1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Genesis G90 je skuplji nego Audi A8 i Lexus LS
Novi Genesis G90 je skuplji nego Audi A8 i Lexus LS
1

Novi Genesis G90 je skuplji nego Audi A8 i Lexus LS

577
1
Podelite sa prijateljima:

Generalna ideja o tome kako napraviti automobilski brend se nije značajnije menjala tokom poslednjih 130 i kusur godina. Ako ste nova firma, obično ponudite nešto što je jednako dobro kao ono što pruža konkurencija, samo po nižim cenama, dok ne steknete poverenja kupaca i onda postepeno podižete cene. To smo mogli da vidimo u slučaju Hyundaija i Kije, na koje smo navikli da budu daleko pristupačniji od rivala, ali tokom poslednjih godina ne postoji neka razlika u njihovim cenama sa onima koje viđamo na Toyoti, Volkswagenu i ostalim velikim imenima. Barem ne u korist Korejaca (a ni kupaca).

To nas dovodi do premijum divizije korporacije Hyundai-Kia pod imenom Genesis Motors. Originalno je predstavljen 2008. godine kao model Hyundaija, da bi pre šest godina Genesis odvojen kao zaseban brend. Navikli smo da košta dosta manje nego automobili u istoj kategoriji, konstruisani od strane Mercedesa, BMW-a i Lexusa, ali kao što ćemo videti u ovoj priči, takav trend se približava kraju.

Genesis G90 je nedavno debitovao u drugoj generaciji i uskoro ćemo ga videti u izložbeno-prodajnim salonima na američkom tržištu kao model za 2023. godinu. Dok su mediji svakako hvalili vozne karakteristike i generalni nivo luksuza, nemoguće je da ne primetimo koliko je nov G90 skuplji u poređenju sa svojim prethodnikom.

Tokom ove godine ova limuzina je zapravo bila pristupačna za svoju kategoriju, sa cenom od 76.045 američkih dolara za bazni 3,3-litarski turbobenzinac sa 365 konjskih snaga. Prelazak na atmosferski 5,0-litarski benzinac sa osam cilindara i 420 „grla“ je bio za svega 3.750 „zelembaća“ skuplji, ali G90 je dostupan samo sa parom 3,5-litarski turbobenzinaca (sa 375 i 409 „konja“) za 2023. godinu.

Ukoliko kupite ovu limuzinu naredne godine moraćete izdvojiti čak 13.450 najmanjih zelenih novčanica više za baznu konfiguraciju, što znači da će čak i najjeftiniji G90 koštati 89.495 dolara, a onaj sa 409 konjskih snaga 99.795 dolara.

To ga i dalje čini relativno pristupačnijim nego BMW 740i (94.295 dolara) i Mercedes S500 (112.150 dolara), ali je zapravo skuplji nego Audi A8 za koji je potrebno izdvojiti 87.595 „zelembaća“ i Lexus LS500 (78.250 dolara).


Oni koji su imali prilike da ga testiraju su imali samo reči pohvale. Završna izrada je vrhunska, a čak i oni bazni modeli su napucani opremom koju kod većine konkurenata morate dodatno da doplatite. Ukoliko spomenute rivale Seriju 7, S Klasu, A8 i LS izaberete sa istom opremom, koštaće vas daleko više novca, pa je G90 i dalje odlična kupovina.

Spomenute cene su za američko tržište, gde je prošle godine samo 1.821 kupac izabrao ovaj automobil i samim tim Genesis želi da se orijentiše samo na one mušterije sa dubokim novčanikom. G90 privlači najviše kupaca u Južnoj Koreji, pa verujemo da je čelnicima brenda najbitnije šta će javnost misliti tamo…

AutoRepublika

(577)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma lep auto! Spolja mi se ne dopada maska hladnjaka koja asocira na formu „srca“ sto se u komunikacijama masovno koristi i zato ostavlja utisak jeftinog kica. Prednji pult nije bas nesto originalan ni atraktivan. Ako kvalitet zadovoljava onda je cena u redu. Ova klasa automobila ima statusni simbol, njihova cena takodje!