1. Home
  2. Istorija
  3. Priča o nastanku jedne ikone – Audija RS2
Priča o nastanku jedne ikone – Audija RS2
1

Priča o nastanku jedne ikone – Audija RS2

1.11K
1
Podelite sa prijateljima:

Vraćamo se gotovo tri decenije unazad i pripovedamo o početku legendarnog projekta Audi RS2.

Nedavno smo pričali kako je jedan Mercedes spasio Porsche, i kako je Porsche stvorio čuveni Mercedes. Nakon što su stručnjaci iz Cufenhauzena pokazali šta mogu da naprave od sasvim “običnog automobila” kakav je bio Mercedes W124, i ostali brendovi počeli su da razmatraju saradnju sa Porscheom.

Prvi se odvažio Audi koji je poverio Porscheu jedan kompleksan zadatak – stvaranje performantnog karavana. Iz njihovog partnerstva nastao je jedan od najčuvenijih modela u istoriji marke sa četiri prstena, reč je naravno o RS2.

Nakon što je Porsche završio sa proizvodnjom Mercedesa E 500 (kako mu je glasio naziv nakon restilizacije) u svojoj fabrici u Cufenhauzenu, otvorio se prostor za još jedan “uslužni” projekat. Audi je tražio od kolega iz Porschea da stvore performantni karavan baziran na modelu A80 Avant.

U Audiju su već tada planirali da penzionišu čuveni Sport Quattro, a sa njegovim odlaskom stvorila bi se velika “rupa” u portfoliju tog brenda. Kako je orijentacija u tom trenutku bila ka uspostavljanju brojnije game i razvojno odeljenje bilo je preopterećeno drugim novitetima, uprava germanskog proizvođača rešila je da posao poveri Porscheu koji se već dokazao na projektu Mercedesa 500 E.

Audi je želeo performantni karavan, jer su imali nameru da ponude nešto nekonvencionalno i potpuno jedinstveno na tržištu. Pred Porscheom je bilo nekoliko zahteva – mora se koristiti Audijev petocilindarski motor, automobil mora posedovati Quattro pogon, kao i da performanse moraju biti na vrlo visokom nivou.

Isprva, nisu svi u Porscheu oduševljeno dočekali vest o razvoju nekog performantnog karavana… No, fabrika nije imala dovoljno posla, a ovo je bila prilika da se obezbedi proizvodnja za pogon i zaradi još novca. Već na početku razvoja modela RS2 Porsche se fokusirao na agregat.

Zahvaljujući većem znanju o turbo motorima od prijatelja iz Audija, inženjeri iz Cufenhauzena uspeli su da stvore pravu zver. Benzinac radne zapremine 2,2 litra sa pet redno montiranih cilindara dobio je novu turbinu, bolji interkuler, brizgaljke koje su mogle da rade pod većim pritiskom, kao i potpuno novu bregastu osovinu.

Porsche je obratio pažnju i na izduvni sistem, a postavljena je i nova kontrolna kompjuterska jedinica za motor poreklom iz Boscha. Sve je to rezultiralo sa 315 ks (na 6.500 o/min) i 410 Nm (na 3.000 o/min), a snaga se na sve točkove prenosila putem šestostepenog manuelnog menjača. Iskazano u performansama, uprkos velikoj masi od 1.600 kg, Audi RS2 bio je u stanju da obavi sprint do “stotke” za svega 4,8 s, i da maksimalno pojuri do čak 262 km/h.

Britanski Autocar je 1995. godine izvršio poseban test ubrzanja za RS2 do 30 milja na čas (48 km/h), što je ovaj karavan završio za svega 1,5 s. Tada je to bio bolji rezultat od onog koji je ostvario impresivni McLaren F1 (namenjen za upotrebu na javnim drumovima).

Takvu snagu je valjalo obuzdati, te je Porsche posebno poradio na sistemu ogibljenja i kočnicama. RS2 je bio za četiri centimetra niži od svog pretka, a kočioni sistem stigao je sa Porschea 911 (odnosno generacije 964 tog automobila).

Za razliku od saradnje sa Mercedesom, ekipa iz Cufenhauzena se sada osmelila, te je jedan pogled na RS2 bio dovoljan da se shvati da su i oni imali značajnu ulogu u stvaranju tog vozila. Točkovi i retrovizori su bili poreklom sa pomenute 911-ice, a natpis “Porsche” bio je deo amblema koji se nalazio na prednjem i zadnjem kraju automobila.

Na kraju, Porsche je za račun Audija izradio nešto manje od 3.000 primeraka modela RS2 (tačnije 2.891, mada se mogu pronaći i drugi podaci). Ovaj karavan otvorio je novo poglavlje u istoriji Audija i od njega je ta bavarska marka postala specijalista za performantna vozila tog tipa… Danas je gotovo nemoguće zamisliti Audijevu gamu bez nekolicine „nabrijanih“ karavana.

Dakle, Porsche osim niza svojih čuvenih četvorotočkaša stoji i iza dve legende nemačke automobilske industrije: Mercedesa 500 E i Audija RS2. Nije li to impresivan podatak?!

Đorđe Platiša 

(1109)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
David

I migavci i maglenke su bili sa porschea…