1. Home
  2. Vesti
  3. Daimler gasi Smart a formira novu Mercedes-Benz U klasu?
Daimler gasi Smart a formira novu Mercedes-Benz U klasu?
0

Daimler gasi Smart a formira novu Mercedes-Benz U klasu?

570
0
Podelite sa prijateljima:

U klasa bi trebalo da predstavlja Urban, Universal Class, odnosno da, u slučaju nastavka veoma nepovoljnih trendova prodaje Smarta, uprkos najavljenoj tranziciji marke ka čisto električnim pogonskim sklopovima, reprezentuje ponudu Daimlera u segmentu gradskih automobila.

Prelazak na čisto električne pogonske sklopove bi trebao da bude zaokružen 2019. godine, kada bi sve verzije Smarta: ForTwo, ForTwo Cabrio i ForFour trebale da postanu BEV.

Dakle, utemeljenje U klase je samo jedna od nekoliko opcija, za slučaj da novopostovaljeni izvršni direktor marke Smart ne bude uspešan. Ukoliko to bude epilog, Smart bi kao marka mogao biti ugašen najranije 2026. godine.

Jedna od opcija bi mogla da bude nastavak trenda, nedavno uspostavljenje saradnje sa kineskom kompanijom Geely, koja bi pokušala da Smart učini profitabilnim projektom.

Drugo “rešenje” je već otpalo. Prema prvobitnoj ideji Mercedes-Benz je trebalo da uđe u partnerstvo sa ljutim rivalom, markom BMW, sa ciljem razvoja platformi MX1 i MX2. Srećom, Bavarci su se povukli iz projekta razvoja arhitektura koje bi mogle da posluže za razne tipove pogonskih sklopova:BEV, PHEV, kao i one koji koriste isključivo motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Kažemo srećom, jer bi to, prema našem ubeđenju, nanelo ogroman udarac autentičnosti obe marke čije rivalstvo daje boju celoj automobilskoj industriji.

Treća opcija podrazumeva pojednostavljenje postojeće A klase, što bi impliciralo modifikacije MFA3 arhitekture, kako bi ona postala dovoljno pristupačne proizvođačke cene, da bi ovaj eventualni model imao izglede na uspeh na veoma konkurentnom globalnom tržištu.

Naposletku, četvrta i najinteresantija strategija je već pomenuta u naslovu. Ukoliko odluka rukovodstva giganta iz Štutgarta bude išla u ovom pravcu, četiri verzije su pod razmatranjem: City (hedžbek sa troja ili petoro vrata), Shuttle (deljenih transportnih konfiguracija), Cargo (kombi) i Open Air (dvosed karoserijskog stila koji bi se mogao klasifikovati negde između kupe verzije Smarta i A klase W169).

“Ukoliko poslovna strana priče vezana za eventualnu U klasu, i 2021. godine bude izgledala jednako primamljivo kao danas, Mercedes bi mogao ući u proizvodnju najuniverzalnijeg automobila u svojoj istoriji,” prenosi Automobile Magazine.

Naravno, još uvek nije doneta odluka na ovu temu, ali je zaista teško verovati da Smart kao marka ima ozbiljne izglede za oporavak. Naime, čisto električni model Smart ForTwo je prodat u prva tri kvartala ove godine, u “tiražu” od svega 98 primeraka, na teritoriji cele Amerike. Ovo ne samo da je mizeran rezultat, neko je i za oko trećinu lošiji u odnosu na lanjski uporediv period kada je prodato 123 primerka, a još lošiji na 2017. godinu, kada je na američkom tržištu plasirano 544 primerka.

AutoRepublika

(570)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments