1. Home
  2. Vesti
  3. Mini Moke ponovo u serijskoj proizvodnji
Mini Moke ponovo u serijskoj proizvodnji
5

Mini Moke ponovo u serijskoj proizvodnji

352
5
Podelite sa prijateljima:

Svima nam je sigurno poznati originalni BMC (British Motor Corporation) Mini, koji se proizvodio pod oznakama mnogih brendova unutar korporacije kao što su Austin, Morris, Riley, Wolseley i drugih, ali da li ste znali da je ovaj mališan imao i proterensku verziju?

Reč je o modelu Moke, koji se u originalnom izdanju proizvodio između 1964. do 1993. godine, i izgledao kao „očerupani“ Mini. Moke je imao izuzetno nizak klirens i pogon na prednje točkove pa nije bio preterano sposoban „terenac“ (ako se tako uopšte može nazvati), ali se pokazao kao sposobno lifestyle vozilo u državama kao što su Australija, Portugal i nekim lokacijama na Karibima. Tokom 30 godina proizvodnje je prodato nešto više od 50.000 jedinica, od čega je polovina završila u državi kengura.

Kao što je poznato, brend Mini je danas u rukama BMW-a, ali je ovaj model u vlasništvu britanske firme Moke International. Tokom poslednje dve decenije Moke International je uglavnom restaurirao klasične modele, a zatim ih prodavao u državama sa tropskom klomom.

Ali kako prenose mediji, proizvođač je spreman da ponovo prodaje Moke u Evropi i to na tržištu Velike Britanije gde će mališan biti dostupan po ceni od oko 20.000 funti (oko 21.920 evra). Iz kompanije kažu da će Moke dobiti novi motor, ogibljenje i kočnice, čime će možda izgledati kao legendarni prethodnik, ali će biti moderni automobil u svakom drugom pogledu.

Kada je reč o spomenutom agregatu, Moke International nije spomenuo kolika je zapremina, ali kaže da razvija 67 konjskih snaga i maksimalnih 93 Nm obrtnog momenta. Kupac će moći da bira između manuelnog i automatskog menjača, a za razliku od prethodnika, servo volan će biti deo standardne opreme.

Kompanija ove godine slavi 56 godina od kada je prvi Moke napustio fabriku, pa će u tu čast biti ponuđeno i posebno izdanje nazvano „Edition 56“. Kao što mu ime kaže, biće proizvedeno svega 56 jedinica, a razlikovaće se po hromiranoj masci hladnjaka i britanskoj zastavi na prednjim „krilima“. Kupac će moći da bira između čak 14 boja i nekim modernim opcijama kao što je USB priključak za mobilni telefon.

Moke International kaže da je već dobio veliki broj narudžbi i da su kupci uglavnom oni koji žive blizu vode na turističkim lokacijama. Prvi primerci biće isporučeni kupcima početkom iduće godine.

AutoRepublika 

(352)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

20000 eura.?? Tražiti toliko za neki polu bagi sa prednjim pogonom.???To si dvije nove Lade Nive sa dodatnom opremom.

Igor

Jeste u pravu ste, možete uzeti jednu Nivu i srediti je baš kako se vama sviđa, ubaciti u nju šta vam je volja izbor je u današnje vreme neverovatan a Niva odlična osnova za prerađivanje! Ja bih je ubacio u 21vek sa komplet led osvetljenjem i ogromnim digitalnim panelima umesto kontrolne table i stavio bih joj sve moguće rolbarove, namestio da se vrata skidaju kao i deo krova! Enterijer bi uradio kao u G klasi a exterijer tipa pobesneli max, maštanje je još uvek besplatno!

StaracStol

I legendarni Fica je imao nekakvu takvu verziju. Koliko se secam to se nesto pravilo u Priboju. To bih voleo da obradite.

Igor

Ako mislimo na isto? Školjka je bila od neke vrste plastike i prelepo je izgledao bolje od Moke tj izgledao je kao pravi bagi! Jel mislimo na istog fiću?

Igor

Sada je 100% vlasništvo neke druge kompanije koja ga je još usavršila i izbacila i ponudu na struju i već ima poduži spisak čekanja za taj novac a mogu misliti tek cenu električnog! Suluda mi je cena od 20+hiljada eura za ovo vozilo ali ipak zavidim svakom ko će doći do svog primerka, garant če mu vremenom cena rasti pošto će garant napraviti ograničeni broj vozila! Egzotika nema šta! Da imam novca poručio bih ga ali sa benzinskim motorom i dodatnom opremom!