1. Home
  2. Vesti
  3. Evropska komisija sluti da su proizvođači akumulatora oformili kartel
Evropska komisija sluti da su proizvođači akumulatora oformili kartel
1

Evropska komisija sluti da su proizvođači akumulatora oformili kartel

218
1
Podelite sa prijateljima:

Evropska komisija (EC) sumnja da su grupa proizvođača akumulatora, trgovinsko telo Eurobat i njegov pružalac usluga, kompanija Kellen, prekršili antimonopolsko zakonodavstvo oformljujući kartel i potom se dogovarajući u pogledu cena akumulatora. Komisija, koja ima funkciju i tela zaduženog za prevenciju sklapanja nedozvoljenih tržišnih saveza unutar EU, ovo je navela u saopštenju za javnost.

„Pet proizvođača baterija su kreirali, objavili i usaglasili korišćenje novih indeksa prilikom ugovaranja cena svojih proizvoda u odnosu na proizvođače automobila. Sistem koji su uspostavili, a koji je moguće protivzakonit, zove se Eurobat Premium System,“ navode iz Evropske komisije.

Inkriminisani proizvođači akumulatora su Banner, Clarios, Exide, Elettra i Rombat. Svi su angažovani u proizvodnji akumulatora koji rade na naponu od dvanaest volti i koji su utemeljeni na olovu i kiselini. Njih koristi ubedljivo najveći broj aktuelnih modela četvorotočkaša koji za pogon koriste motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Akumulatori se, kao što znamo, koriste da omoguće neke od osnovnih funkcija automobila, poput osvetljenja puta i enterijera, centralno zaključavanje i slično.

Evropska komisija navodi da je poslala pismo opomene osumnjičenoj grupi, u kojoj je navela da je jedan od ključnih elemenata dogovora koji je na snazi od 2004. do 2017. godine, bio onaj koji je regulisao važne elemente u procesu formiranja prodajnih cena akumulatora.

Kompanijama se za kršenje antimonopolske regulative Evropske unije preti kaznama koje se mogu odmeriti na način da budu u visini od najviše 10% njihovog globalnog prometa (prihoda). Evropska komisija je prethodnih godina kaznila skoro desetak kartela u automobilskoj industriji, među kojima su bili i dobavljači automobilskih ležajeva, autosedišta i kočnih sistema, podsetio je Reuters.

AutoRepublika

(218)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

EK je prije par godina spriječila spajanje Alatom-a i Siemens-a jer bi to bio monopolista u željezničkoj industriji.Sad ih Kinezi satraše sa svojim vozovima.Zbog nekih tupavih principa i čudnih zakona sahranjuješ svoju industriju.? Gomila nesposobnih idiota.