1. Home
  2. Vesti
  3. Znate li koje zemlje imaju najveći broj postavljenih saobraćajnih kamera?
Znate li koje zemlje imaju najveći broj postavljenih saobraćajnih kamera?
7

Znate li koje zemlje imaju najveći broj postavljenih saobraćajnih kamera?

660
7
Podelite sa prijateljima:

Eksperti su se bavili time da ustanove rang listu zemalja s najvećim brojem instaliranih fiksnih i automatskih sprava (kamera) za merenje brzine kretanja automobila i ostalih vozila. U priču su uključene i sprave za vizuelni nadzor saobraćajnih nedela ostalih tipova. Istraživanje je obuhvatilo više od stotinu država i rezultati su zanimljivi.

Sudeći po tome šta kažu zvanični podaci i Svetske baze podataka o saobraćajnim kamerama (World Database of Speed ​​Cameras), širom sveta je ukupno postavljeno 105.622 kompleksa ovih jedinica, a zahvaljujući njima se na automatskoj osnovi beleže povrede saobraćajnih propisa. Na osnovu analiziranih dostupnih podataka. od ukupnog broja postavljenih uređaja u 107 zemalja, njih 62.829 je instalirano u Evropi, što će reći da je učešće Starog kontinenta u tom broju negde na nivou od dve trećine.

Istovremeno, ispostavilo se da lidersku poziciju u svetu po ovom pitanju drži Ruska Federacija, što može biti čudno s obzirom na nedovoljno dobro razvijenu putnu infrastrukturu, ali s druge strane trebalo bi imati u vidu i to da se radi o gabaritno najvećoj državi na svetu.

Tako su zainteresovani stručnjaci prebrojali ukupno 18.393 saobraćajne kamere u Rusiji, od kojih njih 13.212 prate brzinu kretanja vozila, dok 2.842 kontrolna uređaja prate eventualne prolaske raskrsnica u suprotnosti s propisima kojim su regulisani rad i značenje simbola koje emituje postavljena svetlosna signalizacija.

Nakon Rusije, pomalo iznenađujuće, sledi Brazil sa 16.997 „elektronskih policajaca“ u državi, dok se na trećem mestu našla komšijska Italija sa 10.787 automatskih saobraćajnih kamera. S druge strane, nemoguće je preskočiti Sjedinjene Američke Države, gde u onolikoj zemlji funkcioniše svega 7.366 kamera svih tipova. Naravno, izveštavamo samo o onima u funkciji nadgledanja protoka saobraćaja.

AutoRepublika

(660)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Nisam putovao autom po EU, ali me bas interesuje, ima li jos negde kao kod nas merenje na svakih 30km.
I strog pracenja max brzine od 130kmh.

Čitam da u HR niko ne kaznjava za 140kmh, cak i 150kmh…

Ali nasi su naj Napredniji….pajseri…

Neko tamo

Vidi se da nisi bio van Srbije

Laki

Kroz HR više puta preticao presretače sa 150 km/h, kada su optimalni uslovi za vožnju bez ikakvih sankcija.

Renault Terminator

Imaš u Austriji toga koliko hoćeš.
U 1km znaju načičkati po 3-4 radara,što fiksni,što pokretni.Na ulicama na svakih 300-400 metara imaš radar,nema na svakoj naravno ali ih ima.U gradovima skoro svaka raskrsnica ima kameru koja slika ako prođeš kroz crveno.Nema zezanja.

Sasa

Jadno bedno i mnogo bolesno je da se na autoputu vozi 130kmh.. nikad to shvatiti neću.

GopTear

Najveći zagovornici ograničenja su tupavci koji se boje brzine a naročito slobode, zato su i uveli zakone da bi se osećali sigurno u svojoj nesigurnosti.

Zoca

Iskreno Rusi razocarase…Koliko bi Kinezi trebalo da imaju?Oni su najmnogoljudnija zemlja ,a i najveci proizvodjac kamera.🤣