1. Home
  2. Vesti
  3. BMW: Superautomobil nam ne izlazi iz glave, ali svaki put zaključimo isto
BMW: Superautomobil nam ne izlazi iz glave, ali svaki put zaključimo isto
1

BMW: Superautomobil nam ne izlazi iz glave, ali svaki put zaključimo isto

308
1
Podelite sa prijateljima:

Svi mi kojima benzin teče kroz vene znamo za superautomobil s kraja prošlog veka, onaj s oznakom BMW M1. Nažalost, ostaće upamćen i po tome što nakon prestanka njegove proizvodnje, što se zbilo u 1981. godini, nije dobio direktnog naslednika. Mada, šanse za tako nešto su postojale, onda kada je tokom ranih devedesetih godina lansirana još jedna kreacija Đorđeta Đuđara iz Italdesigna po imenu BMW Nazca C2, ali su Bavarci ostali u opredeljenju da to čudo ne uđe u masovnu proizvodnju.

Neko bi rekao da se model i8, kao dopunjivi hibrid sa centralno postavljenim agregatom SUS kvalifikuje za pripadnost klasi superautomobila, ali ma koliko nam taj model bio drag, veliki je znak pitanja da li bi to uopšte bilo pravedno.

Izvesnu dozu nade da bi Bavarci mogli da predstave superautomobil, pobudio je i hibridni koncept zvani BMW Vision M Next, što se odigravalo tokom 2019. godine, dok je konstruktor čak i najavio mogućnost pokretanja serijske proizvodnje u slučaju interesovanja javnosti za tako nečim. Međutim, ni to se nije dogodilo.

Ali opet, ni to ne znači da je BMW zauvek digao ruke od ideje sklapanja superautomobila, sada već simbolički krštenog kao naslednika modela M1. U intervjuu koji je šef divizije M, a koja posluje unutar brenda BMW, Frank van Mel je novinarima Autocara, kao najstarijeg svetskog automobilskog medija, kazao da je ta tema ona koja je uvek aktuelna u bavarskoj firmi.

„Kao zaljubljenici u automobile, stalno razmišljamo o konstruisanju vozila iz te klase. To ne znači da će tako nešto stvarno i da se dogodi, ali istražujemo ideje o tome,“ reče van Mel. „Uvek pokušavam da shvatim kako bi to izgledalo,” dodao je on.

Koncept Vision M Next možda i nikada ne dospe na proizvodne trake, delom i zbog toga što XM postaje prioritet kompanije. Van Mel je čak rekao da BMW M i ne mora više da se dokazuje u smislu sportske orijentacije imena, kao i da kreacija superautomobila nije nužna legitimacija koju podmarka M mora pribaviti.

„To nije pitanje od vrhunskog prioriteta za nas, ali govoreći iz srca, moram da kažem da je to nešto o čemu kontinualno razmišljamo,“ zaključio je van Mel.

Budćnost podmarke M jeste model BMW XM kao potpuno zaseban, jedinstven model kompanije. Bilo bi zanmljivo videti njegovog blizanca pozicijom sedenja mnogo bližom tlu, ali sve što se može učiniti u ovom trenutku jeste čekanje i iskazivanje strpljenja. „Sjajno“ je znati da BMW nije digao ruke od ideje da tržištu ipak ponudi jedan superautomobil.

AutoRepublika

(308)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

BMW je donedavno imao u punudi model i8, koji po svojoj konstrukciji jeste superautomobil ali je bio podešen kao škrtac a ne sportista.To znači da iz karoserije od kevlara(iza zadnjih sjedišta) mora napolje „mali prdavac“, 1.5 troklipni turbo a na njegovo mjesto 3.0 V6 biturbo.Napred takođe 2 mnogo jača elektromotora a između motora i automatskog mjenjača jedan, takođe jači elektromotor.Takav auto imao bi slične petformanse kao nova Honda NSX.Kad jedna Honda može, nema razloga da jedan BMW ostane „stidljiv“.