1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Renault Clio Sportique iz 1995. godine
Zanimljivost dana: Renault Clio Sportique iz 1995. godine

Zanimljivost dana: Renault Clio Sportique iz 1995. godine

1.66K
6
Podelite sa prijateljima:

U Velikoj Britaniji postoji nekoliko modela Renault Clio prve generacije opremljenih kompletom pod nazivom Sportique koji ih pretvara u male kampere. Ovaj komplet je delo dizajnera Barija Stimsona.

Automobilske karakteristike Velike Britanije nisu ograničene samo na majstore specijalizovane za retro i minimalističke sportske automobile. Prerada automobila namenjenih da postanu pravi minijaturni kamperi takođe je deo lokalnih specijaliteta, poput Citroena C15 transformisanog od strane kompanije Romahome. Čak je i prva generacija Renaulta Clio imala pravo da bude kamper pod nazivom Sportique.

Renault Clio Sportique je delo Barija Stimsona, dizajnera koji je posebno radio za Romahome. U stvari, on je odgovoran za mnoga od ovih vozila opremljenih u Ujedinjenom Kraljevstvu, do te mere da je njegovo ime sada poznato među entuzijastima ove vrste vozila s druge strane Lamanša. Peugeot Partner i Renault Express su imali značajne koristi od „Stimson tretmana“.

Ali jedno od njegovih najneobičnijih dostignuća ostaje Sportique, lansiran 1995. godine. Da bi ga stvorio, Stimson je nakalemio kućicu na zadnji deo Clia sa petoro vrata. Ispod krova krije se dušek za dvoje. U podnožju je klupa. Sa obe strane ove poslednje su ugrađene duple ploče za kuvanje i sudoper sa slavinom i rezervoarom. Ponuđeni su šporet i frižider.

Ako estetski izgled može da izazove osmeh (u najboljem slučaju), oprema na Cliu Sportique se pokazuje kao genijalno osmišljena, čak i ako se uporedi s nekim klasicima u vidu opremljenih kombija i drugih kampera.

Tako se slavina može zameniti ručnim tušem, okretni sto se može fiksirati pozadi, a bočni sto se može ugraditi na mesto prednjeg sedišta kada se ono nagne. Da ne pominjemo tri ravne površine koje se mogu koristiti kao radni prostori, za kuvanje, na primer.

Pogledajte i video prilog…

AutoRepublika

(1660)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Jeli ovo Piroški iz mlađih dana ili neki njegov rođak? 🤣😂

Ovdje je prikazan kao baza Clio sa 5 vrata a onda se pojavljuju duža prednja vrata sa trovratne verzije.
E sad zašto prepeavljati Clio u Kangoo, kada je mogao odmah uzeti Kangoo (ne znam koje godine je počela proizvodnja) ili neki sličan „teretnjak“ koji bolje podnosi namještaj…

Artur Dent

Ovo je clio I, isao je do 1998., a prvi kangoo se pojavio 1997.

S mile

Ma odličan je, dizajnerski ok, praktičan. Samo, ime mu je malo neodgovarajuće, bolje da je Kampique, od Sportique 🤣

BB

Ko zna za kakve je ležeće sportove bio namjenjen 😂🤣

Kittitelj

Ovo je Kroka u majstorskoj radionici jos odavno imao, cini mi se da bese Opel Rekord ako se ne varam.

BB

O kako sam bio oduševljen tim automobilom kao klinac 😉