1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Jeftinije je kupiti novi električni automobil nego menjati baterije na polovnjacima
Jeftinije je kupiti novi električni automobil nego menjati baterije na polovnjacima

Jeftinije je kupiti novi električni automobil nego menjati baterije na polovnjacima

3.26K
53
Podelite sa prijateljima:

Dok električni automobili postaju deo svakodnevnog života, lista kritičara je takođe iz dana u dan sve duža. Daleko od toga da oni nemaju opravdane razloge, a uglavnom se odnose na njihovu cenu i naravno, na relativno dugačak period punjenja baterija posle kratke vožnje. Dosta „hejtera“ se žali na još jedan detalj. Kao što nam je poznato, baterije ne mogu večno da traju, a prema očekivanjima njihova zamena je pakleno skupa. Koliko skupa? Pa skuplja nego da kupite potpuno novi automobil na struju.

Tokom jučerašnjeg dana, dva izvora su prenela zanimljive vesti sa konkretnim detaljima koliko zamene baterija košta na električnim vozilima starim desetak godina.

Najbrže su bile kolege sa sajta „The Drive“, koje nam kažu da je Chevroletov servis zatražio sumu od čak 29.842 američkih dolara da zameni baterije na modelu Volt iz 2012. godine. Slučaj se desio u američkoj saveznoj državi Floridi, a servis je deo izložbeno-prodajnog salona pod imenom Roger Dean Chevrolet.

U spomenutu sumu novca su uračunate baterije u vrednosti od 26.853 „zelembaća“, zatim vreme zaposlenih utrošeno na zamenu i na kraju je dodat i porez. Brojka je toliko, da ne kažemo smešna, iz razloga što bi vlasnik ovog modela mogao da kupi novi model Bolt (pošto se Volt više ne proizvodi) za „samo“ 26.595 najmanjih zelenih novčanica, a pritom se vrednost njegovog primerka procenjuje na oko deset hiljada dolara.

Mnogi su posumnjali u autentičnost ove priče, ali je tačnost informacija potvrdio i sam servis. Oni kažu da je Volt star deset godina i da baterije koje je originalno koristio više nisu u proizvodnji od strane General Motorsa, pa su morali da ih potraže od privatnih firmi koje se bave njihovom izradom.

Roger Dean Chevrolet takođe dodaje da razume da kupci očekuju kako vreme prolazi da baterije postanu pristupačnije, ali to nije slučaj iz razloga što tehnologija napreduje velikom brzinom i veoma je teško pronaći nešto kao novo ako je ono vremenom demodirano i nije popularno. Pritom nam kaže da je ponudio vlasniku Volta osvežene korišćene baterije za „samo“ sedam hiljada dolara.

Ako ste mislili da su cene astronomske „preko bare“, to je zapravo ništa u poređenju sa onim što Kinezi moraju da plate. Sajt „Inside EVs“ prenosi priču o Volvoovom modelu Polestar 2, koji u Kini košta nešto više od 43 hiljade dolara, a vlasnik je želeo da zameni baterije nakon što je oštetio one originalne u saobraćanoj nesreći.

Tu ga je dočekao „hladan tuš“ kada mu je javljeno da će nove baterije koštati čak 79.200 „zelembaća“ ili skoro dvostruko više nego što je platio za svoj luksuzni krosover. Novinari su uputili pitanje švedskom proizvođaču vozila, a od njega su dobili odgovor da baterije zapravo koštaju „samo“ 57.900 najmanjih zelenih novčanica, dok je ostatak cene verovatno vezan za neki drugi problem koji se desio tokom sudara.

Nisu svi automobilski proizvođači toliko skupi, pa tako recimo Li Auto će vam prodati 37,2 kWh u baterijskom pakovanju za svoj model Li ONE za svega 10.100 dolara.

Šta da kažemo osim, prošla su vremena kada smo za nekoliko stotina evra mogli da uradimo generalku na Golfu i onda da ga vozimo još 200 hiljada kilometara. Stižu nam, to jest već su stigla, vremena kada ćemo morati kupovati automobile kao mobilne telefone, a stare reciklirati posle samo desetak godina…

AutoRepublika

(3257)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

53 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni
S mile

Ugraditi novu bateriju za model star 10god, jos u ovlascenom servisu. Ludilo od cena Cena baterija opada, a karakteristike su im sve bolje. Sve to ponuda i potraznja regulisu, otvarace se sve vise servisa za reparaciju, popravku, zamenu baterija. Bice sve lakse servisirati baterije na EV. Mada, svet ide ka podizanju kupovine. Pa cim se nesto pokvari, a napravljeno je da ima slabu tacku, ide zamena. Kupovina novog. Iako kogika kaze da svet treba da bude sve ekonomicniji, prakticniji. Zapravo novac vrti sve, tako da nam namecu nove skuplje slozenije tehnologije, iako 90% korisnika ih ne koristi. Kupi Iphone od… Pročitaj više »

igi

Kupi Iphone od 1000eur, da bi koristio 5% mogucnosti – šta ovo znači, i kako meriš mogućnosti? Da li to znači da na telefonu od 300eur koristiš 95%? Kako se određuju mogućnosti u procentima?

Matija

Cene baterija rastu a ne opadaju! jos pocetkom prosle godine razni „eksperti“ su tvrdili da ce „ponuda i potraznja“ (kako ti kazes) regulisati cenu baterije koja ce, po njima, permanentno da pada. Kad ono – medjutim! Od pocetka ove godine, prvo stidljivo a zatim sve glasnije, svi objavljuju da cene sirovina vrtoglavo rastu a time i cena baterije – sve po trzisnom principu ponude i potraznje! Kraj porasta cena se ne vidi, jedino politicari vide neki kraj – kraj gorivnih motora 2035. Prognoziram da ce vec 2030 godine doci do kolapsa e-mobilnosti a politicari ce da se koriguju „izmenama i… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Iznogud Časni

Milane i to vidoviti😘daj starom drugu brojeve lota, zajebi motore.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
BB

Sad treba vidjeti koliko košta ta baterija kod tog privatnog specijalizovanog proizvođača 😉. Nije ovdje samo o skupoći baterija i te tehnologije, već je više o pohlepi a ona i nema previše veze sa tehnologijom. Navedeno je poređenje sa generalkom za Golfa. Baš me interesuje koliko bi to bilo sa originalnim dijelovima ili, ako već poredimo, koliko bi bio nov motor sa svom opremom u ovlašćenim servisima… Mislim da bi i ovdje došli do zaključka da pohlepa i nema veze toliko sa tehnologijom… Eno iznogud neće da kupi Alfu jer treba na njoj da se mijenja remen (preventivno) ali mu… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Jebga druže, nemoš gledat mene, ja sam u odnosu na sve vas ovdje – sirotinja, meni svaki euro znači, i što bih ja svake dvije godine davao 1000€ (i više) na remenje, kad ima auta sa lancima?! Nemrem, jebi ga…neće para na mene, dobar i pošten = jeben. Eh, da je drug Tito živ, vidjeli bi oni da se ne smije tako podjebavat čovjek, drug i komunista.

Iznogud Časni

Šta kažeš na bajk sa linka gore,a?

BB

Dobar, preklopiv, za grad ti ne tra više, debele gume može i po njivi…
A nema remenja al ima lanac 😜

Iznogud Časni

5+ Hidraulički kočnice , dobar amortizer (valjda).

Mustang

„Stižu nam, to jest već su stigla, vremena kada ćemo morati kupovati automobile kao mobilne telefone, a stare reciklirati posle samo desetak godina…“
da kada bi ta vozila bila jeftina, a ne po 40-50 000 €
kako vidim jedino privatno sredstvo prevoza koje ima budućnost je bicikl, a ako želiš negde putovati onda ti preostaje autobus, voz, avion, brod, itd

Izmenjeno 1 godina pre od strane Mustang
YugoFlorida

Bukvalno što se tiče prevoza žele da naprave od nas Kinu iz 60ih i 70ih,gde svi voze bicikle.

Iznogud Časni

Kaj,kupiš auto za 50k , dildo a ne auto, i onda najdalje nakon 8 godina moraš kupit bateriju koja košta 20k eura minimalno. Ja bih takvog čovjeka nazvao budalom.

Iznogud Časni

Eno onaj iz vrelih guma radi si krov na struju (ima se,može se) očito ima lijepu kuću, a kuka kak se nema, tvrd hljeb novinarski….šta bih ja trebao reć, j…majku.
I sad Dilde stalno u emisiji, te na dildi se i kuha, puno ga preko kuće…jebga, nisu svi sretni tako. Ima nas koji ni za šator nemamo. Mi ćemo na dizel, more se i na dizel kuhati.

BB

Krov i paneli jesu njegovi ali auto je isto kao i Pekijevo 😜. Kako to u Njemačkoj pa kriza? Ja čuo tamo svega ima… Priča mi jedan veli ima neki k’o hotel… Kaže đabe jedeš, đabe piješ, đabe spavaš, đabe je*eš, pođeš kući i još ti daju para… Ja ne vjerujem… Ma ko ti je to rek’o? Veli, moja sestra Fata… Drug ja ti nikad nisam sebi kupio auto u životu, pantalone kupim na pijaci (Novopazarske), jedino što ovdje bisu velike cijene pa se ne ustručavam ući u restoran, kafić, ćevabdžinicu… Neke imovine imam ali se borim da to održavam… Pročitaj više »

moron

Brate, je li ovo „skrivena kamera“ ?
😊😊😊

BB

Ne, nego skrivena namera 😜😂

Iznogud Časni

Fale mu navodnici “brate” -)

moron

Koliko je ono godina proizvođač u obavezi da obezbeđuje dostupnost rezervnih delova?
O tome vise treba voditi računa nego o periodu garancije 😃 I bateriju o svom trošku preventivno menjati svake godine 😃

Matija

10 godina.

'79 DeVille

Dok je vozilo pod garancijom… Iza toga nema nikakve obaveze.

BB

A šta ako proizvođač propadne? 😜

Iznogud Časni

Kita cvijeća.

Sharpshooter

Ovo su extremni slucajevi pohlepnih dilera. Kupio sam polovni BMW i3 pre godinu dana. Isti punim iz vesernice ispred zgrade. Dovukao struju sa svog brojila. Jedno punjenje nocu me izadje ispod 100 din, za skoro 200km voznje. Zamenska baterija u BMW-u da se uzme je 10k eur i to veceg kapaciteta nego ova koju imam. Kada krene baterija da zeza, ode samo jedan deo modula ili jedan modul. Ne mora cela da se menja. Moze modul po modul. U bateriji koju koristi i3 ima cca 10 modula i polovni, ispravan se nabavi za oko 1000 eur. Vec imas majstore koji… Pročitaj više »

igi

Beše on nema i benzinac kao agregat za napajanje baterija? Ili ima različite pogone?

BB

To je bila jedna varijanta „ex“ su ga zvali, ukinuli… Po meni dobra varijanta, smanjuje anksioznost. Ali mu zamjerali performanse i potrošnju kad potroši struju na autoputu. Ono, ako ću te hvaliti – hvaliću te, ako ću kuditi – kudiću te.. nema veze kakav si

Branko

To je bio zapravo plug in hibrid, ali jedan od najlošijih, tzv. range extender. Noviji PHEV su daleko bolji i uglađeniji.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Branko
BB

To je zato što su ga ljudi shvatili da može da ide na benzin, pa može ali kako… E to „kako“ im se nije svodjelo pa su ga olajavali. A da su ga shvatili da taj benzin služi da nema anksioznost i da nikad ne može ostati na putu, ali da je primarna vožnja na struju koju puniš preko noći, onda bi ga hvalili. Ali čudan je način razmišljanja kod modernog čovjeka, moj đed (nije imao ni osnovnu školu) je morao unaprijed razmišljati kad će posijati, požeti, kad će meso sušiti, kad kalemiti voće i neke stvari po nekoliko godina… Pročitaj više »

'79 DeVille

Ne, to nije plugin hybrid. Benzinski motor sam po sebi ne može da pokreće vozilo. Samo može da dopuni bateriju i produži domet.

Sharpshooter

Ne. Ovaj je samo struja. 94ah baterija. Dobaci u gradu oko 180km sa jednim punjenjem. Meni dovoljno za 5 dana voznje.

Matija

Kada e-auto punis kod kuce onda je jeftino i troskovi su pod kontrolom. Medjutim! Ovde u Svapskoj skoro su testirali punjace i zakljucili: punjenje struje je cista lutrija – ne znas da li ce punjac uopste da ti dozvoli punjenje, nemas pojma koliko ce da kosta a ne zna se ni koliko ce da traje!

Iznogud Časni

Ako ti je kuća u njemačkoj…nije jeftino

Matija

37 centi po kWh – najavljena nova cena od oktobra.

BB

Kao što sam gore napisao, izgleda da kupuju auta e vrste zato što je to moderno, a ne zato što sagledaju šta im treba i zato i jeste lupanje po ušima i kupanje hladnom vodom…

Branko

Sharpshooter, tko i kako je izmjerio kapacitet baterije i utvrdio da je na 100% kapaciteta? Osim toga, nije moguće polovni modul ugraditi u baterijski paket; polovni baterijski paket da. Ako je potrebno zamijeniti jedan ili više modula, posebnim sofverskim alatom se mjere karakteristike svakog pojedinog preostalog modula iz paketa te prema dobijenim rezultatima naručuje modul od proizvođača s točno određenim karakteristikama. I izmjena ne košta niti približno 1.000 EUR.

Sharpshooter

Imas u servisnom meniju da vidis max kapacitet baterije, tj koliko je dozvoljeno da se napuni. Kako degradira ta vrednost se smanjuje. BMW i3 ima antifrizom hladjenje i grejane baterije, sto znacajno smanjuje degradaciju. Garancija ti je 8god ili 160k km da nece pasti ispod 70% fabricke vrednosti u startu.
Kolilo sam video online i raspitao se kod nas, to je cena modula da se uzme polovan. Za ruke koliko ce da uzmu to treba videti.

Branko

Pozdrav Sharpshooter, većina EV ima temperaturno kondicioniranje baterijskog paketa tekućinom. Ponavljam, polovni baterijski modul iz jednog baterijskog paketa NIJE moguće ugraditi u drugi, jer se karakteristike ne uklapaju. Potrebno je posebno naručiti novi i to s točno određenim specifikacijama koje se odrede mjerenjem preostalih modula.

Matija

Baterija skuplja od automobila? Nije nova prica! 🙂 U Nemackoj je pre 2-3 godine jedan covek morao da zameni bateriju na svom Smartu Fortwo. Auto je kostao 22.000 evra a nova baterija preko 18.000 plus rad. Covek u znak protesta odjavio auto, odsekao mu krov, postavio ga u svojoj basti, nasuo u njega zemlju i tako napravio od Smarta saksiju sa cvecem! 🙂 Ovo je, naravno, izazvalo opstu polemiku o baterijama i njenoj buducnosti. „Eksperti“ su smirili situaciju obecavajuci brzi pad cena baterije sa povecanjem njene ponude – po trzisnom principu ponude i potraznje. 🙂 Interesantno je da je trziste… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Pa šta je dr iznogud prije xy godina ovdje pisao i nazvao sve e auta k…cem od auta tj dildom (da ne budem prost, jer rekoše da stalno psujem).? Neg, vidi danas. Sjedim ja na zidiću i žvačem travku. Prolazi jedna lopuža i veli, o, doktore, bog daj..rekoh mu, kak si kaj malac? Šta radiš D.? Ili ne vidiš da preživam?! Kaže, si vidio one srbe? Koje? Ove tu il’ one preko Drine ? Kaže, prekodrinske. Nisam, koji će mi kuki? Kaže, eno prosvjeduju protiv pedera ( s pravom op.A., ja mislio da priča o fudbalski sudijama), a imaju lezbu… Pročitaj više »

Matija

Ovih dana u Srbiji su svuda velike demonstracije protiv homoparade. Informacije se ne prenose izvan granica.

Iznogud Časni

E, zato i kažem

Iznogud Časni

Nije bezgranična i ona je na baterije 😁🤪

Slobodan

Kada celu pricu sumiramo, dolazimo do toga da vlasnici novih elektricnih automobila, fakticki nece imati kome da prodaju isti, nakon par godina. Pa gde je onda tu racunica, da prodas stari, dodas novac i kupis novi auto. Jedino da proizvodjaci ponude otkup po realnim cenama u smislu staro za novo pa na taj nacin rese problem. Pa nece im niko vise kupovati elektricne automobile, koje posle nemaju kome da prodaju.

BB

Koliko košta novi motor za BMW? Preskupo
Ako nešto i drekne ne mijenjaju čitabv motor nego stave polovan, ili poprave stavljajući rezervni dio.
Tako i ovdje, mijenjaće modul koji je neispravan.
Drugačije razmišlja kupac polovnih auta od kupca novog.
Ovo „kupanje“ i „udaranje po ušima“ je sistem APP, ako prođe – prođe…

moron

Sukcesivna zamena modul po modul će te u zbiru koštati par puta skuplje nego celo baterijsko pakovanje. Ili ti misliš da će specijalizovani serviseri propustiti ekstra priliku za dranje i klanje vlasnika polovnih strujaša. Biće to šišanje samo takvo, samo da to malo zaživi. Za sada toga i nema da u startu ne uplaše previše ljude, dok se ne navuku.

BB

Neki ljudi umru od infarkta ili bilo čega drugog u 20-toj a neki žive preko sto. Isto tako je sa ćelijama (baterijama, u stvari baterija znači skup nečega 😜), one koje su najlošije se zamjene a ostale traju dosta dugo…

moron

To je jasno, ali, ti zanemaruješ ono na šta ja ukazujem -,kada se medju polovnjacima omasovi ovaj „ekološki sport“, specijalizovani serviseri neće propustiti priliku da počnu masovni ekonomski pokolj pri toj zameni pojedinačnim modula baterija. „Kolji svinju dok je u blatu“. To je poslovni model svuda

BB

Pa ni sad ne prpuštaju priliku zamjene lanca kod BMW-a , popravka DSG mjenjača itd .
Bitno je kupca ubijediti da mu treba nešto, pa na tom maznuti pare. Šta misliš zašto žene ugrađuju „vazdušne jastuke“ u dupeta i sise, usne…? Svijet se do sad okretao samo oko novca i pohlepe, a taj svijet se urušava…

Sharpshooter

Bukvalno svakog dela imas polovnog za i3 preko. Motor polovan oko 2-3k, mada ne crkavaju nikada. A to je najskuplji deo. Sto se odrzavanja tice, radis trap i to je to. Delovi za trap su 60% od minija, ostalo unique, ali nije strasno, pa cak i originale da nabavljas. Plocice traju preko 120k km, posto 95% kocis motorom.

Jeftinije je odrzavanje nego klasican BMW jedno 3-4 puta.

Skoljka je od carbona, paneli od plasticnog kompozita. Mozes da ga cukas, grebes, naslanjas, je*e ti se. Ceo podvoz i trap je aluminijum.

Branko

Evo ti računice: kupio ženi 7 godina stari Mitsubishi i-MiEV za 6.000 EUR; garancija na bateriju još godinu dana. Godišnje uštedi 2.400 EUR na gorivu, dakle povrat investicije je za 2,5 godine. E da, puni se kod kuće, jer parking ima priključak za struju. Nakon 2,5 godine ga mogu i odvesti na otpad, jer se otplatio, a sve nakon toga je čista zarada. Dakle, sve ovisi…

Zoca

Gledam Megane e 400 kg tezi od benzinskog takmaca..Porazno za strujice…😡O ceni ne pricati.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Zoca
Branko

Megane e nije ni sličan auto “običnom” Meganu, tako da usporedba nema smisla. Usporedi recimo Twingo: ZE i benzinac.

Milojko

Elektro automobili imaju mnogo vise mana nego pogodnosti i za sad su doziveli debakl.Kod nas u celoj drzavi ih nema 10.Daleko smo mi od te platezne moci za tu beskorisnu stvar