1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je Lancia Rally 037 nadmašila nemački Audi Quattro
Zanimljivost dana: Kako je Lancia Rally 037 nadmašila nemački Audi Quattro

Zanimljivost dana: Kako je Lancia Rally 037 nadmašila nemački Audi Quattro

1.01K
14
Podelite sa prijateljima:

Malo je reći da je Audi Quattro uveo Svetski reli šampionat (WRC) u nova vremena kada je debitovao u istom tokom 1981. sezone. Ne, nije osvojio konstruktorsku titulu u debitantskom nastupu, najviše iz razloga što su njegovi vozači preskočili veliki broj trka, ali je samo godinu dana kasnije slavio na sedam od voženih dvanaest etapa i činilo se da nema konkurenciju.

Savremeni pogon Audija na sva četiri točka je zatekao konkurenciju na spavanju i moraće proći godine pre nego što Bavarac dobije dostojnog rivala. A onda se desilo nešto neočkivano tokom 1983. godine kada je konstruktorska titula pripala Lanciji Rally 037 sa pogonom na zadnje točkove i do današnjeg dana ovo je jedno od najvećih iznenađenja. Pa kako se to onda desilo?

Moramo da spomenemo da ovde konkretno pričamo o tituli za konstruktora. Ona je u spomenuto vreme bila osetno prestižnija nego ona namenjena vozaču, pa tako WRC zapravo nije ni imao vozački šampionat sve do 1977. godine, već samo konstruktorski. Napad fabričke ekipe po imenu Audi Sport je predvodio legendarni finski vozač Hanu Mikola, a društvo mu je pravila Mišel Muton iz Francuske.

Ona je do današnjeg dana jedina žena koja je trijumfovala u ovom šampionatu. S druge strane, prvi vozač Lancijinog Martini Racing tima je bio legendani Nemac Volter Rorl, a drugi vozač u timu je bio Marku Alen iz Finske. Rorl je u tom momentu već bio dvostruki šampion (jednom sa Fiatom, a drugi put sa Opelom) dok je Alan takođe bio šampion tokom 1978. sezone.

Audi je predstavljao spomenuti model Quattro koji je branio titulu, dok je Lancijin model Rally 037 imao veoma limitirani uspeh na svom debiju u 1982. sezoni. Razlog zašto su Italijani izabrali zastareli pogon na zadnje točkove je ležao u podatku da je Rally 037 uveliko bio u procesu razvoja kada je Audi predstavio Quattro, a takođe nisu imali veliki budžet kao Nemci da preko noći naprave dostojnog rivala.

Više o njemu možete da pročitate u jednom od prethodnih izdanja zanimljivosti dana. Audi je samim tim ušao u sezonu kao veliki favorit, ako ne zbog prednosti samog automobila, onda sigurno i zbog podatka da je spomenuti Rorl odlučio da vozi samo delimičnu sezonu. Ali eksperti će isto tako reći da se nikada ne bi trebalo kladiti protiv Lancije u reliju.

Sezona je otvorena u Monte Karlu, gde su italijanski čelnici uspeli da ubede upravu WRC-a da uklone sneg i led sa puteva i prekriju ga solju. To je omogućilo Rallyiju 037 da gotovo eliminiše Audijevu prednost i da zauzme prva dva mesta. Lancia je zatim propustila naredni reli u Švedskoj, a Audi pobeđuje i uspeva da slavi i na naredna dva takmičenja (Portugalija i Južnoafrička Republika).

Usledila je Korzika gde su Italijani zauzeli prve četiri pozicije nakon što je Quattro imao dosta mehaničkih problema. Šampionat se zatim preselio na možda najzahtevniji reli na kalendaru i to onaj u Grčkoj. Audi se ponovo suočio s dosta mehaničkih problema, a Rorl zabeležio senzacionalnu pobedu.

Nemci tek tada shvataju da je Lancia mnogo tvrđi orah nego što se originalno očekivalo. Audi uspeva da pobedi u Finskoj gde Rorl nije vozio, ali je na tri relija pre kraja sezone, italijanski tim imao priliku da potvrdi titulu na domaćem tlu. Znajući o kakvom podvigu se radi, italijanska publika je došla na lice mesta u rekordnim brojevima. Prašina će se pokazati velikim problemom na ulicama San Rema, ali ništa nije moglo da spreči Lanciju na putu do slavlja. Vozači Rallyija 037 su na kraju zauzeli prve tri pozicije i slavlje je moglo da krene.

Do kraja sezone su ostala još dva relija (Obala Slonovači i Velika Britanija), a Lancia odlučuje da se neće više takmičiti, iako je Rorl u tom momentu bio vodeći u generalnom plasmanu. To je omogućilo Mikoli da sa dva druga mesta osvoji svoju jedinu vozačku titulu u karijeri.

Na kraju sezone smo videli dvanaest takmičenja. Lancia je slavila pet puta, Audi isto toliko, a po jednu pobedu su ostvarili i Opel i Toyota. Ali onaj najprestižniji trofej namenjen konstruktoru je otišao u italijanske ruke, i biće to jedina titula za Rally 037. Ovaj automobil će se takmičiti i u sezonama koje su vožene tokom 1984. i 1985. godine, ali bez većeg uspeha (posebno nakon što je debitovao novi Peugeot 205 Turbo 16), pre nego što će ga zameniti model Delta sa pogonom na sva četiri točka.

Bio je to poslednji put da je automobil sa pogonom na zadnje točkove osvojio šampionsku titulu. Na pitanje „kako“, odgovor je ležao u mnogo boljoj vozačkoj postavi i definitivno pametnoj strategiji. Italijani nisu srljali već su se spremali samo za relije na kojima su imali najbolje šanse za pobedu, a iskusni vozači kao što su Rorl i Alen su nadoknadili ono što se činilo velikim hendikepom.

Pričamo naravno o samom automobilu i do današnjeg dana teško da je postojao veći šok u istoriji WRC-a. Kao što neko jednom reče – nikada se nemojte kladiti protiv Lancije.

Zoran Tomasović

(1012)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
M M

To što je Lancija postigla sa 37-micom, je slučajnost a ne realnost.
Navedeni auto je mogao da dođe do rezultata na asfaltu (suvom pogotovo) a sve drugo je bila čista fikcija ili slučajnost. Odustajanje od dva zadnja relija je pokazatelj ove priče, ali i nepoštovanje sporta i duha i poštenja…..

Matija

Da napravimo jednu tehnicku analizu kojim to kvalitetima i nedostacima raspolazu ovi automobili. Audi Quattro – sa stanovista balansa vozila ovo je prava karikatura od koncepta! Motor se nalazi daleko napred, ispred prednje osovine, tako da svojom inercijom vuce auto iz krivine a pored toga rasterecuje zadnju osovinu. Posmatrajte auto kao klackalicu koja se oslanja na prednje tockove i bice vam jasno o cemu govorim. Idealna raspodela tezine je 55% nazad i 45% napred, predpostavljam da je kod Audija bilo obrnuto. To znaci da je zadnja osovina mogla da primi manju snagu nego prednja, sto je u suprotnosti sa teorijskim… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Matija
M M

Ova Lancija i Audi kvatro, nisu za poređenje. Audi je bio surova u teška mašina, sa kvatro pogonom i jednim od najačih motora u istoriji relija. Audi je najmanje pravljen za asfalt i tu je imao najmanju prednost. Audi je zahtevao ekstremnog vozača. Tek PUG 205 je bio nešto iznadd. Lančija je napravila sledeću generaciju sa intregralnim prenosom, ali kraj B klase nije joj dozvilio da se pokaže. Ova Lanča je više bila bolid, nego reli automobil. Automobil zastarele koncepcije. Mnogo je bilo jeftinih automobila koji su bljesnuli na Mointe Karlo reliju, ili Korzika reliju. Jednostavno, ključni su reli na… Pročitaj više »

Matija

Lancia je bila auto sa zastarelim konceptom?! Neverovatan komentar! 🙂 Tako se danas prave supersportski automobili. Nedostajao je jedino 4×4 pogon da bi se iskoristile sve prednosti ovog koncepta.

Audi Quattro bio je pravi svapski „Frankenstajn“, nakaza napravljena sa namerom da imenu „Audi“ doda atribut „sportski auto“. Njegov vozac morao je da bude nadcovek da bi savladao ovog monstruma i odrzao ga na putu.

comment image

M M

Slažem se sa drugim stavom tvog posta. A sa prvim nikako. Ova Lancija je reli bolid stare generacije, pravljen prevashodno za asfaltne podloge i šire staze. Potpuno druge koncepcije, bez ikakvog osnova realnog automobila. čak joj je i motor bio čudne koncepcije, sa nekakvim kompresorom umesto turba. Ono što je vezuje sa audijem je bilo, njena teškoća upravljanja, kao i starinski način vožnje. U to vreme, imao si 5 đkole relija, i koncepta, Nemački, Francuski, Italijanski, i UK. Pored ovoga, imao si skandinavsku skolu vožnje i japanske automobile Frncuzi, pa onda italijani, su bili eksperti za asfalt, skandinavci za sneg… Pročitaj više »

Matija

Povlacim se, svaka dalja diskusija nema nikakvog smisla.

MRN

„Idealna raspodela tezine je 55% nazad i 45% napred“

Zašto onda neki forsiraju tezu da je idealno 50 / 50 % ?

Matija

Zato sto nemaju pojma. 🙂

MRN

Znam da su neki kritikovali BMW i4 M50 što nije uspeo da ostvari raspodelu mase 50 : 50 %, već „samo“ 48,2 : 51,8 %.

Mada sam u osnovi nepismen za tehniku, nekako mi deluje mnogo logičnije to tvoje 45 : 55%, nego pola / pola. Bar za kola koja ubrzavaju ka unapred 😊

Matija

Dobro je, ipak se razumemo! 🙂 Kod klasicno gradjenih automobila, motor napred a pogon nazad, jako tesko je doci do podele 50-50%! Jedno od tehnickih resenja je tzv. „transaxsle-pogon“, kod koga je menjac odvojen od motora i postavljen ispred zadnje osovine, zajedno sa diferencijalom. BMW je jednu generaciju „petice“ gradio u mesovitoj tehnologiji aluminijum-celik: ceo prednji deo karoserije bio je od aluminijumskog lima a sve ostalo od celika. Troskovi su bili suvise veliki tako da su posle jedne generacije digli ruke od toga. Danas se problem balansa kod klasicnih automobila sa gorivnim motorima resava pomeranjem prednje osovine napred a zadnja… Pročitaj više »

Matija

Evo kako izgleda klasicno gradjen auto sa gorivnim motorom – BMW 3, aktuelna generacija.

comment image

Prednja osovina je takoreci ispred motora a zadnja se uvlaci u naslone zadnjih sedista. Otvor zadnjih vrata je manji nego sto je njihova kontura, koja je vise rezultat dizajna, da bi se postigla opticka ravnoteza prednjih i zadnjih vrata. Sa svim ovim trikovima BMW jos uvek nije dostigao 50-50% kod praznog vozila.

M M

Matija, samo se računaju rezultati, a na „papiru“ svašta je idealno. <sa moje tačke gledišta, sve što ima težište više ka nazad, nikako ne može biti posebno pogodno na reli automobilu . Tek ako je težište više ka nazad, to je motor pozadi ili je centralni, onda se mora i pogon prilagoditi sa nekim sličnim odnosom. Danas se smatra idelano, motor napred odnos težine napred 60, pozadi 40, ili nešto slično. Isto tako i pogon, mada se pogon na takmičarskim automobilima podešava po potrebi. Takvi su šampionski automobili zadnjih 20- 25 godina. Sve drugo ne pije vodu. Na reli mislim.… Pročitaj više »

Matija

Proporcija podele tezine 60-40% nije cilj vec posledica konstrukcije tipa „motor napred popreko“. Ova podela vazi kod praznog vozila, kod punog vozila dolazi do 50-50%. Sva danasnja reli vozila su homologirana serijska, prema tome neka promena pozicije motora nije dozvoljena. Iskustvo je pokazalo da su mala vozila pogodnija za reli – njihova duzina je oko 4 metra, pogon na sva cetiri tocka, osovine su specijalne sa dugim federima i amortizerima.

Zoca

Film je odlican,a postoji i dokumentarqc sa ekipom iz Top-Gear-a povodom ove teme.Fiori.je.prevario komisiju ,jer Lancia nije imala dovoljno 037-ca za homologaciju.