1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet Camaro odlazi u penziju u velikom stilu
Chevrolet Camaro odlazi u penziju u velikom stilu
8

Chevrolet Camaro odlazi u penziju u velikom stilu

680
8
Podelite sa prijateljima:

Nekadašnji velikan američke automobilske industrije pod imenom Chevrolet Camaro je u proizvodnji još tek nekoliko sedmica. Chevrolet nam kaže da će poslednji kupe sići sa proizvodne trake fabrike u gradu Lensin (savezna država Amerike po imenu Mičigen) dok će se kabrio proizvoditi dodatnih mesec dana. Na taj način će biti kompletirana karijera velike ikone, koji je prethodnih godina izgubio svoje mesto na tržištu.

Dok Camaro još uvek pruža fantastične vožne karakteristike, posebno ako se uporedi sa glavnim rivalima kao što su Ford Mustang i Dodge Challenger, mnogi kupci su se žalili na nezadovoljavajući prostor na zadnjim sedištima i klupi, kao i lošom preglednošću tokom vožnje. U današnjim vremenima kada dominiraju krosoveri, jednostavno je bio osuđen na neuspeh.

Očekivali smo neko baš specijalno izdanje za kraj, ali Chevrolet nije bio voljan to da uradi. Paketi kao što su ZL1 Garage 56 Edition i Collector Edition jesu zanimljivi, ali je reč o uglavnom dizajnerskim detaljima, pa publika nije oduševljena. Ali ono šta kompanija nije napravila direktno iz fabrike, tjuneri su uvideli svoju šansu.

Firma Hennessey Performance važi za jednu od najpoznatijih „preko bare“ i nekoliko puta je predstavljala specijalno izdanje nazvano Exorcist. Ovaj „Isterivač đavola“ je originalno stigao kao odgovor na rivala pod imenom Dodge Challenger Demon. Od originalno 6,2-litarskog benzinca je ostao samo blok motora dok su svi ostali delovi značajno većih performansi. Krajnji rezultat je hiljadu „konja“ i maksimalnih 1.350 Nm obrtnog momenta.

Hennessey obećava da će Exorcist biti u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za 2,1 sekundu i pređe četvrtinu milje (402 metra) za samo 9,5 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 347 km/h. Ova specijalna verzija nije brza samo na pravcu već može da savlada sve staze, pošto je zasnovan na modelu Camaro ZL1. Chevrolet ga je originalno razvio konkretno da parira najboljim svetskim sportistima, a čuvenu nemačku stazu Nirburgring je prešao za samo sedam minuta i šesnaest sekundi (slično vreme kao recimo BMW M4 CSL i Porsche Cayman GT4 RS).

Zanimljivo je da tjuner gotovo i nije posvetio pažnju stilu. Šta-više, Exorcist se razlikuje od standardnog paketa ZL1 samo po grafikama i boji, a proizvodnja će biti ograničena na tek 57 jedinica. Hennessey može da vam isporuči gotov automobil ili da od vašeg ličnog Camara ZL1 napravi Exorcist. Paket inače košta 55 hiljada dolara dok je Camaro ZL1 oko 70 hiljada „zelembaća“.

Šta da kažemo za kraj osim, Camaro, uživaj u zasluženoj penziji, definitivno ćeš nam faliti.

AutoRepublika

(680)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„U današnjim vremenima kada dominiraju krosoveri, jednostavno je bio osuđen na neuspeh.“ Potraznju za krosoverima i SUVcima menadzeri masovno koriste kao „copy-paste“ objasnjenje za neuspeh nekih modela koji to nisu. Umesto da analiziraju i pronadju prave uzroke neuspeha limuzina, kupea i minivenova, za promenu programa jednostavno serviraju uzrok „SUV!“ Prema SUV vozilima vec osecam gadjenje! „Mnogi kupci su se žalili na nezadovoljavajući prostor na zadnjim sedištima i klupi, kao i lošom preglednošću tokom vožnje.“ Evo ga, to je jedan od uzroka nezadovoljavajuce prodaje. Od Yankeea sam dobio neverovatnu lekciju da americka publika prihvata kupe sa dvoja vrata ne samo kao… Pročitaj više »

Yankee

Ne bi danas napravilo nikakvu razliku cak i da Camaro nije imao te mane. Mozda bi se prodavao malo bolje, ali ne znacajno bolje da opravda svoje postojanje. Eto Dodge Challenger nema tih mana dosta prostora u oba reda sedista, ogroman prtljaznik, jako pregledan), prodaje se nesto bolje, ali ne znacajno bolje. Challengera ce biti prodato oko 50.000 ove godine, od cega je 2/3 zavrsilo u Enterprise i ostale rent-a-car agencije. Mislim da sam citao da je Mustang najpopularniji kupe na svetu i cak i njega nece biti prodato vise od 70.000 godisnje – i to je za ceo svet.… Pročitaj više »

Matija

Tvoja informacija zahteva dublju analizu, zato se ne bih vise upustao u diskusiju.

Matija

Novi dan, nova razmisljanja, ipak bih nesto da kazem na ovu temu. Danasnji automobili klase „musclecars“ su hightech masine, komplikovane i skupe, sa performansama vrlo blizu nivou klase supersportskih automobila. Kao takvi nisu dostupni svakome i bilo bi absolutno nelogicno da se ocekuje njihova masovna prodaja. Da bi se sa njima ostvario profit neophodno je da „musclecars“ imaju jak oslonac u masovnoj bazi proizvodnje. Kako to radi BMW, serija 3: Paleta benzinskih motora: 156 KS, 184 KS, 245 KS, 374 KS, 480 KS, 510 KS. Ovde nedostaju jos dizel i hibridni motori. Plus brojne varijante menjaca. O raznovrsnosti opreme da… Pročitaj više »

Yankee

Nisu muscle cars toliko skupi kada se pogleda sta prizaju. Recimo 1964 Mustang je kostao $23.000 u danasnjoj vrednosti novca. Imao je 100 ks, 3-stepeni manuelni menjac, od opreme volan i menjac. Danas Mustang kosta $33.000, ali ima 315 ks, 10-stepeni automatski menjac, od opreme sve sta se pozeleti moze. U danasnja vremena kada bazna verzija Civica kosta $24.000, bazna verzija RAV4 je $30.000, bazna verzija F-150 je $39.000, mislim da $33.000 za Mustanga nije mnogo. Prosecna prodajna cena novog vozila u Americi je skoro $50.000, tako da cena nikako nije razlog zasto se Mustang (i bilo koji drugi auto… Pročitaj više »

Matija

Tacno! Puno pruzaju i zato su skupi. 🙂 Cene na Americkom trzistu su za nas neshvatljive, navike i shvatanja ameickih kupaca takodje!!! Mustang sa 315 KS za samo 33.000 $ – pa, za te pare ne mozes vise ni Golfa da kupis! Jedan od razloga za smanjenu prodaju pojedinih modela jeste zasicenje trzista – previse je automobila na trzistu!

Yankee

Jos nesto da dodam na ovu temu, nedavno sam slusao podcast o generalno auto sportu u Americi. Pretezno su pricali o NASCAR-u, ali se odnosilo na generalno trkanje. Nekada je mladjarija jedva cekala petak i subotu uvece da ide na stazu i gleda trke. Danas toga vise nema, ostali su samo oni tradicionalni ljubitelji sporta dok mladjariju u vecini slucajeva trkanje uopste vise ne interesuje. Povezano je sa ovom pricaom oko prodaje kupea – ako mladjarija nema interesovanje da petak i subotu uvece uzivo gleda trkanje, kako ce imati interesovanje da kupe Mustanga umesto Tesle? Nekada je bilo „jedva cekam… Pročitaj više »

Nikola

Pravice ga od blata