1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je Dodge započeo revoluciju mišićavih pikap kamioneta
Zanimljivost dana: Kako je Dodge započeo revoluciju mišićavih pikap kamioneta

Zanimljivost dana: Kako je Dodge započeo revoluciju mišićavih pikap kamioneta

309
0
Podelite sa prijateljima:

Svi smo sigurno upoznati sa legendarnim američkim mišićavim automobilima koji su dominirali planetom Zemljom tokom šezdesetih i ranih sedamdesetih godina prošlog veka. Pričamo o legendama kao što su Chevrolet Chevelle, Pontiac GTO, Plymouth Road Runner, Dodge Charger, Ford Torino i mnogim drugim, a u navedenom periodu zapremina motora i snaga su se oteli kontroli.

Za razliku od današnjih vremena, terenaca i pikap kamioneta je bilo jako malo, a ona limitirana grupa kupaca koja je trošila novac za njih obično bi to radila iz nekih drugih razloga.

Ne, kučne domaćice nisu vozile decu u školu u Fordu F-100 ili Chevroletu Blazeru, što znači da ako biste videli nekoga u takvom četvorotočkašu, to su radili zato što su im bili potrebni za posao. Daleko od toga da se pod njihovim haubama nisu našli poveći agregati. Primera radi, spomenuti F-100 se mogao naručiti sa V8 motorom zapremine do 390 kubnih inča (6,4 litre), ali su oni bili uglavnom „lenji“ i sa malom kompresijom gde je sirova snaga dolazila do izražaja. A onda je Dodge odlučio da prekine takav trend, i da osmisli prvi američki performantni pikap kamionet…

Dodge je debitovao s modelom Serija D koji je nastao kao zamena za zastarelu Seriju C, a pružao je bogat izbor motora sa šest i osam cilindara. Najveći od njih je bio zapremine 318 kubnih inča (5,2 litre) i razvijao je 230 konjskih snaga.

Spomenuta brojka nije bila niska, ali su inženjeri shvatili da postoji daleko veći potencijal da Serija D postane više od običnog radničkog vozila. Ali, ne oni inženjeri unutar korporacije Chrysler (čiji je Dodge bio član), već oni u profesionalnom auto-moto sportu. Konkretnije, pričamo o klasi nazvanoj B/FX (Factory Experimental) unutar takmičenja zvanog NHRA (National Hot Rod Association), što je bila oznaka za seriju trkanja na pravcu i to na četvrtine milje (402 metra).

Vozač Dok Bojnton je nekako uglavio glomazni motor „Max Wedge“ zapremine 413 kubnih inča (6,8 litara) pod haubom Serije D i krenuo da dominira rivalima na predstojećim trkama. Spomenuti motor je inače bio deo fabričke ponude korporacije Chryslera, ali samo za putničke automobile.

Ugrađivao se u modele Plymouth SuperStock i Dodge RamCharger, s oni su se takođe takmičili u šampionatu NHRA. To je dalo ideju i Dodgeu da ponudi Max Wedge kao deo serijske ponude, ali sa modernijim V8 motorom zapremine 426 kubnih inča (7,0 litara). Doduše, ne u preterano moćnom izdanju kao trkački model, ali sa 365 konjskih snaga i maksimalnih 637 Nm obrtnog momenta retko koji drugi pikap kamionet je mogao da mu priđe.

Primera radi, najmoćniji Fordov pikap iz 1963. godine je razvijao 170 „grla“, a Chevroletov desetak „konja“ manje. Serija D Max Wedge se mogla naručiti samo kao specijalni model, a pored moćnijeg motora dodavao je i modifikovano ogibljenje, kožna sedišta, kožom prekrivenu centralnu tablu i trkačke trake. Snaga se prenosila na zadnje točkove preko trostepenog automatskog menjača, a ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo manje od osam sekundi.

Zvanično ime je bilo HPP (High Performance Package ili paket visokih performansi) i nikako nije bio jeftin. Na fabričku početnu cenu od 1.957 dolara (oko 17.830 „zelembaća“) je bilo potrebno dodati još 1.235 dolara (današnjih 11.250 najmanjih zelenih novčanica). Chrysler je takođe tražio da puna cifra bude isplaćena pre nego što vozilo bude isporučeno.

Proizvodnja je bila ograničena na samo 50 jedinica, a nepoznato je koliko ih je zaista isporučeno. Zvanični američki klub ovog kamioneta kaže da ih je preživelo svega 27, od čega su dva pružala stariji motor zapremine 6,8 litara, a preostali moderniji 7,0-litarski benzinac.

Tek krajem sedamdesetih godina smo videli invaziju modernijih pikap kamioneta kada je opet Dodge predstavio Ram Lil Red Express, a kasnije su stigli i Chevrolet C/K SS454, Ford F-150 SVT Lightning, Dodge Ram SRT-10 i mnogi drugi.

Na kraju da kažemo da možda HPP nije „zapalio“ Ameriku u jednakoj meri kao što su to učinili putnički automobili sa značkom Plymoutha i Dodgea, ali je svakako bio pionir nečega po čemu su Jenkiji izuzetno poznati u svetu do današnjeg dana…

Zoran Tomasović

(309)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments