1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Pronađen retki britanski sportista
Zanimljivost dana: Pronađen retki britanski sportista

Zanimljivost dana: Pronađen retki britanski sportista

396
3
Podelite sa prijateljima:

U današnja vremena ukoliko želite brzi proizvod od strane Triumpha, onda se morate odlučiti za neki od modela na dva točka. Slavni britanski proizvođač vozila je još uvek veliki igrač u svetu motocikala i u svojoj ponudi ima mnoge legendarne modele. S druge strane, njegova automobilska divizija je nestala sa tržišta posle 1984. godine, ali je potrebno reći da pravo na ime još uvek zadržava BMW, što je stekao kao rezultat kupovine Rovera, čijoj grupaciji je Triumph pripadao pre skoro tri decenije.

Današnja priča nas vraća u vremena kada je ova firma proizvodila neke od omiljenih roudstera širom sveta. Britanci su po takvim četvorotočkašima i najpoznatiji, a prvi Triumph TR je debitovao kao koncept još 1950. godine.

Formula je bila veoma prosta, pa je svaki od njih bio dvosed, s pogonom na zadnje točkove, umereno moćnim motorom i zabavnim voznim karakteristikama. Najređi od njih je bio TR8, koji se proizvodio samo od 1978. do 1981. godine i uglavnom je zamemario formulu prethodnika, a jedan od njih je nedavno pronađen i pojaviće se na aukciji.

Koliko se Triumphov velikan izmenio od prve do zadnje generacije, možda je najbolje to da demonstriramo po dimenzijama. TR2 je bio dugačak 3,8 metara uz masu od 953 kilograma i pokretao ga je 2,0-litarski benzinac, dok je TR8 bio dug preko četiri metra dugačak, težak 1.204 kilograma i posedovao je motor s osam cilindara ispod haube.

Zavisno kojim izvorima verujete, tokom tri godine proizvodnje fabriku je napustilo između 2.750 i 2.815 jedinica. Ono šta čini primerak iz naše priče posebnim jeste podatak da je reč o jednom od ranih 150 prototipova za testiranje, a neki izvori kažu da je to u pitanju zapravo ukupno drugi proizvedeni TR8 u istoriji.

Do sada je prešao svega 118 kilometara posle čega je parkiran u hangar i potpuno zaboravljen. Pronašao ga je čovek po imenu Entoni Godin, a aukcijska kuća Historics Auctioneers koja se bavi prodajom, kaže da TR8 nikada nije vožen na javnim putevima, već je boravio samo po salonima za promocije. Takođe nikada nije ni registrovan, što znači da, ko god da ga kupi, postaće njegov prvi zvanični vlasnik.


Ono šta čini TR8 veoma poželjnih kod kolekcionara, osim naravno malih brojeva proizvodnje, jeste podatak da se ispod haube krio V8 motor. Većina britanskih roudstera se uglavnom, kao što smo i napomenuli, koncentrisala na motore manjih zapremine da se ne naruši toliko željena skromna masa, ali je ovaj 3,5-litarski benzinac bio veliko tehnološko čudo kada je razvijen, tokom pedesetih godina prošlog veka.

Njegov tvorac je zapravo bio američki Buick pre nego što je Rover kupio licencu, i ugrađivao ga u mnoge modele. U slučaju TR8 je razvijao 137 konjskih snaga što je bilo dovoljno za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 8,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 217 km/h.

Za svoj period fantastičan rezultat posebno zato što je sportista takođe bio pristupačan sa cenom od oko 11 hiljada američkih dolara (oko 33.100 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca). Spomenućemo da primerak iz naše priče poseduje i automatski menjač, koji kasnije nije bio deo serijske ponude.


Bilo kako bilo, aukcija će se održati krajem ovog meseca, a novi vlasnik će verovatno morati da izdvoji identičnu sumu koliko je TR8 koštao i kada je bio nov.

Zoran Tomasović

(396)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Od prijateljice otac je do 2016. imao TR6 iz 1969. godine. Kupio ga je od prvog vlasnika, nekog ginekologa povratnika, starog samo 6 mjeseci. Imao je 2,5 litre, redni šestak, Kugelfischer mehaničko ubrizgavanje i oko 150 KS. Mjenjač je bio ručni sa 4 brzine i overdrive-om, odnosno 8 brzina: 4 “spore” do 170 km/h za brdo i 4 “brze” do 200 km/h. Ubrzanje od 0-100 km/h oko 8s! Bio je pun kože i plemenitog drveta, a posebno interesantne su bile magnezijske (legura) felge Chromodora rađene po narudžbi sa dinamičkim balansiranjem. Po obodu felge je bila postavljena cjevčica sa nekom tekućinom… Pročitaj više »

moron

Taj „overdrive“, kako si ga opisao ( da duplira broj stepeni prenosa ), više liči na „reduktor“ ? A, koliko se ja sećam vremena kada se pojavio ( termin ) „overdrive“ (kod Opela, Volva … koji se uključivao ili na dugme na menjaču ili na ručicu na volanu, nalik onoj za ručicu brisača ), to je faktički bio peti stepen prenosa (tada sa prenosnim odnosom 1 : 0,8 ), ali, u naravi, kao da si na postojeći 4-stepeni menjač serijski povezao (kod volva bukvalno „zalepio“) još jedan 2-stepeni (gde je brzohodni stepen bio onaj sa odnosom 1 :0,8, a mogao… Pročitaj više »

Branko

Pa Triumph je to nazivao “overdrive”, mada je funkcionirao kao reduktor kod prve i druge generacije Subaru Forestera: “duplirao” je sve brzine, ali si ga mogao uključiti ili isključiti u vožnji pritiskom na kvačilo. Mislim da je čak bio opcija kod TR6.