1. Home
  2. Industrija
  3. Istraživači najavljuju revolucionarno otkriće: Vodonik u prahu
Istraživači najavljuju revolucionarno otkriće: Vodonik u prahu

Istraživači najavljuju revolucionarno otkriće: Vodonik u prahu

744
8
Podelite sa prijateljima:

Istraživači sa australijskog univerziteta Deakin otkrili su način skladištenja vodonika u obliku praha. Ovo može biti značajna inovacija ako zaživi budući da skladištenje i transport ovog gasa ostaju glavna prepreka njegovom razvoju.

Suočen sa ograničenjima autonomije i vremenom punjenja vozila na baterije, vodonik predstavlja atraktivnu alternativu: gorivne ćelije omogućavaju udobnu autonomiju, a dopunjavanje goriva traje jedva više vremena nego na klasičnom vozilu.

Čudesno rešenje izazova energetske tranzicije voznog parka? Ne baš jer vodonik ima svoja ograničenja. Njegova proizvodnja danas je ili veoma intenzivna ugljenika ili skupa, a skladištenje je problematično jer je vodonik veoma isparljiv gas koji se lako zapali i eksplodira. Više puta smo prenosili zapažanja stručnjaka da vodonik nema budućnost u putničkim vozilima.

Upravo o ovoj poslednjoj tački istraživači sa australijskog univerziteta Deakin objavljuju da su došli do značajnog otkrića. Zahvaljujući upotrebi bor nitrida (hemijskog elementa koji se posebno koristi u industriji poluprovodnika) i mehanohemijskog procesa (mehaničko dejstvo koje ima svojstvo da transformiše hemijski element), australijski tim je uspeo da transformiše vodonik u prah.

Tačnije, vodonik smešten u neku vrstu centrifuge sa bor nitridom i čeličnim kuglicama će se povezati sa nitridom i stoga poprima oblik praha. Ovo se zatim može ponovo zagrejati čime se oslobađa nepromenjen vodonik koji se može usisati i koristiti.

Putevi koje nudi ovo otkriće su brojni. Prvo, prema istraživačima, u obliku praha, vodonik je mnogo lakše skladištiti. Njegov transport i upotreba bi stoga bili pojednostavljeni. S druge strane, ovaj proces ne zahteva retke materijale jer se bor nitrid može bez velikih poteškoća proizvesti sintetički. To je prednost u odnosu na baterije. Transformacija u prah je takođe 90 puta manje energetski intenzivna od prerade nafte.

„Ovaj eksperiment pokazuje da postoji mehaničko-hemijska alternativa za proizvodnju vodonika koja ne zahteva visok pritisak ili niske temperature. Ovo stoga predstavlja mnogo jeftiniji i sigurniji način za razvoj vozila na vodonik, na primer“, kaže profesor Jing Čen, koji je sproveo istraživanje. Sledeća faza ovog eksperimenta biće industrijska validacija kroz demonstrator koji će omogućiti da se razmotri ili ne ovo rešenje za ubrzanje razvoja vodonika i ekološkijeg transporta.

AutoRepublika

(744)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Izgleda da ce jedan veliki problem vodonika biti resen – lagerovanje i distribucija. Ostaje jos proizvodnja. Istrazivaci bi trebalo da priloze energetski bilans pretvaranja vodonika u prah i njegovog ponovnog oslobadjanje iz praha. Sledece pitanje je tezina: koliko ce biti tezak jedan kilogram vodonika pretvorenog u prah? Radi se o tome da je vodonik u prahu pomesan sa gvozdjem! Dalje, za pretvaranje vodonika u prah koristi se element bor – kolika je njegova cena i da li ga u prirodi ima dovoljno? Recenica da element bor moze sinteticki da se proizvodi je vrlo diskutabilna! Reciklaza gvozdja i bora bice verovatno… Pročitaj više »

BB

Gledam ovu sliku… Izgdleda da trebaš da imaš „steel balls“ da bi vozio ovo… 😂🤣😂

Matija

Isto ti je to kada vozis na gas. 🙂

s mile

Nadam se da se šališ. Vožnja na TNG ili CNG je barem jednako opasna kao na benzin ili dizel.
Sve je do održavanja vozila, svako ne održavano vozilo bez obzira na pogon ima velik rizik od zapaljenja.

Vozim na TNG 15god, a od skoro na CNG.

moron

Na koji CNG si prešao ?

s mile

CNG=KPG=komprimovani prirodni gas=metan

moron

Ma, na koje vozilo?
Loše se izrazih

s mile

Golf 5, 1.6 atmo motor,naknadna ugradnja CNGa