1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Zlatna vremena Lancije
AR pijaca klasika: Zlatna vremena Lancije

AR pijaca klasika: Zlatna vremena Lancije

461
8
Podelite sa prijateljima:

Mada je to teško zaključiti po njenim današnjim modelima, Lancia je nekada bila u samom vrhu automobilske industrije. Na pitanje kada je prolazila kroz najbolje periode verovatno ćete dobiti dosta različitih odgovora.

Neki će reći da je to bilo u predratnom periodu kada je dominirala u svetu auto-moto sporta. Drugi će tražiti vremena čuvenog modela Delta i njegove dominacije u reliju.

Za mene lično pobednik je period šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka kada su drumovima dominirali mali i dinamični četvorotočkaši sa dosta sportskog imidža i osećajem u vožnji kome niko nije mogao da parira.

Vrhunac ponude italijanskog proizvođača vozila u navedenom periodu je činio model Fulvia. Nudio se u dosta različitih konfiguracija, uključujući i one od strane samostalnih velikih dizajnerskih kuća (posebno se izdvajao Zagato), a za razumnu cenu većina kupaca se odlučivala za kupe.

Teško je zaključiti da su limuzina i kupe bili povezani na bilo koji način pošto su pružali sasvim drugačiju školjku, ali je sam stil izgledao potpuno Italijanski. Teško da je mogao biti pomešan sa nekim drugim automobilom i mnogi će reći da je Fulvia sa pravom poslednja prava Lancia pre nego što je Fiat preuzeo kompletnu kontrolu.

U svakom slučaju, kupe je bio dostupan od 1965. do 1976. godine i nudio se u dve serije. One se nisu razlikovale u velikoj meri sa izuzetkom nešto izmenjenih farova, a primerak iz današnje priče pripada drugoj seriji pošto je proizveden 1972. godine. Originalno je prodat u Italiji i jedno vreme je proveo u Holandiji i Luksemburgu pre nego što se ponovo vratio u Holandiju. Prešao je tek 24 hiljade kilometara.

U oglasu se navodi da je automobil većinski u originalnom stanju sa izuzetkom jednog farbanja u istu boju kao kada je napustio fabriku. Stiže sa 14-inčnim felnama i disk kočnicama, a kroz seriju osveženja je prošao i enterijer. To se odnosi na kožna sedišta i drvene detalje, a kako je stigao iz perioda kada elektronika još uvek nije bila širom dostupna, tako se i ne može pohvaliti ovim detaljima.

Čuveni Džeremi Klarkson je jednom prilikom testirao ovaj kupe i baš pohvalio nedostatak elektronike, pa je zaključio da vozač treba da uživa u dinamičnoj vožnji i zvuku motora, a zanemari sve ono šta dodaje nepotrebnu masu.

Ispod haube se inače krije 1,6-litarski atmosferski benzinac i može se pohvaliti sa 113 „konja“, a snaga se prenosi na prednje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. To je bilo dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za 8,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 185 km/h.

Do kraja aukcije je ostalo još četiri dana, a trenutno najviša od dvanaest ponuda iznosi deset hiljada dolara. Eksperti smatraju da će konačna cifra biti za oko šest puta veća pošto Fulvia važi za jedan od najvrednijih italijanskih modela iz ovog perioda u „radničkoj kategoriji“. Šta da kažemo osim, „Bila jednom jedna Lancia…“.

Zoran Tomasović

(461)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Čista elegancija.
I muzika za uši.

BB

Dobre performanse 👍

moron

Eh, kad je ovo bilo „majko moja“ 😊😊😊

Matija

Kada vidim ove italijanske dragulje, pitam se zasto je danasnjim komandantima Stelantisa toliko tesko da shvate esenciju ovih marki i da je aktiviraju za nove generacije? Tuzna prica….

Balkanboj

Moram da ubacim sliku motora i menjača ove Lancie. Car porn.

comment image

Izmenjeno 1 godina pre od strane Balkanboj
Matija

Bravo Balkanac! Do sada se nisam interesovao za Lancijine motore pa je ovo za mene iznenadjenje. Ovo je tzv. „VR-motor“, preciznije V-motor sa vrlo malim uglom izmedju redova cilindara, oko 15°. Malo sam procesljao internet: jos 1915 godine Lancia je patentirala ovaj tip motora. Godine 1991 VW je uveo u program VR6 motor. Tipicno svapski manir – u strucnim medijima tada nije bilo ni reci da je Lancia vec 76 godina ranije prva napravila ovakav motor! Kapa dole Lanciji! Ovo je dihtung glave motora Lancie Fulvie gde se vidi raspored cilindara.
comment image

Renault Terminator

Jel to ova Lančija🙂?
https://youtu.be/whqYBka7_O4

Balkanboj

Nope.
Evo ti link 🔗

https://youtu.be/0x3O8aVBdnE