1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Zanimljivost dana: Peugeotove filmske zvezde
Zanimljivost dana: Peugeotove filmske zvezde

Zanimljivost dana: Peugeotove filmske zvezde

1.06K
5
Podelite sa prijateljima:

Teško je napraviti iscrpnu listu Peugeota koji su u prošlosti igrali neku ulogu na platnu. Neki su, međutim, postali blisko povezani sa likovima koje su prenosili. Osvrt na neke zapažene modele Peugeota u bioskopu (Taxi, James Bond…) i na televiziji (Kolumbo…).

Francuska je 1998. godine osvojila Svetsko prvenstvo u fudbalu, ali verovatno je to još jedna pobeda koja ostaje u glavama zaposlenih u Peugeotu – zarada filma Taxi, koji je producirao Luk Beson i režirao Žerar Pires.

Ova fikcija koja prikazuje avanture taksiste koji sanja da bude trkač za volanom svog donekle modifikovanog modela 406 privući će više od 6 miliona gledalaca i verovatno će biti najbolja reklama za limuzinu.

Automobil koji je viđen, uprkos svemu, povezan sa sportskom slikom. Ali svesti Peugeotovo kinematografsko nasleđe na ovu sagu bilo bi pogrešno jer su mnoge produkcije ranije isticale modele iz Liona.

Zaista je teško sastaviti spisak svih Peugeota koji su se pojavili na velikom ili malom ekranu. Model 403 iz Svedoka u gradu (1959), 404 iz Ludog Pjera (1965), 504 neprijatelja Džejmsa Bonda u Samo za tvoje oči, za klasike, ili u novije vreme izuzetan izgled modela 308 u filmu Lusi (2014) Luka Besona (opet), kupe RCZ Vila Smita u filmu Fokus (2015) ili čak leteći automobil Rajana Goslinga u Istrebljivaču 2 (2017) su svi primeri modela – fiktivnih u poslednjem slučaju – ovekovečenih sedmom umetnošću.

Zanimljivo je primetiti da su ove pojave često odluka reditelja, a ne reklama proizvoda, kao što se često može videti u novijim filmovima. Peugeot stoga neće komentarisati o konceptu letećeg automobila u filmu Istrebljivaču 2. Mora se reći da je brend verovatno izabran zato što je postojala mala šansa da ovaj proizvođač, koji zvanično nije bio prisutan u Sjedinjenim Državama, podnese tužbu protiv producenata.

Firma sa znakom lava je takođe mogla biti pomalo posramljena što ju je izabrao poručnik Kolumbo, koji se vozio u kabrioletu 403, loše održavanom, savršeno dopunjujući nespretni karakter inspektora. Ali nije tako, Peugeoti iz bioskopa odražavaju stvarni život i zato će uvek imati posebno mesto u kinematografskoj istoriji automobila.

AutoRepublika

(1057)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Trenutni 508 bi mogao možda biti sportski, ali ne i Taxi 😉
Znači imaš takav serijal koji je ogromna reklama 406 i 407 vozila kao Taxi a onda se pretvara i u sportistu, i ti okreneš putem „kupea sa spuštenom linijom krova“ i sve pokvariš…

Matori

Tužan je taj 407 za taxi.

moron

Čaj i kao takav, odličan u odnosu na 508 SW mk2 😃

moron

Šteta što ni u jednom filmu nije „glumio“ 504-familiar-7-plazas … 😊

GopTear

Ninja!