1. Home
  2. Zelene strane
  3. Pobornici etanola (E85) pokušavaju da obezbede opstanak tog goriva u Evropi posle 2035. godine
Pobornici etanola (E85) pokušavaju da obezbede opstanak tog goriva u Evropi posle 2035. godine
8

Pobornici etanola (E85) pokušavaju da obezbede opstanak tog goriva u Evropi posle 2035. godine

486
8
Podelite sa prijateljima:

Dok se neki zalažu za potpunu zabranu toplotne energije dobijene sagorevanjem 2035. godine, sektor proizvodnje bioetanola želi da zadrži mesto za gorivo s oznakom E85. Zasnovan je na studiji koja pokušava da pokaže da ovo gorivo može biti čisto kao 100% električno ako se kombinuje sa dopunjivim hibridom.

Budućnost motora sa unutrašnjim sagorevanjem u Evropi je predmet žučne debate već nekoliko meseci. Ali uskoro bi trebalo da se suočimo sa dodeljenom mu sudbinom koja će ga zadesiti 2035. godine. Zaista, 5. septembra otvaraju se diskusije između tri glavna tela Unije kako bi se finalizirala uredba o emisijama ugljen-dioksida lakih vozila.

Dok su Parlament i Komisija izrazili želju da zadrže samo 100% električnu energiju i gorivne ćelije, Evropski savet, koji čine ministri za životnu sredinu svih država članica, pokazao se malo fleksibilnijim. . To je otvorilo mala vrata za „ugljenično neutralna“ goriva i plug-in hibridna vozila. Dok uvodimo ideju o „klauzuli o reviziji“ 2026. kako bi se proverilo da li je potpuni prestanak prodaje novih vozila sa termičkim motorima 2035. godine zaista realan. Prilika za Bioetanol Collective, koji je zasnovan na studiji IFPEN-a (Francuskog instituta za naftu i nove energije) da pokuša da odbrani „čast“ goriva E85 koje je mešavina benzina u iznosu od 15 procenata i etanola koji čini 85 procenata u smeši.

Prema rezultatima ove analize, tokom svog čitavog životnog ciklusa 2022. godine, plug-in hibridna kompaktna vozila (PHEV) sa pogonom na etanol ne bi emitovala više CO2 od svog 100% električnog ekvivalenta. Obe opcije bi emitovale 13 tona CO2 tokom svog životnog veka, što je upola manje od sagorevanja sa automobila sa stopostotnim pogonom na fosilno gorivo.

Ova cifra je dobijena uzimajući u obzir proces proizvodnje i korišćenje vozila sa kilometražom višom od 150.000 km. Hibridni automobil sa pogonom na E85, koji bi radio otprilike 60% vremena sa SUS motorom, na taj način bi kompenzovao svoje izduvne emisije tako što bi proizvodio mnogo manje zagađenja zahvaljujući mnogo manjoj bateriji.

Vodilo se računa i o načinu na koji se dobija električna energija. U ostatku Evrope, gde se još uvek često koriste ugalj i druga fosilna goriva, odnos emisija bi stoga bio još povoljniji u korist bioetanola i PHEV-a –  povećanje emisije bi bilo na 16,5 t CO2 u ovom slučaju dok potpuno električni modeli bi povećali emisije na 22 tone!

Uzimajući u obzir tehnološki napredak koji se predviđa na obe strane, zamišljena je i projekcija za 2040. godinu, bez poremećenja zaključka. Ova dva rešenja bi uspela da smanje na 9 tona CO2 u Francuskoj u ovom trenutku, posebno zahvaljujući upotrebi sintetičkog benzina bez nafte da zameni deo bezolovnog koji je danas prisutan u E85.

„Brak“ etanol-PHEV bi ipak zadržao blagu prednost od 1 tone CO2. Dovoljno da podrži zahtev Bioetanol Collectivea, koji želi da „ozakoni prodaju plug-in hibridnih vozila koja koriste gorivo sa niskim sadržajem ugljenika kada su efikasna kao 100% električna vozila u smislu smanjenja emisije gasova staklene bašte, u analizi životnog ciklusa.”

Grupa takođe poziva Komisiju da obezbedi metodologiju analize životnog ciklusa u 2023. godini koja će se primeniti na vozila i energiju. Na kraju, on bi želeo da pojam ugljenično-neutralnih goriva, koji je danas prilično nejasan, bude razjašnjeno.

Da bi podržao svoje predloge, Bioethanol Collective takođe tvrdi da ne bi bilo potrebe za povećanjem površine poljoprivrednog zemljišta za pokretanje 5 miliona plug-in hibrida na E85 do 2040. godine. Etanol/PHEV bi takođe omogućio da se ponude vozila koja su manje zavisna od stanica za punjenje od 100% električnih modela.

Ovi automobili bi takođe bili opremljeni većom autonomijom, potencijalno pristupačniji i imali bi manju potrošnju određenih prirodnih resursa kao što su nikl ili kobalt. Ostaje najteža stvar: ubediti celu Evropu da su ovi argumenti prihvatljivi. Za sada, u stvari, superetanol se teško probija van Francuske. Čak i u Francuskoj, to ostaje prilično marginalno jer samo Ford, Land Rover i Jaguar sada nude kompatibilne nove modele bez dodatnih prepravki.

Ovo gorivo je takođe oštro kritikovano od strane nekih veoma uticajnih ekoloških organizacija, počevši od Transport & Environment. Što se tiče studije na koju sektor želi da se osloni, ona pati od toga što se odnosi na jednu vrstu vozila, koja danas ni ne postoji na tržištu, i što su je naručili sindikati i udruženja, poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom bioetanola. Njegovi klevetnici ga stoga lako mogu optužiti da je nepotpuna i da nema neutralnost.

AutoRepublika

(486)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Izgleda da na ospunjavanju EU ciljeva narrevnosnije rade rusi… 😜… Zavrću plin, zavrću naftu, zavrću uši ..

S mile

Rusi će dati najveći doprinos ekologiji Evrope. Jake cene energenata će dovesti do smanjivanja potrošnje istih, i samim tim do manje emisije…

Dok god je energija jeftina, nema štednje, živi život punim plućima…

moron

Da, ali ta skupa energija se preliva u sve pore života, a ne samo one koje se tiču naše zabave i turističkih putovanja …

S mile

Ne udarih smajli, nisam bio ozbiljan, vise humor, sarkazam 😄

moron

😃

BB

Tvoja izjava je možda trebala biti sa smajlijem, ali ke veoma ozbiljna i tačna 😉

Matija

Rusi ce, izgleda, doprineti raspadu zapadnjackog modela demokratije! Evo ih u svapskoj skupstini, deru se jedan na drugoga, prete pesnicama, diskusije, tj. svadje, ne prestaju! Tema: energija i kako je proizvesti. Totalni haos!

Matija

Srbija bi mogla da lansira auto na sljivovicu – 100% eko! Resursa imamo dovoljno! 🙂 Uzgredan efekat – nasi gradovi bi prijatno mirisali na kuvanu rakiju!