1. Home
  2. Industrija
  3. Kinezi gube trku u elektrifikaciji, Evropljani će u 2020. godini preuzeti primat
Kinezi gube trku u elektrifikaciji, Evropljani će u 2020. godini preuzeti primat
1

Kinezi gube trku u elektrifikaciji, Evropljani će u 2020. godini preuzeti primat

254
1
Podelite sa prijateljima:

Bloomberg predviđa u svojoj analizi da će Stari kontinent uskoro postati globalni centar kada je reč o elektrifikaciji automobilske industrije. 

Značajan doprinos tome da Evropa preuzme primat u elektrifikaciji imaće pre svega nova stroža regulativa u vezi sa emisijom štetnih gasova. Pravila vezana za flotnu emisiju nateraće sve velike proizvođače da ponude i hibridne, i električne automobile. Toliki broj novih vozila prouzrokovaće veću konkurenciju u ovom segmentu, a samim tim i niže cene.

Bloomberg najavljuje da će u 2020. godini automobilski proizvođači prodati oko 2,5 miliona električnih vozila, što je za 20% više nego prošle godine. Kina bi trebalo da ostane najveće EV tržište na globalnom nivou, ali će ulaskom brojnih evropskih brendova ova pozicija biti ugrožena, da bi u periodu nakon toga proizvođači sa Starog kontinenta preuzeli dominantnu ulogu.

Najava velikog broja modela koji će biti hibridi ili potpuno električni automobili u Evropi, dovešće do rasta prodaje takvih vozila na našem kontinentu. Naravno, saveznici u rast prodaje ovakvih modela biće državne subvencije, ali i poreske olakšice i druge privilegije – kao što su besplatan parking i punjenje baterija.

Bloomberg očekuje da će na Starom kontinentu u ovoj godini biti prodato 800.000 električnih automobila, što je rast od čak 60% u odnosu na rezultat ostvaren u 2019. godini. Ističe se da uprkos tome što je dugoročna prognoza za EV segment svetla, u narednim godinama očekuje nas umeren rast uslovljen pre svega subvencijama država zbog i dalje visokih cena modela koji koriste za pogonsko gorivo električnu energiju.

Krucijalnu ulogu u ofanzivi električnih automobila na evropsko tržište trebalo bi da odigra pad cena baterija. Bloombergovi analitičari veruju da će cena baterija po kWh ove godine u proseku iznositi 135 američkih dolara, što će biti za 13% niže nego 2019. godine, i čak 89% niže nego pre deset godina.

Kao jedna od bitnih stavki navodi se i povećanje sposobnosti lagerovanja sve veće količine energije kod baterija. Ujedno, veći obim proizvodnje baterija trebalo bi da dodatno garantuje njihovu nižu cenu.

Jedan deo svih planova o elektrifikaciji automobilske industrije koji je često izopšten iz raznih analiza i studija jeste infrastruktura. Vreme punjenja baterija na superpunjačima praktično je dostiglo zadovoljavajući nivoe, pre svega kod Teslinih vozila, ali je broj punjača i dalje nedovoljan za veći broj ovakvih automobila na ulicama.

Bloomberg očekuje značajna unapređenja i na ovom polju. Tako bi prema njihovim proračunima i najavama broj punjača trebalo da se popne na 1,2 miliona, sa 880.000 koliko ih je bilo u 2019. godini.

Za kraj ističe se da je došlo vreme da se elektrifikacija proširi van automobilske industrije. Stručnjaci iz Bloomberga veruju da će ove godine doći do neizbežne primene alternativnih pogonskih sklopova i kod plovila i letelica. Napredak i kod ovih vrsta transporta obezbedio celishodniji pristup u opštem jurišu ka smanjenju emisiji štetnih gasova.

AutoRepublika 

(254)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, uskoro ću da letim avionom „na baterije“ ?
Ne znam, strah me te ideje …