1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Audi RS2 Avant
AR pijaca klasika: Audi RS2 Avant

AR pijaca klasika: Audi RS2 Avant

515
1
Podelite sa prijateljima:

Iako otvoreno priznajemo da gotovo niko u nas u redakciji nije veliki ljubitelj Audija, takođe moramo da kažemo da smo često pisali o njegovom legendarnom modelu RS2 Avant. Pre dve godine smo preneli vest da se jedan primerak prodaje u Sjedinjenim Američkim Državama, zatim je kolega Đole opisao njegovu istoriju, a nedavno smo morali ponovo da ga spomenemo kao začetnika Audijevih karavana visokih performansi.

Ne znam zašto bismo mu posvetili još jedno izdanje, ali uvek je teško ignorisati ga kada se pojavi u oglasima. Tako da, kada sam video ovaj primerak preko bare na sajtu „Bring a Trailer“, morali smo da ga ponovo spomenemo u „republičkoj ponudi klasike“.


Priča o RS2 Avantu nam je svima poznata. Karijera čuvenog modela Quattro se približavala kraju i Audi je tražio novog lidera po imidžu. Istovremeno je Porsche kompletirao razvoj Mercedesa 500E uz dosta pohvala i tražio je novog partnera za specijalnu proizvodnju, nakon što je prodaja ove marke značajno pala tokom svetske finansijske krize tokom ranih devedesetih godina.

Nije trebalo mnogo da Audi i Porsche uspostave saradnju i sudeći prema reakciji obe strane, funkcionisala je mnogo bolje nego ona ranije sa Mercedesom. Naime, Audi je dao partneru odrešene ruke, a u zamenu se Porsche mogao hvaliti da je „mozak“ razvoja RS2.

Ovaj karavan je inače bio zasnovan na modelu S2, a pokretao ga je 2,2-litarski turbobenzinac sa pet cilindara u linijskoj konfiguraciji. Mogao se pohvaliti sa 315 „konja“ i maksimalnih 410 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosila na sva četiri točka preko šestostepenog manuelnog menjača.

Nemački gigant nam je obećavao ubrzanje od nule od 100 km/h za 4,8 sekundi i maksimalnu brzinu od 262 km/h. Takođe je pozajmio neke detalje sa velikog Porschea 911 kao što su kočnice i felne.

Serijska proizvodnja se zaustavila na cifri od 2.891 primerka. Većina njih je ostala u Evropi, s izuzetkom 180 jedinica za tržište Novog Zelanda i Južne Afrike. RS2 se nikada nije prodavao u Americi, ali sada je stariji od 25 godina i legalan je za uvoz.

Tako je i ovaj primerak završio u Majamiju unutar savezne države Floride i do sada je prešao oko 80 hiljada kilometara. Prethodno je proveo vreme u Kostariki, a nije nam poznato gde se nalazio prvi vlasnik. Šanse su velike da se to desilo u „rodnoj“ Nemačkoj pošto je Porsche modifikovao RS2 baš tamo.


U trenutku pisanja izveštaja o ovoj ponudi smo u poslednjem danu aukcije, a najviša od trinaest prikupljenih trenutno iznosi 70 hiljada američkih dolara. To nam govori da i Jenkiji izuzetno poštuju ovaj karavan i ovo verovatno nije poslednji put da pišemo o njemu…

Zoran Tomasović

(515)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako bih zanemario boju, prava „bomba“ 😊😊😊