1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Velika nada devedesetih godina traži novog vlasnika
Velika nada devedesetih godina traži novog vlasnika

Velika nada devedesetih godina traži novog vlasnika

403
1
Podelite sa prijateljima:

Ime Isdera Commendatore 112i je verovatno većini nas nepoznato, ali ukoliko ste odrasli tokom devedesetih godina prošlog veka i voleli ste tada da igrate igrice pod nazivom „Need Speed“, možda ste ipak upoznati sa ovim superautomobilom. Kompanija je na kraju proizvela samo jedan prototip primerak pre nego što je otišla u stečaj zbog finansijskih problema, a jedan s(p)retnik sa dubokim džepom će sada moći da popuni svoju kolekciju sa ovim specijalnim primerkom.


Dok ime vozila možda zvuči Italijanski, što i nije slučajnost pošto je „Commendatore“ bio nadimak legendanog Enca Ferarija, ovaj automobil je zapravo nemački. Firmu Isdera, koja inače postoji do današnjeg dana, je osnovao nekadaši Porscheov inženjer Eberhard Šulc sada već davne 1982. godine.

Dve godine kasnije Isdera debituje sa svojim prvim automobilom pod imenom Imperator 108i, a većinu stila je pozajmio sa Mercedesovog legendarnog koncepta CW311. To i nije slučajnost pa je Šulc kupio i V8 motore od AMG divizije.

Proizvodnja Imperatora 108i će trajati devet godina i u tom periodu će pronaći samo 30 kupaca. Commendatore 112i je trebalo da bude njegova zamena i debitovao je na Salonu automobila u Frankfurtu 1993. godine. Kao i ranije, oblik vozila je krasio aerodinamični stil koji je inspirisan onim viđenim na Mercedesu, ali je ovaj automobil zapravo bio „Frankenštajn“, gde su pozajmljei delovi od raznih četvorotočkaša.

Srce je činio centralno postavljeni 6,0-litarski benzinac sa dvanaest cilindara koji je razvio Mercedes i kasnije će ga koristiti model Pagani Zonda. Razvijao je oko 400 konjskih snaga, što možda nije mnogo za moderna vremena, ali je svakako bila velika brojka za period u kom je nastao.

Prema fabričkim informacijama, ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je trebalo do traje samo 4,7 sekunde uz maksimalnu brzinu od 340 km/h. Po pitanju menjačke kutije, Isdera se opredelila za petostepeni manuelni menjač potpisan od strane Porschea i konstruktor je dodao još jednu brzinu dok je ogibljenje bilo veoma slično Porscheovom modelu 928. Čak i neke stilske linije, kao što su farovi, su inspirisani dizajnom koji je forsirala pomenuta super poznata firma iz Štutgarta, pošto su ličili na na model 968.

 

Plan Šulca je bio da se takmiči na legendarnoj trci 24 sata LeMansa, ali Commendatore 112i nikada nije dočekao priliku. Veruje se da je izgradnja prototipa koštala preko četiri miliona nemačkih maraka i da je Isdera ostao bez daljih finansijskih sredstava za serijsku proizvodnju.

Automobil je zatim prodat bogatašu iz Švajcarske, koji je ugradio moćniji Mercedesov motor zapremine 6,9 litara sa 611 konjskih snaga. Takođe mu je deo nadimak Silver Arrow („Srebrna strela“) po čuvenim Mercedesovim trkačkim bolidima iz tridesetih godina prošlog veka, a maksimalna brzina sada navodno iznosi 370 km/h.

Automobil je poslednji put promenio vlasnika 2005. godine za cifru od tri miliona američkih dolara, a otkupila ga je upravo kompanija koja ga je i proizvela. Od tada je restauriran i na satu trenutno stoji brojka od 10.500 kilometara.

Aukcijska kuča RM Sotheby će narednog meseca ponuditi Commendatore 112i pa nema sumnje da će novi vlasnik dobiti priliku da uživa u zaista fantastičnom superautomobilu.

Inače, ako ste iznenađeni pomenom marke Isdera, toplo preporučujemo da pročitate ovaj divan članak u kom pišemo o tome koji su sve proizvođači obeležili istoriju nemačke automobilske industrije i koji se smatraju germanskim markama.

AutoRepublika

(403)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Dok je Imperator bio kopija mercedesovog prototipa Komendatore je orginalan model. Jeste da je pogon mercedesov, istrument tabla je mercedesova,završna obrada bi u unutrašnjosti mogla biti bolja ali je prava šteta što nije dogurao do serijske proizvodnje.