1. Home
  2. Vesti
  3. Xiaomi zaista želi da uđe u automobilsku industriju
Xiaomi zaista želi da uđe u automobilsku industriju
2

Xiaomi zaista želi da uđe u automobilsku industriju

159
2
Podelite sa prijateljima:

Kineski IT gigant najavio je ogromne investicije za razvoj električnih automobila. 

Sve je više kompanija iz IT industrije koje počinju da se bave i automobilima, konkretno električnim modelima. Dok čekamo da vidimo šta je to Apple uradio po ovom pitanju, stižu vesti sa drugog kraja sveta – iz Kine.

Još ranije se govorilo da je Xiaomi spreman da ozbiljno investira u razvoj alternativnih baterijskih vozila. Sada znamo i koliko. Xiaomi je potvrdio da će u narednih deset godina uložiti 10 milijardi dolara u razvoj novih električnih četvorotočkaša. Kineski div će otvoriti posebnu diviziju u okviru kompanije koja će se baviti baterijskim automobilima i na čelu novog odeljenja nalaziće se aktuelni šef kompanije – Lei Jun.

Tamošnji mediji veruju da će se najavljena saradnja sa Great Wallom zaista obistiniti, te da će ovaj brend proizvoditi električne modele za Xiaomi. Veruje se da će Xiaomi usko sarađivati sa GW te da će prvi automobil koji će nastati iz tog partnerstva biti SUV koji bi trebalo da se nađe na tržištu najkasnije 2023. godine.

No, Xiaomi je i ranije sarađivao sa automobilskom industrijom. Do sada su zajedničkim snagama sa brendom Bestune koji je deo FAW-a predstavili jedan SUV model – Bestune T77.

Osim toga, sarađivali su i sa velikanom Lamborghinijem. Sa italijanskim brendom radili su na razvoju vozila za karting koje je inspirisano superautomobilima čuvenog proizvođača.

AutoRepublika 

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

Imam Xiamo telefon, trotinet, pa možda moj prvi elektromobil bude Xiaomi. Ako im budu kao telefoni, dobićemo elektromobil kao Tesla za 3 puta manje para…..

Djordje Pesic

Xiaomi sad daje ekstra kvalitet za pristojne novce. Nadam se da se nece izbezobraziti u buducnosti, trenutno mislim da imaju svetlu buducnost.