1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. BMW Restomod-Coupé na bazi modela Z4 i Z8
BMW Restomod-Coupé na bazi modela Z4 i Z8

BMW Restomod-Coupé na bazi modela Z4 i Z8

207
1
Podelite sa prijateljima:

Efekat je neverovatan, recept je jednostavan: Oleth, automobil braće Kaesa i Vilijema Smita iz kompanije Smith Vehicle Engineering (SVE), vizuelno podseća na studiju BMW Z07, Z8 Roadster i naravno, malo podseća i na svoju tehničku osnovu – kupe Z4.

U stvari, ispod „lima“ se nalazi Z4M Coupe iz serije E86. Međutim, karoserija nije napravljena od lima kao original napravljen između 2006. i 2008. godine, već od ugljenika. To smanjuje težinu, daje slobodu u dizajnu i puno košta.

SVE prvo rastavlja donatorsko vozilo. Kupac ima izbor između dva motora iz BMW-a: 3,5-litarski redni “šestak“ S54 i 4,4-litarski V8 S65. Oba motora su obnovljena sa ojačanim ili prerađenim komponentama i uparena sa šestostepenim manuelnim menjačem.

Optimizovani V8 bi trebalo da ima oko 450 konjskih snaga, šestocilindarski sa pojedinačnim ventilima za gas, usisnim traktom od ugljenika i revidiranim sistemom ventila najmanje 400 „grla“. Na zadnjoj osovini se koristi mehanička blokada diferencijala. Šasija dolazi od KW-a, kočnice od AP-a.

Mehanika i elektrika se uklanjaju, obnavljaju i ponovo postavljaju. Unutrašnjost je presvučena kožom prema zahtevima kupaca. Na kraju, dodata je ugljenična karoserija farbana prema zahtevima kupaca. Jedina vizuelna razlika između modela V8 i modela sa šest cilindara je poklopac na haubi, koji je rezervisan za osmocilindrični model.

Sa dužinom od 4,35 metara i širinom od 1,85 metara, kupe je oko 20 centimetara duži i sedam centimetara širi od početne osnove. Masa praznog vozila V8 je oko 1.400 kilograma. Šestocilindrična varijanta je oko 50 kilograma lakša. U oba slučaja, raspodela težine na obe osovine treba da bude 50:50. Original BMW težak je 1.495 kilograma. U poređenju sa Z8, Oleth je oko 120 kg lakši zbog svoje baziranosti na Z4.

Cena još uvek nedostaje: Restomod košta 450.000 američkih dolara (oko 460.000 evra). To bi bilo dovoljno za dva Z8 u dobrom stanju – ili jedan Z8 sa malom kilometražom i dobrim održavanjem. Cilj braće Smit je bio da naprave BMW M koji ima više elemenata BMW-a 507 od studije Z07 iz 1997. i izgleda agresivnije od Z8, koji je serijska verzija Z07 predstavljenog u Detroitu i Tokiju.

Takođe su izabrali Z4 M Coupe kao osnovu jer su godinama posedovali, vozili i radili na njemu. Prema sopstvenim izjavama, obojica imaju višegodišnje iskustvo kao inženjeri u automobilskoj industriji i drugim sektorima, a radili su između ostalih za Teslu, Singer Vehicle Design i General Electric.

AutoRepublika

(207)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Aktuelni Z4 je sa stanovista dizajna sasvim dosadan auto! Ovaj restomod je mnogo interesantniji i lepsi, vredi svaku paru! Onome ko ih ima dovoljno. 🙂 Inace, Z8 koji je danas na trzistu oldtajmera veoma cenjen – od 180 do preko 300 hiljada evra – bio je u proizvodnji samo tri godine, od 2000 do 2003 godine. Razlog: brzo se otkrilo da je njegova aluminijumska karoserija suvise mekana! Kazu, dovoljno je da ga parkiras preko ivicnjaka i vec mogu da se primete deformacije.