1. Home
  2. Vesti
  3. Još jedna limuzina odlazi u penziju
Još jedna limuzina odlazi u penziju
0

Još jedna limuzina odlazi u penziju

1.22K
0
Podelite sa prijateljima:

Navikli smo da gotovo svaki dan čujemo vesti o tome da ovaj ili onaj automobilski proizvođač planira da pošalje neki putnički automobil u penziju, posebno ako je reč o američkom tržištu. Preko 75% prodatih vozila ove godine je bilo iz klase krosovera, terenaca i pikap kamioneta, a učešče na tržištu među tradicionalnim limuzinama je sve manje iz meseca u mesec.

Danas pišemo čitljuju još jednom nekadašnjem velikanu po imenu Nissan Maxima. Japanski proizvođač vozila nam kaže da će Maxima u penziju nakon 2023. godine, posle karijere u trajanju od 42 godine.


Dok ovaj automobil danas ne privlači veliku pažnju i uglavnom se traži od strane takozvanih flotnih kupaca, kada je debitovao 1980. godine je zapravo doneo veliku revoluciju za vozila iz države izlazećeg Sunca. Moramo da spomenemo da je ovo bio period pre Acure, Lexusa i ostalih japanskih premijum brendova, a Maxima je debitovala da označi ulazak Nissana u luksuznu klasu.

Originalno se prodavala pod imenom Datsun 810 i pružala je pogon na zadnje točkove i benzinac sa šest cilindara. Od tada smo videli osam generacija, od čega je sadašnja debitovala pre šest godina. Najbolja prodajna godina je bila 1994. kada je isporučeno 163.138 primeraka da bi prošle godine samo 16.386 Amerikanca potrošilo novac na Maximu.

U međuvremenu je Nissan promenio strategiju, pa je model Altima preuzeo ulogu vozila za šire narodne mase, dok je Maxima služila kao sportska, moćnija i skuplja alternativa. Sadašnja generacija se nudi sa 3,5-litarskim motorom sa 300 „konja“, a snaga se prenosi na prednje točkove preko CVT menjača.

Nissan kaže da je Maximi potrebno 5,9 sekundi da ubrza od nule do 100 km/h. AutoRepublika je imala prilike da testira ovaj automobil pre pet godina i tada nismo skrili brojna razočarenja izazvana time što je Maxima zapravo izgubila onaj svoj sportski duh. Tu priču možete da pročitate ovde.


Neki mediji spekulišu da Nissan zapravo nema u planu da eliminiše ovo ime već da će ono biti korišćeno na električnom krosoveru u budućnosti. Japanski gigant je ranije ove godine najavio dva takva vozila koja će se proizvoditi u fabrici u američkoj saveznoj državi Misisipi, a možda će Maxima biti baš jedna od njih.

Ova vest takođe znači da je u takozvanoj „full-size“ klasi (segment velikih automobila) na američkom tržištu ostao još samo jedan predstavnik. Tokom prethodnih nekoliko godina su nestali Ford Taurus, Chevrolet Impala, Toyota Avalon, Hyundai Azera i Kia Cadenza, što znači da je ostao samo Dodge Charger, koji ćemo takođe poslati u penziju nakon 2024. godine.

Šta da kažemo osim, Maxima je mrtva, živela Maxima EV…

AutoRepublika

(1221)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments