1. Home
  2. Vesti
  3. Kia razvija proterenske verzije Sportagea, Sorenta i Telluridea
Kia razvija proterenske verzije Sportagea, Sorenta i Telluridea
0

Kia razvija proterenske verzije Sportagea, Sorenta i Telluridea

199
0
Podelite sa prijateljima:

Uprava korejske marke Kia je odlučila da lansira posebne varijante poznatih krosovera iz viših segmenata od B kategorije. Nosiće indekse X-Line i X-Pro.

Ovo saznanje je utemeljeno na informaciji da je Kia registrovala određeni broj imena kod američke institucije koja obavlja funkciju Zavoda za zaštitu intelektualne svojine (Kancelarija SAD za patente i robne marke – United States Patent and Trademark Office, ili skraćeno USPTO). Kako bilo, nazivi koji su postali institucionalno zaštićeni će biti upotrebljeni na proterenski orijentisane verzije Sportagea, Sorenta i Telluridea.

Shodno tome, konkretne varijatne će poneti sledeće nalepnice: Sportage X-Line, Sportage X-Pro (na naslovnoj fotografiji), Sorento X-Line, Sorento X-Pro, Telluride X-Line i Telluride X-Pro, a nastupiće na američkom tržištu negde sredinom 2022. godine. Nažalost, u ovom trenutku se ne zna kakve će biti promene u tehničkim specifikacijama SUV-ova iz Koreje, uslovljene ovim planom.

Sudeći po tome šta objavljuje publikacija Car & Driver, ideja konstruktora jeste da verzije s indeksom X-Pro budu više pozicionirane od onih s oznakom X-Line. Takav Sportage, na primer, će imati 17-inčne mat crne felne s Goodrichovim terenskim pneumaticima i režimima vožnje, za koje verujomo da nije potreban prevod: „Normal“, „Sport“, „Intelligent“ i „Snow“. Pride, tu su i svetla za maglu u LED tehnologiji, baš kao i grejano prednje vetrobranskog staklo i mlaznice.

Uz doplatu će biti omogućeno dobijanje i dvobojne karoserije, s tim da bi krov bio u nekoj kontrastnoj nijansi. Trim X-Pro Prestige dodaje tome i LED prednje svetlosne grupacije, grejana i ventilirana prednja sedišta, kao i sedište suvozača koje bi bilo elektropodesivo u osam smerova.

Svi su izgledi da će opisani recept koji je na snazi kada pišemo o modelu Sportage X-Pro, ostati aktuelan i kod većih SUV-ova Sorenta i Telluridea. Tako verujemo da će Kia Telluride X-Line dobiti naplatke od 20 inča, crnu rešetku hladnjaka, ručice za otvaranje vrata u istoj nijansi u koju je ofarbana i karoserija. Dodatno, očekuje si i trim od crne plastike visokog sjaja za razne detalje na karoseriji.

Pomenute verzije će ući u prodaju sredinom naredne godine, s tim da bi ovde trebalo da podsetimo da kod nas, koliko nam je poznato, model Telluride nije u ponudi, dok Sorento i ako jeste, toliko je redak da slobodno možemo da raspišemo nagradu za onog ko ga vidi na ulici. Zato je Sportage čini nam se oduvek pun pogodak, odnosno bestseler, uz opasku da je Kia za Stari kontinent odabrala da servira novu verziju skraćene karoserije, za razliku od Amerike i Južne Koreje gde se nudi u varijanti koja deluje masivnije, prostranije i skuplje.

AutoRepublika

(199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments