1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Automobil koji je finansirao dolazak Yuga u Ameriku
AR pijaca klasika: Automobil koji je finansirao dolazak Yuga u Ameriku

AR pijaca klasika: Automobil koji je finansirao dolazak Yuga u Ameriku

2.36K
1
Podelite sa prijateljima:

Ime američkog industrijalca Malkolma Briklina bi trebalo da bude poznato na našim prostorima. Reč je o čoveku koji je igrao ključnu ulogu u dolasku Yuga na američko tržište i o njemu smo pisali dosta puta na našem sajtu. Ali je Briklin imao daleko širu karijeru nego samo onu koja se tiče saradnje sa Zastavom iz Kragujevca.

Bogatstvo je stekao preko lanca prodavnica za izgradnju i renoviranje kuća, zatim je prodavao skutere italijanske firme Innocenti, a takođe je otac programa Subarua na američkom tlu.

Kasnije će da sarađuje i sa Fiatom, a u periodu od 1974. do 1976. godine je imao i sopstveni model koji se zvao Bricklin SV-1. Ova dva slova su bila skraćenica za „Safety Vehicle“ ili u prevodu „bezbednosno vozilo“ pošto je njegova sigurnost bila jedna od ključnih karakteristika.

Automobil je imao neke zaista napredne karakteristike na temu bezbednosti koje će konkurencija pratiti tek godinama kasnije. Dizajn se našao u centru pažnje pošto je pružao takozvana „galebova krila“ vrata („gull-wing) i školjku razvijenu od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima.

Bricklin nije imao sopstvenu mehaniku pa je SV-1 pružao dva motora pozajmljena od konkurencije. Tokom 1974. godine kupac je mogao da bira onaj radne zapremine 360 kubnih inča (5,9 litara) sa 220 konjskih snaga, a isporučila ga je firma AMC. Ford je isporučio svoj benzinac zapremine 351 kubnog inča (5,7 litara) tokom preostale dve godine proizvodnje, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog manuelnog ili trostepenog automatskog menjača.

Briklin je uspeo da dobije velike državne zajmove od Kanade sa ciljem da SV-1 proizvodi baš tamo, a fabriku ce napustiti 2.857 primeraka po ceni od 9.980 američkih dolara (oko 59.955 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

SV-1 je danas često u senci jednog drugog modela sa takvim vratima, a naravno pričamo o DeLoreanu DMC-12. Nema ni delić njegovog kultnog statusa i vrednosti, ali s vremena na vreme se neki primerak pojavi u oglasima i očara nas.

Takav slučaj je sa vozilom s priloženih fotografija koji je do sada prešao neverovatne 62 milje ili samo 101 kilometar. Proizveden je 1974. godine, što znači da ga pokreće AMC-ov motor, dok je menjač petostepeni automatski.  Informacije iz navedenog perioda kažu da mu je bilo potrebno 7,2 sekunde uz maksimalnu brzinu od 172 km/h.

Iako je ovo jedan od baznih modela i bez mnogo opreme, pronaći ovakav Bricklin je svakako nešto što se ne dešava svaki dan. Nismo upoznati sa njegovom životnom pričom i zašto bi ga neko kupio i onda gotovo nikada ne vozio tokom narednih pet decenija, ali spomenućemo da kada je firma bankrotirala, SV-1 se prodavao s velikim popustima i često je nuđen dobavljačima delova kao zamena za finansijske dugove.

Na kraju dana su najviše koristi imali svi oni današnji kupci koji bi da u svojoj garaži imaju nešto zaista posebno. Prodavac je dobio čak 62 ponude od čega je najveća bila čak 101 hiljadu dolara.

Zoran Tomasović

(2359)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

101 hiljada dolara za kola koja su prešla 101 km 😃 Još da je u priči i Zastava 101 ( a ne Yugo ) pa da priča bude „kompletna“ 😃