1. Home
  2. Industrija
  3. Rivian na putu da izgubi subvencije države
Rivian na putu da izgubi subvencije države
6

Rivian na putu da izgubi subvencije države

185
6
Podelite sa prijateljima:

Rivian je izgubio neke poreske olakšice povezane sa fabrikom vrednom 5 milijardi dolara koju kompanija planira da izgradi u Džordžiji, istočno od Atlante.

Ključno pitanje odnosi se na poreze na imovinu u vezi sa zemljištem na kojem bi fabrika bila izgrađena. Prema sadašnjem dogovoru, Rivian bi zakupio zemlju od države i kao rezultat toga izbegavao plaćanje redovnog poreza na imovinu.

Rivian bi uštedeo 700 miliona dolara poreza na imovinu tokom 25 godina, iako bi kompanija morala da izvrši isplate obveznica u ukupnom iznosu od 300 miliona dolara umesto tih poreza tokom perioda. Uštede su bile deo ukupnog paketa pauza i podsticaja vrednog 1,2 milijarde dolara koje je ponudila Džordžija.

Međutim, sudija Višeg suda okruga Morgan Brenda Tramel presudila je prošle nedelje da bi Rivian, u skladu sa državnim zakonima, trebalo da bude obavezan da plati porez na imovinu zbog nivoa kontrole koji će imati nad zemljištem, objavio je Atlanta Journal-Constitution.

Tramel je takođe odbila zahtev države da potvrdi pridruženi ugovor o obveznicama, jer zahtev nema dovoljno dokaza da je „zdrav, razuman i izvodljiv“.

Odeljenje za ekonomski razvoj Džordžije i lokalna uprava za zajednički razvoj četiri okruga razmatraju žalbu na odluku, navodi se u Journal-Constitutionu.

Fabrika, koja bi bila druga vlasništvu Riviana nakon postojeće fabrike kompanije u Normalu, Ilinois, prvi put je najavljena prošlog decembra. Izgradnja je trebalo da počne ove godine, a Rivian je prvobitno imao za cilj da prva vozila siđu sa proizvodne trake na toj lokaciji 2024. godine. Planirani kapacitet je bio 400.000 vozila, ili duplo veći od kapaciteta postojeće fabrike Riviana.

Čini se da Tramel misli da je projekat neizvestan. „Rivianove gotovinske rezerve brzo presušuju, što dovodi u ozbiljnu sumnju da li će moći da započne, a kamoli da završi projekat“, napisala je Tramel u svojoj presudi.

AutoRepublika

(185)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bitno da taj investitor dolazi kod nas …

moron

Ali, ipak je to država – u odnosu na Srbiju – kada u USA sud, kao nezavisna grana državne vlasti, može da stopira izvršenje neke odluke izvršne vlasti ( ili izvršenje nekog dogovora izvršne vlasti sa privatnim investitorom ). U Srbiji bi bilo nezamislivo da „tamo neki političar“, kao deo izvršne vlasti, postigne dogovor sa nekim privatnim investitorm, a da potom sud zbog nezakonitosti onemogući da se takav „državni dogovor“ realizuje ( a koji „državni dogovor“ je istovremeno i „privatna kombinacija“ tog našeg političara, iz koje on ima svoje lične benefite ). Tako nešto se u Srbiji nikada desiti neće,… Pročitaj više »

BB

S tim što to tamo može legalno da se „podmaže“ i to se zove lobiranje, a kod nas ako tako nešto bude onda je to korupcija 😜

moron

Razlika je u toma što kod nas to „lobiranje“ faktički ostaje „ispod radara“ – dok se eventualno formalno ne otkrije pod nazivom „mita“ … Ali, kada je kod nas neki političar bio otkriven za primanje mita, pri čemu kod nas ni najveća budala nema dileme da su svi ti dogovori sa stranim investitorima veoma često i neke lične kombinacije ? Nismo mi Kina pa da bivši ministar pravde bude osudjen na smrt za primanje mita …
Zato je po meni bolji USA sistem, legalnog lobiranja. Bar je to u nekoj meri transparentnije.

Matija

Bilo bi steta da ovaj pikap „umre“ pre nego sto bude plasiran na trziste. Dizajn je moderan a velicina tipicno americka. Ono sto mene licno interesuje jeste njegov pogon: ima cetiri motora u tockovima koji su mehanicki sasvim razdvojeni a povezani su kompjuterskom regulacijom. Motori su izdrzali sve probe i veoma me interesuje reakcija korisnika! Inace, ovi motori su proizvod Ljubljanske firme ELAPHE. Napred nasi! 🙂