1. Home
  2. Video
  3. Fordova tehnologija za povećanje autonomije u električnim vozilima
Fordova tehnologija za povećanje autonomije u električnim vozilima

Fordova tehnologija za povećanje autonomije u električnim vozilima

1.08K
7
Podelite sa prijateljima:

Ogromna većina proizvođača električnih automobila koristi zimsko testiranje kako bi poboljšala potrošnju i upravljanje energijom baterije. Postoje oni koji ističu da jače ubrzanje na temperaturama ispod nule pomaže povećanju autonomije, što studije nisu dokazale. Ali ono što je dokazano je da oprema za komfor i svi sistemi na vozilu povećavaju potrošnju električne energije, smanjuju uskladištenu energiju i, samim tim, raspoloživi domet.

Posebno se po tome ističe klimatizacija u kabini. Ovo je veliki izazov, jer je za upravljanje temperaturom baterije zadužen sopstveni sistem i sistem energetske elektronike. Fordovi inženjeri i tehničari su razvili genijalan ciljani sistem grejanja, koji greje samo određene površine sa kojima putnici dolaze u kontakt, putem toplotnog zračenja.

Ciljano grejanje prevazilazi grejanje sedišta i volana. Plavi oval implementirao je svoje rešenje u centralni naslon za ruke, patosnice, panele na vratima, pa čak i štitnike za sunce Forda e-Transita, prelazeći maksimalnu udaljenost od 350 kilometara svakog dana. Električni kombi je testiran kao da se radi o normalnom dostavnom vozilu u nekom preduzeću, neprekidno otvarajući i zatvarajući vrata kako bi se postigao najrealniji mogući efekat, sa temperaturom okoline od -7°C.

U Fordu su došli do veoma zanimljivih zaključnih podataka, jer zahvaljujući ovom sistemu može se uštedeti 13 odsto u potrošnji električne energije, što ne znači da sve uštede idu direktno u autonomiju, već da se ona povećava za pet odsto. Ovo je važno dostignuće posebno kada su u pitanju temperature ispod nule, na suvim kolovozima, mokrim kolovozima i po jakoj kiši i vetru.

Rezultati studije takođe omogućavaju da se energija potrebna za pokrivanje određenih ruta preciznije proceni. Rezultati studije pokazuju da električni kombi kao što je e-Transit, na temperaturi od 0°C može imati 75 procenata autonomije ako je putnički prostor prethodno zagrejan i 66 procenata bez ove funkcije.

Ovo je važan napredak koji se očekuje da će se materijalizovati u sledećoj generaciji električnog Forda, iako će novi Ford E-Transit Custom debitovati sa toplotnom pumpom sa ubrizgavanjem pare.

AutoRepublika

(1077)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Samo neka se zimi svi u kolima obuku u ski odela i autonomija će biti i veća.

BB

„Postoje oni koji ističu da jače ubrzanje na temperaturama ispod nule pomaže povećanju autonomije, što studije nisu dokazale.“ Studije nisu ništa dokazale jer svaki auto koji je učestvovao u jakim ubrzanjima na temperaturama ispod nule se razbio zbog prisustva leda na kolovozu … 😜🤣😂

Koje nebuloze oni pišu pa to je nevjerovatno

Matija

Stvari postaju sve komplikovanije i skuplje! Pitam se, na koji nacin Ford dovodi toplotu u pojedinacne delove enterijera: „centralni naslon za ruke, patosnice, panele na vratima, pa čak i štitnike za sunce“. Po ugledu na elektricno cebe, koje je vec odavno poznato, mogli bi da uz auto prodaju zimske kabanice sa e-grejanjem! 🙂 Mozda bi kosmicki skafanderi takodje mogli da daju svoj doprinos ovoj temi! 🙂

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
S mile

Ono, kad u ledena zimska jutra, pokusavas da se zagrejes u kolima, pa ti svasta pada na pamet.

Nekom prilikom mi pade na pamet zavesa koja je odmah iza prednjih sedista. Tako da se kad ima samo dvoje u autu, dosta brze zagreje prednji deo auta.

Eto, ideje, dajem im Free of charge. Samo neka nazovu „smile“ zavesa… 😂😂😄

Ima da prepolove energiju za grejanje.

BB

comment image

A tek ova inovacija? 😜

Matija

Ova inovacija zvana furunce postoji u modernoj verziji i moze da se ugradi u svako vozilo. Pa i u elektricno. Samo, onda ce da emituje gasove! Radi se o tzv. stacionarnom grejanju – to je „bojler“ koji zagreva vodu sagorevanjem nekog goriva (gas, benzin, dizel, alkohol) a topla voda prolazi kroz sistem grejanja kabine i kroz motor, ako se radi o gorivnom motoru. U slucaju e-pogona toplom vodom bi mogla da se zagreje baterija na optimalnih 20 °C. Na taj nacin u sred zime moze da se dobije maksimalna autonomija baterijskog vozila. Uz malu pomoc fosilnog goriva! To bi bio… Pročitaj više »

Хуго Штиглиц

Možda mogu da se najedu slanine i popiju rakije- neće im biti zima…!