1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Porsche obelodanio slike Cayennea u kabrio izdanju
Zanimljivost dana: Porsche obelodanio slike Cayennea u kabrio izdanju

Zanimljivost dana: Porsche obelodanio slike Cayennea u kabrio izdanju

289
1
Podelite sa prijateljima:

Porsche je uvrstio u portfolio kupe varijantu Cayennea u trećoj generaciji 2020. godine, ali ideja o proširenju asortimana stara je koliko i sam SUV. Kompanija je skinula veo sa kabrioleta koji je mogao da uđe u serijsku proizvodnju.

Predstavljen u decembru 2002. godine, originalni Cayenne se nudio isključivo kao SUV sa četvoro vrata. Rukovodioci su razmatrali tri dodatna stila karoserije: kupe, model sa tri reda sedišta produžen za dvadesetak centimetara i kabriolet.

Dok je ideja za tri modela na kraju bio arhiviran, Porsche je ipak napravio model kabrioleta u prirodnoj veličini kako bi njegovi dizajneri mogli da provere da li je stil karoserije udoban i praktičan, da se poigraju sa različitim opcijama i da se odluče za dizajn zadnjeg kraja. Ovo objašnjava zašto je zadnji kraj opremljen sa dva izrazito različita izgleda.

Vizuelno, Cayenne Cabriolet izgleda blisko SUV-u iz serijske proizvodnje kada se gleda spreda. Ali kad se gleda sa strane, to je druga priča – ima dvoja vrata i opremljen je crnim mekim krovom dizajniranim da se sklopi u prtljažnik zahvaljujući mehanizmu sličnom onom koji je ugrađen u model 911 Targa.

Takođe, spolja izgleda nalik „elferu“, ali se vidi da je ipak SUV u pitanju. Većina unutrašnjih delova ispred vozača su standardni delovi iz Cayennea, poput trokrakog volana.

Porsche objašnjava da je otkazao Cayenne Cabriolet jer nije mogao da finansijski opravda ulaganja u razvoj. Međutim, problemi vezani za dizajn takođe su igrali ulogu u propasti modela.

„SUV kao kabriolet je izazov i estetski i formalno. SUV uvek ima veliku i tešku karoseriju. Kombinujete ovo sa malom gornjom polovinom, a zatim odsečete krov – dobijate veoma čudne oblike koji se pojavljuju iz toga“, rekao je glavni dizajner Porschea Mihael Mauer.

Zanimljivo je da Caienne Cabriolet nije jedini čudak u Porscheovoj arhivi. Postoji ideja iz devedesetih za proizvodnju minivana, a zamalo su uradili i kombi Renndienst concept van intrigantnog izgleda.

Složićete se da bi minivan i kombi bili nešto što ne priliči Porscheu. Nije to BMW. 😉

AutoRepublika

(289)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„SUV uvek ima veliku i tešku karoseriju. Kombinujete ovo sa malom gornjom polovinom, a zatim odsečete krov – dobijate veoma čudne oblike koji se pojavljuju iz toga“, rekao je glavni dizajner Porschea Mihael Mauer.“ Disproporcije metalnih i staklenih povrsina su jedan uzrok za neuspeh SUV kabrioleta. Drugi razlog je nefunkcionalnost – kupis veliki auto koji ima minimalni prtljaznik zbog kabrio krova a uz to ne postoji mogucnost koriscenja unutrasnjeg prostora kao kod normalnih kombija i SUVa. Dalje, SUV je po pravilu porodicni auto – SUV kabrio to nije. Treci razlog za nepopularnost SUV kabrioleta bila bi njihova cena. On lici… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija