1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Industrija
  5. Kinezi ne staju kad je razvoj automobilskih baterija u pitanju
Kinezi ne staju kad je razvoj automobilskih baterija u pitanju
4

Kinezi ne staju kad je razvoj automobilskih baterija u pitanju

321
4
Podelite sa prijateljima:

Kineski proizvođač baterija CATL razvija novu vrstu baterija. Tehnologija nazvana M3P bi trebalo da donese veću gustinu energije i znatno veći domet. Tesla je očigledno jedan od prvih kupaca.

Svakako bi se mogao steći utisak da kineski gigant CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Limited) trenutno diktira tempo u industriji električnih automobila. CATL je upravo najavio dva nova partnerstva sa kineskim proizvođačima automobila Seres i Geely za isporuku novih litijum-jonskih baterija Qilin. Ali još više uzbuđenja izaziva još jedna nedavna najava.

Na kongresu World New Energy Vehicle Congress u Pekingu, izvršni direktor CATL-a Zeng Jukun objavio je 28. avgusta 2022. da kompanija razvija novu generaciju baterija pod imenom M3P. Oni predstavljaju dalji razvoj gvožđe-fosfatnih baterija.

Sa novom baterijom, gustina energije, odnosno sadržaj energije po kilogramu baterije, biće povećana za 10 do 20 odsto u poređenju sa gvožđe-fosfatnim baterijama. Istovremeno, troškovi bi bili primetno smanjeni u poređenju sa baterijama koje zahtevaju nikl i kobalt za proizvodnju.

CATL trenutno drži tačne detalje o novoj bateriji u tajnosti. Insajderi iz industrije pretpostavljaju da bi prva isporuka novih baterija M3P kupcima mogla biti obavljena već sledeće godine. Prema ovome, Tesla je prvi proizvođač automobila koji će u budućnosti koristiti baterije CATL M3P, što bi trebalo da bude slučaj sa modelom Y u prvom kvartalu 2023. godine.

AutoRepublika

(321)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Istorijski razvoj gorivnih motora pokazuje da je od 70-tih godina do danas litarska snaga putnih automobila porasla od tada prosecnih 50KS/lit. na danasnjih 100KS/lit. a cesto i vise. Razvoj od nekadasnjeg karburatora do danasnjih kompjuterski upravljanih sistema za ubrizgavanje goriva drasticno je smanjio potrosnju. Razvoj baterije odvija se u malim koracima, kapacitet raste po nekoliko procenata, ovde je najavljeno celih 10 do 20% ali je osnovica na koju se ovaj procenat obracunava suvise mala da bi to u praksi predstavljalo neki znacajan korak. O tezini baterije niko vise i ne govori, izgleda da su se svi pomirili sa time da… Pročitaj više »

BB

Ja bih tu naglasio jednu drugu činjenicu, LiFePO4 su teže, manjeg kapaciteta, zna biti problema i na niskim temperaturama, i zbog toga su ih izbjegavali… Ali sad ih razvijaju jer su se Li-ion pokazale zapaljivim a LiFePO4 su mnooooogo sigurnije. https://youtu.be/Qzt9RZ0FQyM

Matija

Znaci, razvoj je koraknuo tri koraka unazad: teza baterija, manji kapacitet, problemi na nizim temperaturama. Bravo! 🙁

BB

Ali manja temperatura pri višim temperaturama 😂, to jest kad gori 😉

Zato je moj stav da to treba biti pogon u gradu. A ove baterije imaju i dosta duži vijek trajanja. Kao i u svemu ostalom, tehnologija je tu a konstruktor odlučuje kako će je iskoristiti. I oni odluče da stave na limuzine od 2.5 tone 😡. A narod shvati da je već došlo novo doba i da je to zamjena za SUS motore par na par, pa kupuj 😂