1. Home
  2. Video
  3. Kineski XPeng omogućio dvostruko bržu dopunu baterija EV od Tesle
Kineski XPeng omogućio dvostruko bržu dopunu baterija EV od Tesle
2

Kineski XPeng omogućio dvostruko bržu dopunu baterija EV od Tesle

413
2
Podelite sa prijateljima:

Koliko su napredovala privredna društva čiji je kapital izvorno kineski, možda najbolje odslikava i podatak koji je ovih dana dospeo u svetske medije, a on govori o tome kako je XPeng učinio da dopuna baterijskih ćelija integrisanih u električni automobil bude dvostruko moćnija od one koja karakteriše Teslu, pa je tako sada potrebno svega pet minuta veze s terminalom kako bi se obezbedila autonomija kretanja od 210 kilometara.

XPeng je pre par dana predstavio ultra brzi terminal za dopunu baterija i zahvaljujući njegovoj snazi od 480 kilovata, postignute su i vanserijske performanse koje pomenusmo u uvodnom pasusu. Prva stanica za dopunu baterijskog pakovanja na vozilima će biti instalirana u Gvangžou na parking površini tržnog centra Sunac Mall, dok će se ovakvi punjači uskoro pojaviti i u ostalim kineskim metropolama i na glavnim putnim pravcima.

Najava punjača S4 se desila na prošlogodišnjem događaju koji ovaj kineski konstruktor naziva tehnološkim danom marke (Xpeng Technology Day). Stavljanje u komercijalnu upotrebu pomenutog punjača treba tumačiti u širem kontekstu, pa napominjemo parametre koji krase punjače ostalih entiteta iz ove oblasti: Tesla “superpunjači” nude 150 – 250 kilovata, Ionity 350 kilovata, a ne treba zaboraviti ni jedini terminal Terra 360 iz ABB-a snage kao iz imena. Tu su i Repsol (450 kW), GAC (500 kW) i veoma egzotični punjač Desten koji nudi 900 kilovata a upotrebljiv je samo na jednom jedinom automobilu – Piechu GT-u.

Demonstraciona seansa na punjaču Xpenga je u prikaz uključila i krosover G9, a upriličeni šou je doneo potvrdu tvrdnji proizvođača. U početku je vozilo punjeno snagom od 150 kilovata, ali je već u roku od jednog minuta snaga porasla na 400 kilovata. Najveća zabeležana moć terminala je dostigla 440 kilovata i ona je dostignuta za nekih tri i po minuta.

Prvi ovakav terminal koji je postavljen u navedenom tržnom centru je ujedno i hiljaditi pod upravom XPenga u Kini, dok će broj ovih stanica u toj državi porasti na dve hiljade, ali do 2025. godine. Prvi na listi instalacije ovog super moćnog punjača su deset veliki metropola, onih u kojima je najviše krosovera s oznakom G9.

Pogledajte video klip s promotivnog događaja.

AutoRepublika

(413)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

210 km atonomije za prvih 5 minuta – lepo zvuci ali sta se dogadja posle toga? Poznato je da je proces punjenja veoma varijabilan u vremenu i zavisi koliko od punjaca toliko i od baterije. Posle prvih nekoliko minuta snaga punjenja upadljivo opada, ne zbog snage punjaca vec zbog sposobnosti baterije da absorbuje energiju. Iz tog razloga merodavna informacija jeste vreme punjenja od 20 do 80% kapaciteta baterije. Secujem da ce biti 25-30 minuta, nista senzacionalno.

Bungi

Sve se svodi na napon i jačinu el. struje.Viši napon, veća amperaža, manji otpor i veća brzina punjenja baterija.Pitanje je, koji napon(opterećenje) baterija može da podnese i njen sistem hlađenja a da se ne pregrije(zapali).