1. Home
  2. Vesti
  3. BYD objavio (neskromne) cene novih elektromobila koje će prodavati u Evropi
BYD objavio (neskromne) cene novih elektromobila koje će prodavati u Evropi
7

BYD objavio (neskromne) cene novih elektromobila koje će prodavati u Evropi

3.98K
7
Podelite sa prijateljima:

Marka BYD je spremna da započne svoj napad na konkurentno evropsko tržište putničkih automobila. Ovaj kolos kineske automobilske industrije sve nade polaže u električnu mobilnost. U prvoj komercijalnoj fazi portfolio će se sastojati od ukupno tri modela. U pitanju su dva terenca i limuzina. Sve je spremno za komercijalno lansiranje, a dokaz za to je da je kompanija potvrdila pretprodajne cene.

Norveška, Švedska, Danska, Holandija, Belgija, Luksemburg i Nemačka su odabrane da budu prva tržišta koja će dobiti BYD-ove nove električne automobile. Kasnije, pre kraja godine, listi će se pridružiti Francuska i Velika Britanija. Za sada nije poznato kada će se kineska marka prodavati i na drugim evropskim tržištima. Samo je istaknuto da će više informacija biti dato kasnije.

Cene koje je BYD objavio za svoje nove električne modele važe za Nemačku koja je referentno tržište za Evropu. Kompanija upozorava da se oni mogu razlikovati od zemlje do zemlje.

Električni modeli koji će činiti evropsku ponudu BYD-a su niko drugi do BYD Atto 3, BYD Han i BYD Tang. Oni će se pojaviti na Salonu automobila u Parizu 2022. godine. Štaviše, ovaj događaj će biti iskorišćen kao simbol dolaska BYD-a u Evropu.

BYD snažno naglašava da su ovi modeli razvijeni imajući na umu evropske potrošače. Opremljeni su najsavremenijim baterijama i motorima. Pored toga, da bi se iskorenilo bilo kakvo nepoverenje koje može postojati za ove modele koji su stigli iz azijske zemlje, brend će dati osmogodišnju garanciju za bateriju (KIA na aparatima 😉).

Novi Atto 3 je kompaktni SUV razvijen sa dizajnerskim jezikom Dragon Face (lice zmaja). Ističe se po „brkovima” nacrtanim napred i po obliku branika i oba fara. Dugačak je 4.455 mm i unutra može putovati do pet odraslih putnika. BYD ističe da je kabina veoma prostrana.

Opremljen je baterijom LFP od 60,48 kWh čija svrha nije ništa drugo nego da napaja motor od 150 kW (204 konjske snage). Motor pogoni prednje točkove. U stanju je da ubrza od 0 do 100 km/h za 7,3 sekunde i dostigne maksimalnu brzinu od 160 km/h. Autonomija iznosi 420 kilometara prema ciklusu WLTP.

Novi Tang će biti pozicioniran u portfoliju BYD-a kao „stariji brat“ modela Atto 3. Reč je o SUV-u sa sedam sedišta čija dužina dostiže 4.870 mm. Važno je napomenuti da je ovaj SUV već bio na tržištu u Norveškoj. Međutim, sada je red da uđe u Evropsku uniju. Njegovo „srce“ je baterija LFP od 86,4 kWh. Napaja dva motora, po jedan po osovini, koji razvijaju ukupnu snagu od 180 kW (245 „konja“).

Uprkos svojoj veličini i alu felnama od 22 inča, novi Tang može da ubrza od 0 do 100 km/h za 4,6 sekundi. Maksimalna brzina je ograničena na 180 km/h. Autonomija dostiže 400 km.

Poslednji, ali ne i najmanje važan, je novi Han. Ova električna limuzina se može pohvaliti elegantnim dizajnom i tehnološkom opremom. Pored toga, njegove prednosti mu omogućavaju da direktno cilja rivale jednako važne kao što je Tesla Model S.

Limuzina Han je opremljena baterijom LFP od 85,4 kWh i takođe ima sistem gde su svi točkovi pogonski. Sistem razvija ukupnu snagu od 180 kW (245 KS) i može da ubrza od 0 do 100 km/h za 3,9 sekundi. Maksimalna brzina dostiže 180 km/h. Od tri modela, ovaj je sa najvećom autonomijom. Sa jednim punjenjem može da pređe do 521 km.

Za kraj je ostalo da napišemo cene. Atto 3 će koštati 38 hiljada evra, dok Tang i Han imaju identičnu cenu koja iznosi 72 hiljade najmanjih evropskih novčanica.

AutoRepublika

(3984)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

A onda se neko bunio kad je Stelvio djetelina košta 72 000€, kako skupo. Sada i k..od auta alias dildo i to iz Kine, košta toliko.

BB

Čuli da svi guze evropljane pa se i oni prijavili u kolo …

Iznogud Časni

Tako ispada

Dominik

Mora da će ih mnogo onda da prodaju 🤣🤣

moron

Džabaluk 😁

Matija

Model Ato je dugacak 4,5 metara i kosta 38.000. Citroen svoj e-DS3 koji je dugacak 4,1 m prodaje za preko 40.000 evra. Smart #1, duzina 4 m, kosta takodje preko 40.000. Zakljucak: cena Byda je OK. Mogla je ipak da bude malo „kineska“ a ne evropska! 🙂

S mile

Biće tu i akcijskih cena. Ove cene su da se evropski proizvodjaci ne zapanje 🤣