1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost večeri: Da li ste znali da su se u istoj fabrici proizvodili Moskvič i Ford?
Zanimljivost večeri: Da li ste znali da su se u istoj fabrici proizvodili Moskvič i Ford?

Zanimljivost večeri: Da li ste znali da su se u istoj fabrici proizvodili Moskvič i Ford?

447
2
Podelite sa prijateljima:

Na današnji dan, pre tačno devedeset godina, dakle 4. februara 1929. godine, sa proizvodnih traka je sišao milionti primerak Fordovog Modela A. Prvi primerak ovog vozila je proizveden krajem oktobra 1927., a predstavljen je kao naslednik čuvenog Modela T, koji je na proizvodnim trakama opstao ukupno 18 leta.

Tadašnja nova generacija Modela A je prodata u “tiražu” od 4.858.644 primeraka, iako je u proizvodnji bila nepunih pet godina, dok se prethodni Model A proizvodio od 1903. do 1904. godine.

Model A je koristio motor sa vodenim hlađenjem koji je isporučivao 40 konjskih snaga i koji je “sarađivao” sa nesinhronizovanim trostepenim menjačem. Maksimalna brzina nije bila “elektronski ograničena”, ali on jednostavno nije mogao brže od 105 km/h.

Prodajna cena je iznosila od tadašnjih 385 američkih dolara za roudster verziju (dole), do 1.400 dolara za vrhunsku Town Car verziju.

E sad ono što se nama učinilo najzanimljivijim u vezi sa ovim automobilom. Kontigent od oko 42.000 primeraka Modela A je proizveden u Sovjetskom Savezu. U početku su Fordovi sklapani u takozvanoj “šrafciger” manufakturi u Moskovskoj fabrici automobila – KIM, koja je kasnije ponela naziv AZLK, nama najbliskiji u formi asocijacije na modele iz palete marke Moskvič.

Nakon te epizode, Fordov model je bio u punom formatu proizvodnje prenet u pogone smeštene u gradu Gorki, a hale su bile opremljene alatom i postrojenjima kupljenim od američkog giganta.

Ford Model A je praktično prvi, uslovno rečeno, velikoserijski automobil koji se proizvodio u SSSR-u, i prvi proizvod fabrike automobila u gradu Gorki.

AutoRepublika

(447)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Prvi put cujem

Zoca

A Volga (Gaz 24 ) koliko lici na Ford Falcon ?!