1. Home
  2. Industrija
  3. Mazda patentirala novi Wankel motor (GALERIJA)
Mazda patentirala novi Wankel motor (GALERIJA)
1

Mazda patentirala novi Wankel motor (GALERIJA)

4.78K
1
Podelite sa prijateljima:

Mazda ne želi da se odrekne rotacionih motora, naprotiv.

Novi patent koji je zaštitila japanska marka podrazumeva postavljanje rotacionog motora „na bok“, radi boljeg uklapanja u elektrifikovane modele, a služiće kao produživač autonomije. Kompanija je registrovala patent u Japanu, 31. avgusta, a Patentni zavod Japan ga je obelodanio 19. septembra 2018.

Mazdina vizija je da je kompaktni Wankel motor kao stvoren da služi za proširivanje autonomije. Radi boljeg „pakovanja“ u novoj ulozi, agregat je postavljen horizontalno, ispod poda prtljažnika.

Međutim, „problem“ predstavlja to što je rotacionom motoru neophodno ubrizgavanje ulja u komoru za sagorevanje, iz sasvim jasnih razloga. Patent upravo opisuje na koji način su Mazdini inženjeri rešili stvar kada je reč o usmeravanju brizgaljki u ovoj postavci.

Oni su kreirali kanal u obliku slova „L“ za brizgaljku ulja (stavke 31, 31a, 80, 81 i 82). Iz ove pozicije, podmazivanje se vrši prema dole dijagonalno (stavka 88) i pokriva kompletan unutrašnji zid (stavka 64) komore za sagorevanje, da bi se podmazala ivica rotora u prolazu.

Mazda kaže da je postavljanje uljne brizgaljke na vrh komore i mlaz usmeren prema dole funkcionišu. Međutim, ovakva postavka bi mogla da bi produžila agregat vertikalno, a upravo je to ono što želi da se izbegne, da bi se obezbedila maksimalna zapremina prtljažnika.

Marta ove godine, Martin ten Brink, potpredsednik prodaje i servisa za kupce u Evropi, sugerisao je da će motor biti postavljen što je niže moguće i da će „biti velik poput kutije za cipele“.

Izvor: Japan Patent Office

(4775)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Bolje da su ubacili teslinu turbinu