1. Home
  2. Industrija
  3. Kina zatvara električne punjače, tradicionalna goriva na horizontu
Kina zatvara električne punjače, tradicionalna goriva na horizontu

Kina zatvara električne punjače, tradicionalna goriva na horizontu

6.43K
17
Podelite sa prijateljima:

Kina je jedan od najvećih svetskih lidera u prodaji električnih automobila, sa infrastrukturom za punjenje koja počinje da pokazuje znake iscrpljenosti do te mere da je vlada bila prinuđena da zatvori javne punjače zbog velikog toplotnog talasa koji je doneo temperature vazduha više od 45 °C, zbog čega je potražnja za električnom energijom naglo porasla.

Situacija je postala toliko neodrživa da je Vlada odlučila da zatvori i javne i privatne punjače brendova kao što su Tesla, Nio ili Xpeng, navodi „MIT Technology Review“. Korisnici nisu baš oduševljeni ovim. U regionu Sečuan postoji 31 superpunjač američkog proizvođača srpskog imena, ali samo dva su bila u funkciji i to oni koji imaju najvišu cenu struje.

Situacija koja se dešava u celoj zemlji i koja primorava kompanije zadužene za javno snabdevanje električnom energijom da nude popuste i do 50% ako se struja koristi noću. Ovo je slučaj State Gridom (državna mreža), najveće državne kompanije u Kini, koja je morala da otkaže uslugu u tri velike kineske provincije u kojima ima 800.000 električnih vozila.

Još jedan gigant je TELD, koji je zatvorio više od 120 stanica za punjenje u regionu Čengdu, od 8 do ponoći, u vreme najveće potrošnje električne energije. Lei Ksing, analitičar automobilske industrije, primetio je da nisu zabeležene rasprostranjene nestašice struje. Čini se da Kina već ima dobru infrastrukturu za punjenje, ali kada se desi nešto poput ovih ograničenja struje, problemi isplivaju.

Svi vlasnici električnih vozila koji zavise od javnih punjača sada imaju problema, ova teška situacija ih može naterati da se vrate na tradicionalna goriva ako se ona dodatno pogorša, a uprkos činjenici da je za kupovinu električnih automobila pomoć države od 4.000 američkih dolara, što je nešto više od 4.020 evra.

Visoke temperature pokazuju slabosti infrastrukture za punjenje, imajući u vidu da se najveći procenat električnih automobila nalazi u urbanim sredinama. Problem Kine je taj što ne postoje alternativna rešenja za ublažavanje nedostatka struje.

Solarni paneli zauzimaju samo 2,8 odsto ukupne zemlje, i to uglavnom u ruralnim sredinama, a domaćih električnih punjača nema, jer bi za to bio neophodan stalni parking, što je nemoguće u velikim kineskim gradovima.

Ovo je jedan od ključeva na koji stručnjaci tipuju da reše problem, pored traženja električne energije iz drugih obnovljivih izvora kao što su vetrenjače ili morska solarna energija. Jer Ksing već upozorava: „Ako bi do 2025. godine više od polovine novih automobila prodatih u Kini moglo biti električno – oko 15 miliona – kako električna mreža može da zadovolji takvu vrstu potražnje?“

AutoRepublika

(6429)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

I dolazimo do problema koji se zove urbana prenaseljenost, a koji uzrokuje sve ostale probleme (saobraćajn aprezagušenost, visoka potrošnja energije, loša ishrana, brzo širenje pandemija, itd..). https://youtube.com/shorts/P9Ygoj_-qRY?feature=share

Iznogud Časni

To je jedini problem. Koliko sam puta vikao da je u selu kod Šekija glavni problem prenapučenost. Natiskalo se 15 milja na tako mal prostor i onda kuku i Lele.

BB

Ali čitav svijet je krenuo putem tiskanja u tijesne stanove, obožava čukanje na parkingu (to kad ga nađe nakon pola sata vožnje oko zgrade), buku saobraćaja pod prozorom, putovanje na posao sat i po, i ostale prednosti „civilizovanog“ života… A i onda kad ideš na odmor, tiskaš se n aaerodromu, u avionu ili naplatnim kućicama i granicama, pa onda na plaži mjesta za peškir traži, …
A mjesto odakle potičeš, zoveš vuko*ebinom…

moron

Ali, da si ostao u toj vuko*ebini, ne bi znao da je ceniš. Ovako, mnogo joj se raduješ kada je sve redje posetiš …
A da si svoj život realno s*ebao, s*ebao si i to za sve pare

Laki

Bravo junače.

moron

Ovo je neka reklama za EV?
Čudna je. Koncept.

Bungi

I Kinezi se „prolopovili“, svaki Kinez hoće da ima svoj auto.?E, ne može bato, mnogo vas je.Voz,metro,…i opleti.

S mile

Solarni paneli pokrivaju 2.8% kine.. dal je to moguce? Neka greska u tekstu / prevodu…

Horhe

Verovatno se misli na udeo u ukupnoj proizvodnji el energije …

Izmenjeno 1 godina pre od strane Horhe
Iznogud Časni

Dje su sad jebivjetri koji su nas uvjeravali da npr njemačka ima dovoljno struje, besplatne, od obnovljivih izvora? Sve je to zabluda. Evo jedna kina koja inače gradi megakomplekse, sve one silne hidroelektrane…pa cvrc Milojka.

BB

I dalje su na vlasti 😜
Dok ih ne smijenite, eno čujem u Magdeburgu skandiraju Sjeverni tok 😉 (ali to su germanizirani sloveni, izgleda se vratili na fabrička podešavanja)

Iznogud Časni

Ma svakakve lude i psihopate protestiraju na ulicama za svoja prava, od pedera pa nadalje. Ocekujem da i masovne ubice izadju na ulice, mada to za njih rade narodne mase. Šta je sljedeće?!? Sve ludo i naopako.
Al sam mislio na ovdje neke koji su nas uvjeravali kako se od vjetra dobije pun kuki….pa sad svi grijanje na struju, ajmo…i još da izmisle hladnonaponski panel, što je veća zima i mrak, dobijas više struje i onda na njega nastekas onu dvotonsku peć na struju što smo nekad imali, i grij se.

BB

To su je*ivjetri…

Laki

Bogami se demonstrira kroz Germaniju svako veče.

moron

„Točkove napretka nije moguće zaustaviti“ 😃

Iznogud Časni

Kocka je bačena.

Matija

Energetski sistem Kine je kolabirao zbog naglog povecanja potrosnje energije i to samo zbog klimauredjaja! Nista narocito, u Kini se dogodilo ono od cega se u Evropi strasno plase! Zbog nestasice gasa proizvodjaci struje panicno upozoravaju: „ako samo svaki deseti gradjanin ukljuci el. grejalicu mi smo gotovi!“