1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche planira Panameru EV kao veću alternativu za Taycan?
Porsche planira Panameru EV kao veću alternativu za Taycan?
0

Porsche planira Panameru EV kao veću alternativu za Taycan?

131
0
Podelite sa prijateljima:

Špijunski snimci su otkrili da Porsche planira seriju ažuriranja za Panameru, ali budućnost bi mogla da ponudi i nešto više za sportsku limuzinu. Novi izveštaj Autocara tvrdi da je električna verzija u pripremi na istoj platformi skalabilnih sistema (SSP) koja će biti osnova nedavno najavljenog SUV-a sa sedam sedišta.

Namenska platforma za EV će takođe biti dobro iskorišćena za drugu generaciju Taycana koja dolazi kasnije ove decenije.

Veruje se da će Panamera bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem hijerarhijski biti iznad Taycana tako što će imati veću karoseriju sa produženim međuosovinskim rastojanjem. Britanski časopis tvrdi da će po veličini biti sličan rastegnutom modelu koji je dostupan danas, a koji se proteže na veličanstvenih 5.199 milimetara i meri 3.100 mm između osovina. Vozeći se na platformi električnog automobila po meri, to znači da će prostor dostupan unutra biti superiorniji od onog kod Panamere LWB s pogonom na benzin.

Panamera EV je navodno u ranoj fazi razvoja i stoga je malo verovatno da će izaći pre sredine decenije kada bi veliki SUV trebalo da stigne na tržište. Prema Autocaru, sledeći Taycan je predviđen za 2027. godinu. Rečeno je da Porsche radi na naprednijoj tehnologiji baterija od 800 V sa većom gustinom energije kako bi postigao veći domet, dok su derivati sa jednim i dva motora na pomolu.

Električna Panamera neće značiti kraj motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, jer Porsche namerava da 2023. godine poboljša model sa pogonom na SUS motor i da ga zadrži u proizvodnji do kraja decenije. To bi značilo preklapanje od nekoliko godina, što će biti slučaj i sa Macanom. Sportski krosover će sledeće godine dobiti električnu varijantu koja će se neko vreme prodavati zajedno sa benzinskim derivatima.

Šanse su da će veći Cayenne slediti sličnu strategiju, a Autocar je naveo da će dobiti status automobila sa nultom emisijom 2025. godine.

Jedini Porsche koji neće dobiti čisto električni pogon u bliskoj budućnosti biće 911, pošto je nemački brend za ovu deceniju isključio mogućnost električnog modela. U međuvremenu, hibridni pogonski sklop stiže sredinom decenije kada će manji sportski automobili 718 u potpunosti odbaciti svoje SUS agregate.

AutoRepublika

(131)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments