1. Home
  2. Video
  3. Duel veterana: BMW 325iS vs Opel Kadett (VIDEO)
Duel veterana: BMW 325iS vs Opel Kadett (VIDEO)
3

Duel veterana: BMW 325iS vs Opel Kadett (VIDEO)

4.59K
3
Podelite sa prijateljima:

Većina naših čitalaca je verovatno primetila da pojedini članovi redakcije privatno favorizuju pojedine marke. Tako povremeno naiđemo na neki video prilog, na platformi Youtube gde se upoređuju performanse omiljenih modela, pa međusobno diskutujemo o tome. Nedavno smo pisali o nesvakidašnjoj trci veterana s početka ovog veka. 

Danas je na repertoaru nešto slično. Takođe je u pitanju BMW Serije 3, verzija E30 u kupe izdanju, model 325iS „Gusheshe“, samo mu je sada protivnik omiljeni automobil jednog od članova redakcije – Opel Kadett GSi „Superboss“.

Za razliku od prošlog puta, sada znamo specifikacije ovih automobila. BMW je u verziji sa 2.7 litarskim rednim šestakom i 145 kW (197 konjskih snaga), dok je Opel nastupio s dobro poznatim benzincem s oznakom 2.0, a koji isporučuje 125 kW (170 konjskih snaga). Očigledno je da nisu standardne vertije u pitanju, jer oba automobila poseduju turbo punjač. Pogon je klasika, kod „Bembare“ zadnji, kod „Suze“ prednji.

Ovo poređenje je posebno i zbog toga što su za volanom oba automobila poznati vozači koji su svojevremeno vozili ove automobile na trkama, i niko ih bolje ne poznaje od njih. U pitanju su Deon Žuber i Majk Brigs.

BMW je u prednosti zbog veće snage, zapremine motora i višeg obrtnog momenta koji oslobađa agregat, dok Opel ima manju masu i manji koeficijent otpora vazduha, što ovu trku čini uzbudljivijom. Na početku, BMW je u prednosti, u video klipu se vidi da je za to dosta zaslužan i zadnji pogon, dok Opel kasni.

Ali, kako se trka zahuktava, Kadett polako pretiče „Bembaru“. Još jedan dokaz da odnos mase i snage nekad igra bitniju ulogu od same snage. Kao i u prethodnom video klipu koji smo objavili, BMW ima startnu prednost, a kasnije je gubi.

Video prilog traje manje od 4 minuta, objavljen je na Cars.co.za kanalu. Sudeći po pobedniku ove, ali i trke u kojoj je rival BMW-u bio SAAB, možete zaključiti da članak za objavu nije selektovao Zvezdan 🙂

Šteta je ne pogledati snimak događaja.

AutoRepublika

(4593)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

„možete zaključiti da članak za objavu nije selektovao Zvezdan 🙂“

Haha🤣😂…odavno nisam prociato na AR simpaticniju recenicu…da se tako izrazim.
Da malo zasolim…Renault je bolji auto od Bmw-a😁…

Balkanboj

‘Očigledno je da nisu standardne vertije u pitanju, jer oba automobila poseduju turbo punjač. “

Both cars AREN’ T supercharged.
Ništa turbo, atmo motori.

300kg razlike je mnooogo za ovakvo poređenje.
GSi je bila ozbiljna makina.

Grozdan the Great

Očigledno je da je autor teksta loše razumeo kad narator opisuje automobile, jer se „aren’t“ jedva čuje.