kilograma i fantastičan balans. Malo koji drugi četvorotočkaš je mogao da mu parira, posebno o tom cenovnom rangu, a S2000 će osvojiti brdo nagrada na svakom kontinentu gde se prodavao.

S2000 se pokazao posebno popularnim u Americi, gde je završilo oko 65% svih prodatih primeraka. Često ga možemo videti u oglasima, a danas nam je za oko zapao ovaj model iz 2002. godine koji je do sada prešao tek oko deset hiljada kilometara.

Nalazi se u gradu Šorvud unutar američke savezne države Minesote, a originalno je prodat preko izložbeno-prodajnog salona Honda of Mentor u Ohaju. Takođe je proveo vreme i u Mičigenu, Indijani i Arkanzasu. U rukama sadašnjeg vlasnika je proteklih jedanaest godina i od tada je prešao svega 1.280 kilometara.

Ovo je jedan od bogato opremljenih modela s listom koja obuhvata stavke kao što su kožom prekrivena tabla i sedišta, ksenonski farovi, 16-inčne felne, klima uređaj i još mnogo toga.

Kako je proizveden spomenute 2002. godine, to nam govori da je ispod haube onaj originalni 2,0-litarski benzinac. Fabričke informacije kažu da mu je potrebno 5,7 sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h i da pruža maksimalnu brzinu od 247 km/h.

Aukcija je trajala deset dana i u tom vremenskom periodu vlasnik je dobio čak 23 ponude, ali najviša od njih u iznosu od 37.500 američkih dolara nije bila dovoljno velika da bi automobil promenio vlasnika. Pomalo nas iznenađuje što neko nije ponudio više, posebno zato što je ovaj automobil u originalnom izdanju koštao 32.860 „zelembaća“, što iznosi 54.097 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca.

Ne sumnjamo da će vlasnik na kraju ipak dobiti željenu cenu, jer teško da postoji bilo koja druga Honda koja bolje demonstrira čuveni slogan firme „snaga snova“ od modela S2000.

Zoran Tomasović

(221)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milan Grozdanović

Gledah upravo cene u Nemackoj, od 15k do 40k evra

TheStig

Ikona automobilizma 🤩 Najveca snaga motora po l zapremine do pojave Ferarija 458.