1. Home
  2. Istorija
  3. Porsche Cayenne zamalo na platformi Mercedesa M klase
Porsche Cayenne zamalo na platformi Mercedesa M klase

Porsche Cayenne zamalo na platformi Mercedesa M klase

470
3
Podelite sa prijateljima:

Prošlog meseca smo pisali o velikom dvadesetogodišnjem jubileju Porschea Cayenne. Prvobitno je debitovao na Međunarodnom sajmu automobila u Parizu 2002. godine. Poznato je da je zasnovan na platformi Volkswagena Touareg, ali prvi SUV štutgarske marke mogao je krenuti sasvim drugačijim razvojnim putem od verzije koja je na kraju završila na pozornici u francuskoj prestonici.

Porsche je otkrio da je Cayenne prve generacije bio skoro zasnovan na platformi modela druge štutgarske marke. Pretpostavljamo da vam je jasno da je Mercedes-Benz M Klasa u pitanju (nekadašnji ML, današnji GLE).

Kada je Porsche počeo da razmišlja o trećem modelu pored 911 i Boxtera, razmatrao je pet koncepata koji su na kraju svedeni na minivan ili SUV. Ideju za minivan je odbacila američka filijala proizvođača automobila, koja je SUV smatrala privlačnijim kupcima sa višim prihodima koje je Porsche želeo da privuče.

Porsche je u to vreme još uvek imao prilično ograničene resurse za razvoj vozila i tražio je partnera za projekat SUV modela. Otprilike u isto vreme, Mercedes se pripremao za lansiranje M klase. Dva proizvođača automobila su neposredno pre toga sarađivala na sportskoj limuzini Mercedes 500 E, a Mercedes se nije protivio drugom partnerstvu.

„U toj fazi, zamislili smo Porsche SUV kao izdanak Mercedesa visokih performansi“, rekao je u izjavi Klaus-Gerhard Volpert, bivši šef proizvodne linije za Cayenne. Delio bi neku tehnologiju sa M klasom, ali sa jedinstvenim spoljašnjim stilom i motorima i komponentama šasije koje je isporučio Porsche, rekao je Volpert.

Dva proizvođača automobila započela su pregovore 1996. godine, ali je dogovor propao zbog finansijskih nesuglasica, navodi Porsche. Mercedes je samostalno lansirao M klasu 1997. godine i postala je jedan od najprodavanijih modela. U junu te godine, Porsche je odlučio da se udruži sa Volkswagenom kako bi razvio Cayenne zajedno sa prvom generacijom Touarega. Zajedničko korišćenje delova, kao i korišćenje Volkswagenove fabrike za proizvodnju, učinili su ovaj aranžman finansijski održivim za Porsche. Ostalo je, kako kažu, istorija.

AutoRepublika

(470)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Samo da dopunim: ideja o supersportskom SUV vozilu potice od genijalnog Porseovog menadzera Wendelina Wiederkinga. Sredinom 90-tih, u vreme nastanka i realizacije ove ideje, izmedju Porsea i VWa vladao je pravi rat – ko ce koga da proguta. To je glavni razlog zasto se Porse odlucio za kooperaciju sa Mercedesom. Kao sto je poznato, rat VW – Porse zavrsio se porazom Porsea koji je pao u vlast VWa. Od tog momenta VW i Porse razvijaju zajednicku platformu Cayenne-Touareg. Opet kao sto je poznato, model Cayenne udvostrucio je prodaju Porsea i do danas je, pored Carrere, glavni stub Porseovog uspeha.

TheStig

Porsche nije izgubio rat sa VW. Odnos VW i Porschea je kompleksan sa stanovišta njihove integracije odnosno vlasništva. Čak bih rekao da je Porsche u toj priči lagano navodi vw brod. Rralno gledano to nije bio nikakav rat već odlično smišljena šema kako bi se vještački povećale vrijednosti akcija i jednih i drugih. Rezultat – jos bogatiji već bogato bezobrazni njemacki kapitalisti i menadzeri.

Matija

Bila je to otvorena igra, bez zakulisnih spekulacija: dok mu je dobro islo Porse je kvartalno kupovao velike pakete akcija VWa. O tome su redovno izvestavali svi mediji. Opsta kriza koju je izazvao bankrot Lehman Brothers zaustavila je uspesni pohod Porsea. Posle svega situacija je sledeca: VW poseduje oko 50% akcija Porsea a Porse poseduje oko 50% akcija VWa. Posle pada Porsea nekolicina americkih akcionara tuzili su Porse za navodnu obmanu. Sa najavom da Porse namerava da kupi VW, njegove akcije su skocile do neba. Naravno, posle poraza pale su na neku uobicajenu vrednost. Americki investori osecali su se prevarenim.… Pročitaj više »