1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Tjuning
  4. Spolja gladac, a unutra… BMW! (VIDEO)
Spolja gladac, a unutra… BMW! (VIDEO)
2

Spolja gladac, a unutra… BMW! (VIDEO)

26.15K
2
Podelite sa prijateljima:

Legendarnom ruskom terencu s oznakom Lada Niva treba, pa otprilike čitava večnost da bi iz mirovanja ubrzao do „stotke“. Ta večnost se malo egzaktnije piše kao: 17 sekundi. Međutim, svaki automobil je priča za sebe, pa smo tako na internet prostranstvima naleteli i na jedan poseban primerak.

Naime, na Youtube kanalu PrivetTačka, koji inače animira više od 1,2 miliona pratilaca, je pre nekih nedelju dana objavljena priča o VAZ-ovom terencu koji preleti do 100 km/h za svega šest sekundi, i koji izgleda značajno bolje nego sva vaskolika rodbina koju ima.

Tajna se krije u turbodizel motoru iz BMW-a, ali i ne samo motoru. Ogromna većina komponenti, barem onih koje „život znače“ za karakter vozila potiče od nemačke marke, dok je ruski ostao spoljni dizajn, pa i plastika na centralnom grebenu. Ali, manje-više, to je sve što je ostalo slovensko, ako ne računamo naše ljude u bavarskoj kompaniji, a danas tamo na najistaknutijim mestima rade, jedan Srbin (Milan Nedeljković, direktor proizvodnje) i jedan Hrvat (Domagoj Dukec, direktor dizajna).

Ova konkretna Niva je transformisana u jednom od ruskih ateljea, i kao što rekosmo, skoro u potpunosti je germanizovana. Sistem ogibljenja na prednjoj i zadnjoj osovini je iz BMW-a, isto se može reći za kočni sistem, sedišta, uređaj za klimatizaciju.

Volan s papučicama za izmenu stepena prenosa je preuzet takođe, ne s bilo kog primerka BMW-a, već onog opremljenog M paketom. Tu je i automatska transmisija kao ključna komponenta u ostvarenju fenomenalnih rezultata u kategorijama ubrzavanja i međuubrzanja. Čak su i putni kompjuter i senzor za aktivaciju brisača u slučaju padavina iz BMW-a. Doduše, iz različitih bavarskih modela, ali to ne umanjuje vrednost ove lude Nive.

Kako je sve ovo skockano i kako se vozi „klasična Niva“ najbolje je upoznat vlasnik.

Pogledajte video klip, verujte, ne morate da znate ruski jezik da bi vam bilo zanimljivo.

AutoRepublika

(26153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Ovaj BMW daljinski upravljač neće obradovati nekog radnika šumskog gazdinstva kad mu iz džepa završi u debelom blatu u nekoj nedođiji.Onda gumenjarke Tigar Pirot narednih 30-ak kilometara pa se ti oduševljavaj BMW spravicama.

moron

Motor od BMW-? Slabo je to … Pa, mogli su i nešto jače 😊 Gledah na YT u par navrata Drag Race sa „doradjenim“ Ladama Nivuškama … Ma, ne da takva „Niva“ pobedi „doradjeni“ RS3, RS6 … već i Ferarrija 😊