1. Home
  2. Vesti
  3. Sud: Ford Mondeo je dovoljno dobar za odlazak na posao posle Porschea 911
Sud: Ford Mondeo je dovoljno dobar za odlazak na posao posle Porschea 911
3

Sud: Ford Mondeo je dovoljno dobar za odlazak na posao posle Porschea 911

568
3
Podelite sa prijateljima:

Deluje da ovde na delu možemo da vidimo kako to izgleda kada se neko u raju suoči s problemom. Naime, nakon što je doživeo saobraćajni udes, čovek je bio prinuđen da sportski automobil koji ima u vlasništvu odveze u servis na višenedeljnu hospitalizaciju, dok je smatrao da Ford Mondeo nije dovoljno dobar zamenski automobil. Sada se i sud u Nemačkoj gde se i odigrala bizarna situacija, oglasio po tom pitanju.

Koja je razlika između Porschea 911 i Forda Mondea? Pa, sudeći po stavu aktera ove priče, razlika je „nebo i zemlja“. S prvim je moguće odvesti se na posao, dok drugi nije dovoljno dobar za tako nešto. To je dakle stav s kojim je lice u funkciji tužioca nastupilo pred Višim okružnim sudom u Frankfurtu na Majni.

Sve je krenulo od saobraćajnog udesa u kom je oštećen automobil tužioca sa sportskim atributima. Za nesreću je krivim proglašen tuženi i bio je prinuđen da naknadi deo štete. Međutim, vlasnik Porschea nije bio zadovoljan i želeo je da dobije pokriće svih troškova popravke vozila, ali i odštetu za to što 112 dana nije mogao da vozi svoj, očito omiljeni automobil. Argument koji je naveo u tužbi se tiče pretpostavke da nije razumno i da nije moguće koristiti drugi automobil za odlazak na posao.

Ovde dolazi zanimljiviji deo priče. Naime, čovek pored legendarnog Porschea poseduje još četiri automobila, pa ako i razumemo da su dva u funkciji ostalih članova porodice, mada je i to pitanje zašto se ne može kombinovati, treći je podesan samo za vožnju na stazi, a četvrti je dobri stari Ford Mondeo. Tužilac je u obraćanju sudu naveo da je u pitanju preglomazno i preteško vozilo da bi se upotrebljavalo u gradskoj sredini i da se koristi uglavnom za prevoz tereta i odlaske na godišnji odmor.

Osnovni sud u Frankfurtu se saglasio sa zahtevom da troškovi oštećenog lica budu nadoknađeni u punoj meri, ali je glatko odbio zahtev za odštetu povodom korišćenja drugog vozila. Tužilac je višem sudu podneo žalbu, ali je i viša sudska instanca odreagovala na isti način i odbacila zahtev.

Sud je u pismenu naveo da je potpuno razumno koristiti Ford Mondeo za odlaske na posao, dok se odsustvo vozačke radosti može tumačiti kao nematerijalna šteta, što nije dovoljno dobar razlog za plaćanje odštete. Rešenje suda je objavljeno juče pod broje spisa Az. 11 U 7/21, preneo je nemački Spiegel.

Na sudsko veće nije uticala ni činjenica da je oštećeni automobil značajno veće tržišne vrednosti od zamenskog, pošto je i zamenski iz srednje klase, pa se sva šteta koju je trpeo vlasnik oba vozila, ogledala u smanjenoj dozi vozačkog zadovoljstva. Nama ovde ostaje nejasno zašto se insistira na razlici u kategoriji i ceni ovih vozila kada su oba u posedu oštećenog. Ne bi li eventualno bilo razumno zahtevati odštetu od počinioca štete (njegove osiguravajuće kompanije) odštetu u vidu tržišne vrednosti zakupa vozila odgovarajuće klase?

AutoRepublika

(568)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eto, očito je i sa ovog razloga veliko zlo imati više vozila…

BB

Ovaj što ga je udario ga je trebao tužititi što nije vozio Mondeo, veći auto bi lakše vidio a i šteta bi bila manja i popravio bi se za 10 dana…

E Sterija, trebalo bi Pokondirenu tikvu ubaciti kao obaveznu pravnu literaturu u njemačke sudove…

Zar nama nije jasno da je uzrok ove krize ( i svih) – bahatost?

S mile

3 meseca za popravku Poršea…. prednosti posedovanja sportskog auta.

Treba da ih tuzi, za gubitak zadovoljstva u voznji. Jer je ocigledna i velika razlika u voznji sportaka i ford karavana. Tu bi tuzbu dobio 👍